Balvu novadā atzīmēs Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās dienu

2022.gadā pirmo reizi Latvijas vēsturē tika atzīmēta Nacionālo partizānu bruņotās pretestības atceres diena. Arī šogad, 2. un 3.martā, Balvu novada pašvaldība organizē vairākus pasākumus, lai akcentētu šīs dienas nozīmību Latvijas vēsturē.
Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres dienā, 2.martā, norisināsies pasākumi vecāko klašu skolēniem gan Balvu Novada muzejā, gan Stompaku nometnes vietā.

Turpinot atceres dienas pasākumus, 3.martā rīts sāksies ar svinīgu ziedu nolikšanu pie pieminekļa Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem, turpinājumā Balvu Kultūras un atpūtas centrā būs Zinātniskie lasījumi, kur uzstāsies Mg.hist. Zigmārs Turčinskis, Mg.hist. Inese Dreimane, Mg.philol. Evita Zaremba-Krīgere, Mg.hist. Roberts Ķipurs, Dr.habil.philol. Janīna Kursīte un Dr.philol. Ingus Barovskis. Par muzikālo noformējumu parūpēsies vīru kopa “Vilki”.

Dienas otrajā pusē, piedaloties arī aizsardzības ministrei Inārai Mūrniecei, Stompaku nometnes teritorijā Balvu novada Susāju pagastā norisināsies piemiņas pasākums un jauno bunkuru iesvētīšana Stompaku nometnes vietā.

Par Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres dienu ir noteikts 2. marts, jo 1945. gadā 2. martā Viļakas (bijušā Abrenes) apriņķa Stompaku purva salās notika lielākā kauja Latvijas nacionālo partizānu kara vēsturē. Toreiz ap 350 Latgales mežabrāļu izcīnīja smagu kauju ar uzbrūkošā čekas karaspēka skaitlisko pārspēku, paliekot nesakauti un organizēti atkāpjoties, izvairījās no draudošā aplenkuma un papildu zaudējumiem.

Dabas liegums “Stompaku purvi” ir unikāla teritorija ar dabas bagātībām un kultūrvēsturisko mantojumu. Purva austrumu daļas salās 2. Pasaules kara laikā bija ierīkota partizānu apmetne, kura bija lielākā Baltijā un Ziemeļeiropā. Tajā bija 24 bunkuri un vairākas virszemes būves. Uz Nacionālo partizānu mītnēm dabas liegumā “Stompaku purvi” ved marķēta taka. Izstaigājot dabas taku, iespējams uzzināt arī par teritorijā mītošajiem putniem, dzīvniekiem un augiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55087805sec.