Kuldīga: izstāde “Vulkāns”. Ievas Vītolas – Lindkvistas un Oles Lindkvista darbu izstāde

No 2023.gada 10. marta līdz 30. aprīlim Kuldīgas Mākslas namā būs skatāma mākslinieku Ievas Vītolas – Lindkvistas un Oles Lindkvista mākslas darbu izstāde ar nosaukumu “Vulkāns”. Izstādē būs skatāmi jauni, līdz šim publikai neredzēti darbi – gleznas, zīmējumi un fotogrāfijas, kas lielākoties tapuši pēdējo divu gadu laikā.

Ievas Vītolas – Lindkvistas un Oles Lindkvista radītie mākslas darbi tapuši turbulentā laikā, kad cilvēkus būtiski ietekmējusi gan pandēmija, gan karš Ukrainā. Tēma “vulkāns” šīs izstādes ietvaros kalpo kā metaforisks apzīmējums straujajām pārmaiņām, kā arī atsauce uz bijušās fabrikas “Vulkāns” teritoriju Kuldīgā, kas vietējai kopienai ir ļoti nozīmīga vieta.

Ole Lindkvists, kovida ierobežojumu laikā klejojot pa nodegušās “Vulkāna” fabrikas teritorijas drupām, veica fotouzņēmumus. Viņš stāsta: “Es skatījos uz ainavu ar sagruvušu ēku drupām, kas reizēm arī raisīja asociācijas ar kara ainavu. Tā šķita kā perfekta metafora visam notiekošajam ap nezināmo pandēmiju. Manā prātā veidojās priekšstati par globālo sabrukumu, un “Vulkāna” teritorija kļuva par pandēmijas postījuma tēlu. (..) Kamēr daļa no manis bija sabrukuma vērotājs, cita daļa tajā pašā laikā apzinājās, ka kaut kam vecam ir jāiet bojā pirms var rasties kaut kas jauns.”

Ieva Vītola – Lindkvista norāda, ka viņas darbi tapuši, iedvesmojoties no Oles fotogrāfijām. Viņa, atšķirībā no Oles reālistiskajiem attēlojumiem, savos darbos reflektē par “vulkāna” tēmu abstraktā, intuitīvā izteiksmes valodā. Ieva saka: “Manos darbos parādās haotiskas augšup, lejup skrejošas līnijas un virpuļi. Tas ir manas iekšējās pasaules aspekts. Tā ir iekšējā uguns, kas mīt katrā no mums. (..) Cilvēks nav statisks, mūsu zeme nav statiska, iekšā ir milzīgs spēks, kas parādās vulkānu izvirdumos. Tas ir nekontrolēts, nekultivēts un primitīvs spēks, ar kuru mums ikdienā reti ir kontakts.”

Ne velti vārdu “Vulcan” (“Vulkāns”) valkāja senais romiešu uguns dievs, - uguns simboliski apzīmē vienlaikus iznīcību un atjaunotni. Tam piemīt ambivalentums, kas ir raksturīgs arī mākslai un radīšanai. Abi mākslinieki norāda, ka haosa stāvoklis ir priekšnoteikums radošumam, tas to baro.

Mākslinieku biogrāfijas
Ieva Vītola - Lindkvista ir mācījusies Latvijas Mākslas akadēmijā un ieguvusi mākslas Pedagoģijas grādu. Veidojusi karjeru gan kā māksliniece, gan pasniedzēja, attīstot eksperimentālas un radošas prasmes, strādājot ar cilvēkiem ar un bez mākslas izglītības. No 1996. līdz 2000. gadam bijusi Starptautiskās Vasaras akadēmijas Latvijā līdzdibinātāja un direktore. 2001. gadā pārcēlusies uz dzīvi Dānijā, kur pasniedza Orhusas Mākslas akadēmijā (Aarhus Kunstakademi). Vadījusi kursus un seminārus arī Vācijā. Kopā ar partneri Oli Lindkvistu vada M22 studiju Kuldīgā.

Ole Lindkvists izglītību ieguvis Mākslas un amatniecības skolā Cīrihē, Orhusas Mākslas akadēmijā un Billedskolen Kopenhagenā. Kopš 1988. gada Ole strādā par pasniedzēju vizuālās mākslas, radošuma un individuālās attīstības jomā. No 1990. gada viņš ir pasniedzējs Orhusas Mākslas akadēmijā. Gadu gaitā papildinājis savu izglītību Sistēmiskajā pedagoģijā, mākslas koučingā, transpersonālā mākslas terapijā un personības attīstībā. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.18979096sec.