10 interesanti fakti par Viļakas novadu

Travelnews.lv turpina apkopot interesantākos faktus par Latvijas pilsētām un novadiem. Šoreiz uzzināsim, kas aizraujošs ir Viļakas novadā.

1. Mīlas dzejas un dziesmu festivāla “Upītes Uobeļduorzs” pirmsākumi meklējami 2002. gadā, un tas ir vecākais līdz šim pastāvošais latgaliešu festivāls pasaulē. Pasākuma idejas autors ir latgaliešu literāts, novadpētnieks, folklorists Antons Slišāns, kurš iedomājās izveidot savdabīgu dzejas dienām veltītu festivālu, lai popularizētu un saglabātu latgaliešu valodu.

2. Dabas lieguma “Stompaku purvi” austrumu daļas salās, 2. Pasaules kara laikā bija ierīkota viena no lielākām nacionālo partizānu apmetnēm Baltijā. Tajā bija 24 bunkuri un vairākas virszemes būves, kā arī notikusi slavenā - Stompaku kauja 1945. gada 2. martā.

3. Viļakas ezera salu ar krastmalu savieno garākais pontona tilts Latvijā, kas ir 144 m. Interesentiem ir iespēja doties pastaigā uz Viļakas ezera salu, uz kuras joprojām saglabājušies fragmenti no Marienhauzenas pils, kura celta  1509. gadā sabrukušā cietokšņa vietā.

4. Kupravas pagasts pēc platības ir pats mazākais pagasts ne tikai Viļakas novadā, bet arī Latvijā. Tā teritorija ir 3,7 km2, iedzīvotāju skaits – 337 (uz 01.01.2020.).

5. Žīguru pagasts ir mežainākais pagasts ne tikai novadā, bet arī visā Latvijā 86% teritorijas aizņem meži. 84% no kopējās mežu platības pagastā atrodas AS „Latvijas valsts meži” pārziņā. Ne velti šeit atrodas Annas Āzes meža muzejs.

6. Lielākā zemnieku saimniecība novadā ir “Kotiņi”, kas populāra ar modernu saimniekošanu, kopumā  apsaimniekojot ap 3000 ha, kā arī vienīgā saimniecība Latvijā, kas strādā pēc jaunās Eiropas savienības stratēģijas  “no lauka līdz šķīvim”.

7. Pēdējā zināmā lidvāveres atradne 2005. gadā tika konstatēta dabas liegumā "Gruzdovas meži", Žīguru pagastā.

8. Viļakas Jēzus sirds Romas katoļu baznīca bija inženiera Floriana fon Viganovska “pirmā mīlestība”. Baznīca celta par grāfienes Alīnes Lippe-Lipskas līdzekļiem un būvēta no 1884. līdz 1890. gada pēc inženiera Floriana fon Viganovska projekta, neogotikas stilā ar 46 metrus augstiem torņiem ar daļējām vitrāžām un tikai pēc tam tika uzbūvētas trīs līdzīgas baznīcas – Līksnā, Rēzeknē un Rīgā.

9. Stiglovas atsegumi ir īpaši ne tikai ar savu ainavisko apkārtni, ar dzelzi bagātajiem avotiem, bet arī ar to, ka šis objekts bija pirmais Latgalē, kam 2013.gadā piešķīra gada ģeoloģiskā objekta godu, kā arī šī ir viena no retajām vietām pašā Latvijas austrumu daļā, kur atsedzas Ogres svītas ieži.

10. Viļakas novadā atrodas apdzīvota vieta, kas sevī ietver trīs nosaukumus - Medņevas pagasts ar centru Semenovas ciemā (agrāk Medņeva), kurā darbojas vecākā lauku pamatskola – Viduču pamatskola, kas 2019. gadā atzīmēja 110 gadu pastāvēšanas jubileju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Ludzas novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57556605sec.