Elektromobilitātes tuvākā nākotne: baterijas uzlāde ilgs tikpat, cik degvielas uzpilde

Autoražotāji palielina klātbūtni elektriskā transporta tirgū, veidojot aizvien daudzveidīgāku modeļu piedāvājumu. Savukārt pieaugošā konkurence mudina aktīvi attīstīt tehnoloģijas, kas nodrošina lielāku praktiskumu. Pēdējo desmit gadu laikā autoražotāji ir sasnieguši iespaidīgu progresu ar pilnu baterijas uzlādi nobraucamās distances jomā, un tagad strauji tiek uzlabots vēl viens aspekts: bateriju uzlādes ātrums.

Jaunas ātrās uzlādes tehnoloģijas

Raugoties uz elektromobiļu tirgus dinamiku, ir acīmredzams, ka ražotāji šim segmentam pievērš aizvien lielāku uzmanību. Pircējiem tiek piedāvāti elektriski pilsētas mazauto, visu izmēru SUV vai krosoveri, grezni lielie sedani un pat ļoti sportiski modeļi. Piedāvājuma paplašināšanas rezultātā automobiļa tips vai pielietojums vairs neierobežo izvēli – gandrīz katram iekšdedzes modelim eksistē arī elektriskā alternatīva.

Sākotnēji elektrisko automobiļu praktiskumu ierobežoja attālums, ko varēja veikt ar vienu uzlādi. Elektromobiļu pionieri pirms desmit gadiem savam īpašniekam varēja piedāvāt 100-150 km sniedzamību, savukārt modernais Kia EV6 – praktisks un dinamisks ģimenes automobilis – atkarībā no versijas ar vienu uzlādi var nobraukt no 371 līdz 528 kilometriem.

Var teikt, ka ir radīts jauns dotais lielums, jo lielākā daļa jauno elektromobiļu piemīt vismaz 250 km sniedzamība. Tāpēc, atrisinājuši nobraukuma rezerves jautājumu, ražotāji savu uzmanību ir sakoncentrējuši uz citu ne mazāk būtisku aspektu – uzlādes ātrumu.

“Tirgū parādās aizvien vairāk automobiļu, kas spēj pieņemt lielu uzlādes jaudu. Vēl relatīvi nesen tās maksimums bija 150 kW, taču, piemēram, Porsche Taycan var uzņemt 270 kW. Jā, automobilis to nespēj pieņemt pastāvīgi, un, sasniedzot noteiktu baterijas uzlādes līmeni, jauda krītas, taču šī atšķirība ļoti labi raksturo to, kādā tempā tiek pilnveidotas elektromobiļu tehnoloģijas,” stāsta uzlādes operatora Eleport Latvija vadītājs Kārlis Mendziņš.

Viens no risinājumiem, kas nodrošina ātru uzlādi, ir 800 voltu sistēma. Tāda ir izmantota ne vien jau pieminētajā luksusa Porsche, bet arī uz daudz plašāku pircēju loku orientētajā Kia EV6. Dubultots spriegums ļauj palielināt uzlādes jaudu (kW), nepalielinot strāvu (A) – tas aiztaupa zudumus un palielina sistēmas efektivitāti. Ja elektromobilis pastāvīgi varētu pieņemt 350 kW, baterijas pilnīgai uzlādei pietiktu ar 12 minūtēm,” skaidro Eleport Latvija pārstāvis.

Raugoties uz 800 V sistēmas priekšrocībām praktiski, tās var ilustrēt ar konkrētiem skaitļiem. Piemēram, lai iegūtu enerģiju 100 kilometriem ceļa, Kia EV6 vadītājam  ātrās uzlādes stacijā būs nepieciešamas tikai 5 minūtes – tik pat, cik ātrai degvielas uzpildei. Savukārt baterijas uzlādei 10 līdz 80 procentiem pietiks ar 18 minūtēm. Tas arī ir salīdzināms ar laiku, ko automobilisti iztērē, uzpildot degvielu, norēķinoties un iepērkoties degvielas uzpildes stacijā.

Uz uzlādes punktu kā uz degvielas uzpildes staciju

Ir skaidrs, ka elektromobiļu attīstība gan sniedzamības, gan uzlādes ātruma jomā ir ļoti strauja, taču jauno tehnoloģiju efektīva izmantošana ir atkarīga arī no infrastruktūras.

“Projektējot un ierīkojot stacijas, to tehniskajām spējām ir jāatbilst ne vien šodienas, bet arī rītdienas vajadzībām, lai tad, kad tirgū nonāks jauni modeļi ar uzlabotu uzlādes kapacitāti, stacijas tiem jau ir gatavas. Pašlaik var teikt, ka staciju tehnoloģija ir vienu soli priekšā, jo daļa piedāvā 350 kW jaudu, bet tirgū vēl nav elektromobiļu, kas spētu to pieņemt,” atzīmē K. Mendziņš.

Vēl viens aspekts, kas saistīts ar elektriskā transporta ātro uzlādi, ir esošo un nākotnes elektrotīklu spēja nodrošināt lielu uzlādes jaudu, piemēram, šobrīd maksimāli iespējamos 350 kW. Tīkliem var būt nepieciešami ievērojami ieguldījumi. Šī iemesla dēļ var rasties jautājums, vai tehnoloģiski modernāka spēkrata iegāde būs tā vērta, ja tīkls neļaus izmantot tā uzlādes priekšrocības.

“Viens no potenciālajiem risinājumiem ir enerģijas uzkrāšana. Piemēram, ja konkrētā vietā nav iespējams palielināt jaudu līdz 350 kW, var ierīkot enerģijas krātuvi jeb bateriju. Tādējādi elektromobili varētu uzlādēt ar maksimālo jaudu, un enerģija netiktu ņemta no ierobežotā elektrotīkla. Ne vieniem, ne otriem patērētājiem nerastos neērtības,” par iespējamo risinājumu stāsta Eleport Latvija vadītājs.

Var teikt, ka šāda enerģijas uzglabāšanas stacija ir līdzīga tradicionālajai degvielas uzpildes stacijai, kur degvielu uzglabā īpašās tvertnēs un pa sūkņiem padod automašīnām. Līdz ar to progresīvie elektromobiļi kā Kia EV6, Audi e-tron GT vai Porsche Taycan vēl vienā veidā tuvojas brīdim, kad elektromobiļu lietošana vairs neatšķirsies no iekšdedzes dzinēja spēkratiem, vienlaikus palielot spēkā visām to priekšrocībām – braukšanai bez emisijām, klusajai darbībai, dinamikai un komfortam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15560102sec.