LATVIJA | Bauska

Rundāles pils muzejā notiks senioru trešdiena «Kurzemes hercogistes laika liecības»

Trešdien, 1. martā, Rundāles pils muzejā notiks pasākums senioriem “Kurzemes hercogistes laika liecības”, kurā varēs iepazīt dekoratīvās mākslas ekspozīcijas “No gotikas līdz jūgendstilam” priekšmetus no leģendām apvītajiem Kurzemes hercogistes laikiem. Pasākuma dalībnieki vispirms dosies īsā ekskursijā un pēc tam pie tējas tases izspēlēs tematisku bingo spēli par iepazītajiem priekšmetiem.

Pasākuma galvenie varoņi būs atsevišķi muzeja eksponāti no Kurzemes hercogistes laikiem, kurus muzeja speciālisti padziļināti pētījuši, atklājot tajos ko neparastu.

Viens no šādiem priekšmetiem ir 16. gadsimta beigu ragu svečturis (lustra) ar noslēpumainu vāravas tēlu, kas Rundāles pils muzejā nonācis no Gramzdas luterāņu baznīcas Priekules novadā. Tas ir vienīgais šāda veida gaismeklis Latvijā.

Par ragu svečturu jeb lustru ziedu laikiem Eiropā uzskatāms posms no 15. gadsimta beigām līdz 17. gadsimta sākumam. Īpaši populāri tie bija vāciski runājošās zemēs, tomēr bija pazīstami arī Nīderlandē un Francijā. Svečturos izmantoti gan svēto, gan konkrētu personību un dzīvnieku atveidojumi.

Nav zināms, kas veidojis un apgleznojis Gramzdas luterāņu baznīcā atrasto svečturi un kā tas tur nonācis. Veicot svečtura izpēti ar rentgenu, atklājās interesanta detaļa – pirms krāsojuma sievietes seja bijusi nopietna, pat izbijusies, bet krāsojot tai piešķirts nedaudz augstprātīgs smīns.

Senioru trešdienā būs iespējams uzzināt arī citu priekšmetu stāstus, piemēram, par hercoga Vilhelma portretu, kuru uzskata par vienīgo Latvijā saglabāto Ketleru dzimtas hercogu valdīšanas laika oriģinālportretu, arī par durvīm no Svētes pils, kur hercogs Pēteris bildināja savu trešo sievu Doroteju fon Mēdemu un saņēma “jā” vārdu.

Lai būtu iespējams veiksmīgāk plānot pasākuma norisi, lūdzam pieteikties iepriekš, rakstot uz e-pastu [email protected] vai zvanot uz tālruņa numuru 25445765.

Dalība pasākumā – bezmaksas. Lai pirms vai pēc pasākuma iepazītos ar muzeja pamatekspozīciju, ir jāiegādājas Ieejas biļete. Senioriem tā katra mēneša pirmajā trešdienā ir par puscenu, tas ir, par četriem eiro (ziemas sezonā).

No Rīgas uz Rundāles pili var ērti atbraukt ar tiešo autobusa reisu no Rīgas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63643122sec.