Preiļu novada mājas kafejnīcas gatavojas viesu uzņemšanai

Šogad Mājas kafejnīcu dienas Viduslatgalē, t.sk. Preiļu novadā, norisināsies no 13. – 14. augustam. Preiļu novadu pārstāvēs septiņas mājas kafejnīcas.

Mājas kafejnīcu dienu ideja savulaik aizgūta no kaimiņiem igauņiem. Nu jau kopš 2019. gada LIAA Tūrisma departaments sadarbībā ar Latvijas lauku tūrisma asociāciju “Lauku ceļotājs”, reģionālajām tūrisma asociācijām un tūrisma informācijas centriem organizē Māju kafejnīcu dienas arī visā Latvijā. Šo dienu laikā daudzu saimniecību pagalmi un citas vietas, kuras ikdienā nav saistītas ar uzņēmējdarbību un ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, pārvēršas par kafejnīcām, šādi popularizēt savu novadu vai kultūrtelpu kā interesantu tūrisma galamērķi. Katras kafejnīcas saimnieks nosaka kādu noteiktu maksu par pakalpojumu, taču šoreiz tas nav komercializēts peļņas avots un ir vērsts uz kopienas sadarbību.

Z/S “Juri” aicinās ciemos uz “Sieru garšotavu” jeb piecu veidu sieru un īpaša skābpiena dzēriena degustāciju, kā arī stāstījumu par siera siešanas tradīcijām.

Saimniecībā sieru gatavo no bioloģiskā piena, ko iegūst no savas saimniecības gotiņām. Tas tiek gatavots pēc receptēm, kas ir ne tikai pārņemtas no prasmīgām siera sējējām, aizgūtas no Ulmaņlaiku pavārgrāmatām, bet arī pašu izdomātas. Gadu gaitā gardā latgaļu siera sējējiem izveidojies savs uzticams klientu loks.

Raiņa muzeja “Jasmuiža teritorijā šajos datumos būs unikāla iespēja apmeklēt īpašu šim pasākumam izveidotu kafejnīcu “Jašys krostā”, kurā varēs nobaudīt Jasmuižas saimnieču gardumus. Saimnieču lomā šoreiz iejutīsies muzeja darbinieces, kuras būs sarūpējusi ko īpašu – būs gan pamatēdieni, gan deserti un arī pašu sietais siers. Par saimnieču bagāto izdomu liecina savdabīgie ēdienu nosaukumi - Raiņa māsu vārdos nosauktie konditorejas izstrādājumi: “Līziņas kūka” un Doras našķis, gan Raiņa jaunības simpātijas Teklītes vārdā nodēvēts svaigpiena siers ar ķimenēm, gan Jāņa pīrādziņi jeb mūsu pusē tos sauc meišķeņis, kā arī Krišjāņa kārums jeb kabaču pankūkas ar Čedaras sieru.

Tāpat arī piedāvājumā būs arī pašu vāktā piparmētru tēja ar svaigo medu no vietējās bišu dravas.Mājas kafejnīcas apmeklētājiem būs iespēja ne tikai nogaršot, bet arī uzzināt ēdienu receptes, apmeklēt muzeja izstādes un noklausīties stāstu par Raini jaunībā.

Viesus gaidīs arī kafejnīca “Pie ezera”. To piedāvās viesu nama "Aglonas Cakuli" saimnieki. Šis viesu nams ir īsta mazā miera osta Cirīša ezera krastā, kuru, bagātīgā un garšīgā gastranomiskā piedāvājuma dēļ, iemīļojuši daudzi Latgales apceļotāji. Tiek novērtēts arī tas, ka lielākā daļa no tā, kas tiek uz galda, audzēts, ražots, gatavots turpat Aglonas pusē. Nama saimnieku Gunitas un Rolanda moto: “Mēs paši mīlam smaidīt un mums patīk, ka smaida mūsu klienti.”

Šeit Jūs gaidīs garšīgs un daudzveidīgs piedāvājums: meža sēņu un aukstā zupa, cūkgaļas veltnīši ar kartupeļu biezeni un svaigiem dārzeņu salātiem, kartupeļu pankūkas pildītas ar malto gaļu + krējums un svaigie dārzeņi, morss vai vitamīnūdens ar ogām, citronu un piparmētru, deserts-saldais mākonīts un mājās cepta plātsmaize un kēksiņi. Un vēl - viesu nama teritorijā augot SALDUMKOKS, kurš būšot saražojis daudz jo daudz saldumu!

Cirīšu ezera krastā šajos datumos viesus gaidīs arī mājas kafejnīcā “Mājās gatavots”. Šo kafejnīcu izveidojuši brīvdienu mājas “Upenīte” viesmīlīgie saimnieki, kuri daudziem Latvijā asociējas ar gardajiem sieriem, pašu cepto maizīti, neatkārtojamām tortēm un, protams, dažādiem upeņu kārumiem. Šoreiz kafejnīcas apmeklētājiem būs iespēja baudīt šādu ēdienkarti: skābeņu zupu ar paipalu olām un krējumu; guļbešņīkus ar krējumu un dārzeņiem; saldā biezpiena masu ar blenderētām upenēm vai zemenēm; mājās cepta maizi; pašu gatavots sieru, zālīšu tēju vai kafiju pēc izvēles, kā arī cepumus "Rozītes".

Mājas kafejnīcu dienās Aglonas pagastu pārstāvēs arī viesu māja “Mežinieku mājas”. Visi ēdieni būs gatavoti pēc iespējas izmantojot pašu saimnieku sarūpētas, izaudzētās, ekoloģiski tīras izejvielas. Te viesus sagaidīs ar guļbešniekiem papildinātiem ar sēņu mērci, Latgales auksto zupu, tēju, kafiju, kļotskām ar saldo mērci un zaļajiem salātiem.

Savukārt, Preiļos Polikarpa Čerņavska māja un meistars Raivo Andersons aicina ciemos uz “Podnieka tējnīcu”, kur cienās ar zāļu tēju pasniegtu turpat uz vietas gatavotā māla krūzē. Papildus tam - būs iespēja vērot virpošanas paraugdemonstrējumus un pašiem piedalīties meistarklasēs, kā arī iegādāties jau gatavu produkciju un iepazīties ar ekspozīciju “Mūžs virpas apļots”.

Tikai 14. augustā Mājas kafejnīcu dienu ietvaros viesus uzņems Vīna ielas kafejnīca, kura darbosies Mehanizatoru ielā 6, Prīkuļos, Saunas pagastā. Kafejnīcas apmeklētājiem būs iespēja baudīt gan mājās ceptu maizīti - saldskābo ar sēkliņām, ar žāvētu speķi, ar augļiem, gan mājas sieru, gan mājas torti (lauku torti), kā arī mājas dzērienu (morsu).Viesus ar dažāda veida priekšnesumiem iepriecinās arī viena no Latvijā senākajām folkloras kopām “Naktineica”. Būs gan apdziedāšanās dziesmas, gan sadziedāšanās, gan rotaļas utt.

SVARĪGI! Plānojot maršrutu – piesakiet savu apmeklējumu iepriekš, kā arī pievērsiet uzmanību katras kafejnīcas darba laikiem – tie atšķiras. Lielākajā daļā kafejnīcu norēķini iespējami tikai skaidrā naudā.

Plašāku informāciju par Mājas kafejnīcu dienām un pieteikšanās iespējām atradīsiet šeit.

Lai neaizmirstams garšas piedzīvojums!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77868581sec.