LATVIJA | Aizkraukle

Korkuļu sausgultne ar pazemes upi un Sērenes karsta kritenis - pavasara pērles, kas jāatklāj

Korkuļu sausgultne un ūdensrijēji:

Ģeoloģiskais dabas piemineklis atrodas Aizkraukles novada Sērenes pagastā. Teritorijā atrodas lielākā daļa no nelielās Korkuļu (Dešupītes) senlejas. Lauces senlejas posms un pacēlums. Ūdensrijēji Korkuļu upītes senlejā caur pazemes noteces sistēmu ir savienoti ar ūdeņu izplūdes vietām Lauceses senlejā. Dabas piemineklis ir unikāls visas Latvijas mērogā kā lielākā tieši novērojamā upes ūdeņu pārplūdes vieta. Upes gultnē vai tās tiešā tuvumā ūdens aizplūst burtiski Jūsu acu priekšā pazūd, nelielā ūdens virpulī paņemot visu sev līdz, kas gadās ceļā.

Pirms saplaukuši koki un izaugušas citas lakstaugu sugas, šeit novērojama bagātīga agro pavasara augu dažādība – baltā,  dzeltenā, zilā vizbulīte, pamīšlapu pakrēslīte un blīvguma cīrulīši.

Neskarta daba, upes gultnē iemītās dzīvnieku pēdas, putnu dziesmas un upes čalošana uz brīdi liek Tev apstāties un ieklausīties…un tad, Tu jūti, ka zem tavām kājām “pukst” upes sirds, Tu to dzirdi, bet neredzi, un tad kļūst mazlietiņ baisi un Tevī sāk skanēt jaunatklājēja gars, kas ņem virsroku un enerģijas nezūdamības likums liek meklēt, kur tad īsti upe palikusi, 300 metrus tālāk, Lauces stāvkrastā, Tu varbūt atradīsi atbildi.

Sērenes pagasts, Aizkraukles novads, Latvija

56.568336, 25.243536

Sērenes karsta kritenis:

Lauces upes senielejas krastā atrodošais Sērenes karsta kritenis  ir sezonāla avota izplūdes vieta vecās akmenslauztuvēs. Te uzskatāmi redzami Pļaviņu svītas dolomītu slāņu atsegumi. Bedres apakšā ceļotājs stāv zem ūdenskrātuves līmeņa.

Kritenis ir veidojies, izskalojoties un izšķīstot ģipša slānekļiem. Pamazām zemē radās iespaidīgs piltuvveidīgs tukšums, kuru sedza plāna augsnes kārtiņa, bet vēlāk tā iebruka. Karsta procesi noris pazemes struktūrās, kurās sastopami kūstoši minerālsāļi. Karsta procesi noris pamatā kūstot kaļķakmeņiem un dolomītam vai ģipšakmenim. Izskalošanās notiek pazemes ūdeņu ietekmē, kā rezultātā minerālu šķīdumi tiek iznesti virszemes ūdensbaseinos. Izkūstot minerāliem, pazemē veidojas dobumi, plaisas, pazemes ezeri, kuros, iebrūkot virszemes daļai, veidojas karsta bedre – piltuve.

Ceļotājam ir iespēja noiet gar pašu avotu līdz tas ietek Laucesē. Pa ceļam vērojot krāšņo pavasara augu dažādību. Zilās vizbulītes… Tās ir abās gravas pusēs, kā zils paklājs, kas mūs priecē pavasarī. Daba ir gatava plaukt, ziedēt un priecēt ar savām bagātībām.

Sērenes pagasts, Aizkraukles novads, Latvija

56.568977, 25.233927

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Aizkraukles novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52653003sec.