LATVIJA | Jēkabpils

Top atpūtas dārzs Ancenē, kur mitinās Eiropas kokvarde un stirnas nāk mieloties ar āboliem

Pamestajam augļu dārzam, kas Ancenes ciema iedzīvotājiem un viesiem vienmēr šķitis mazliet noslēpumains, un kur rudeņos mieloties ar āboliem reizēm nāca gan ciematnieki, gan meža iemītnieki – stirnas un zaķi, drīzumā iegūs jaunu elpu. Kādu laiku dārzs nav ticis kopts, tomēr savu īpašo šarmu tas ir saglabājis, tāpēc apkārtnes iedzīvotāji apvienojušies idejā radīt tur īpašu atpūtas vietu, kurā būtu arī izglītojoša taka, lai ģimenes ar bērniem varētu iepazīt Latvijas mežu daudzveidību. Zīmīgi, ka dārzā iespējams satikt arī Eiropas kokvardi, kas iekļauta īpaši aizsargājamo sugu sarakstā, pauž Biedrības “Kopā – 2” valdes locekle Santa Ašaka.

Sadzīvot ar dabu

Atpūtas vietu nekad nevar būt par daudz, turklāt, kurš cits tās veidos un uzlabos apkārtni, ja ne mēs paši – ar šādu pamatojumu arī radās ideja par vecā dārza pārvērtībām. Raugoties uz pamesto augļu dārzu, vienmēr domāju – tur vajadzētu kaut ko izveidot. Ciema iedzīvotāji stāsta, ka vieta ir skaista visos gadalaikos – to apjož Kaukāza plūmju dzīvžogs, pavasaros zied ābeles, pienenes. Savukārt, rudenī tas joprojām dod ābolu ražu, ar ko mieloties nāk arī stirnas un zaķi. Bija skaidrs, ka šeit jātop kam tādam, kas sadzīvotu ar dabas skaistumu, saglabātu parka īpašo šarmu un vienlaikus priecētu gan iedzīvotājus, gan ciema viesus, jo cauri Ancenei bieži brauc cilvēki, kuri, piemēram, dodas uz un no Jēkabpils.  

Izglītojoša dabas taka ģimenēm

Prieks, ka projekts ir viens no uzvarētājiem zīmola “Mežpils alus” rīkotajā sabiedrības līdzdalības kampaņā “Dari savu pilsētu labāku!” un esam ieguvuši finansējumu idejas īstenošanai. Viena no lietām, ko ļoti vēlējāmies īstenot – izveidot izglītojošu “Dabas taku” ar ģeogrāfiski tipiskās faunas vides objektiem, kas papildināti ar kodolīgu, ar interesantiem faktiem bagātu aprakstu, ko vecāki var izmantot par špikeri, stāstot bērniem par katru konkrēto dzīvnieku. Ģimenes ar mazajiem dabas pētniekiem šajā dārzā varētu darboties un iepazīt dabas daudzveidību. Un kas zina, iespējams, arī ieraudzīt pavisam īstus zaķus un stirnas, kas raduši nākt uz dārzu. Lai būtu nodarbes ne tikai prātam, bet arī ķermenim, Ancenes atpūtas dārzā plānota arī meža aktivitāšu taka mazākajiem – no priedes koka veidota šķēršļu josla.

Ražas svētki rudenī

Atpūtas dārzs būs pieejams visiem, kuri vēlēsies izlocīt kājas un pēc pastaigas atpūsties, lai izbaudītu augļu koku dārza burvību dažādos gada laikos, līdzi paņemto tēju ar kādu ābolu vai plūmju rausi, kā arī varētu tikt izmantota kā vieta dažādiem dārza svētkiem. Patiesi ceram, ka līdz ar dārza atdzimšanu, varēsim īstenot ideju arī par Ražas festivālu vai Ābolu svētkiem, kas palīdzētu piesaistīt arī viesus no citām Latvijas vietām.

Jaunas idejas WhatsApp grupā

Mēs, ancenieši, esam aktīvi savas apkārtnes labiekārtošanā, tostarp piedaloties dažādos konkursos. Salīdzinoši nesen īstenojām arī ideju par “Sapņotavu” – vietu, kur koku paēnā nesteidzīgi atpūsties, tagad pienākusi kārta dārzam. Tālākā nākotnē ir arī ideja par bijušās skolas ēkas izmantošanu, lai organizētu dažādus kopienas sanākšanas pasākumus, interešu izglītības nodarbības, sporta spēles un citas brīvā laika pavadīšanas iespējas. Lai gan ciemā mīt aptuveni 120 iedzīvotāji, ideju mums ir daudz vairāk. Kā tās rodas? Šeit talkā nāk mūsdienu tehnoloģijas un kādreiz ciematos ierasto ziņojumu dēli ir aizstājusi WhatsApp grupa, kurā tiek plānoti pasākumi, apspriestas jaunas idejas, izziņotas talkas. Patiess prieks, ka biedrības aktivitātes novērtē arī apkaimes iedzīvotāji – varbūt ne visiem gadi un veselība atļautu aiziet līdz ziņojuma dēlim, bet ielikt atbalsta “sirsiņu” vai “īkšķīti” kopējā sarakstē gan. Un tas motivē radīt jaunas idejas un darboties tālāk!

Ikvienai kopienai nepieciešama iedvesmojoša vieta

Arī dārza atdzimšana veicinās kopienas līdzdalību vides attīstībā, uzlabošanā, iesaistīšanos darbos, lai apzinātos esošo lietu vērtību un to potenciālu. Ikvienai kopienai nepieciešama iedvesmojoša vieta, kur pulcēties. Turklāt, ar šādu vietu tiktu popularizēts arī Ancenes vārds, kas vienlaikus arī mums pašiem ļaus vēl vairāk lepoties ar savu ciemu, un tas lauku nomales iedzīvotājiem ir īpaši svarīgi. Ancenes ciems atrodas Jēkabpils novadā. Atpūtas dārzs pieguļ bijušās skolas teritorijai – tajā sastopamas dažādu šķirņu ābeles, plūmes un dabas nejaušības dēļ arī priedes. Augļu dārzs ir viens no ciema sabiedriskajiem kopienas objektiem, ko beznosacījuma mīlestību kopj un uztur ciematnieki.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 20.04.2024 Vakars ar Dj Park Hotel Latgola
Gaidām Jūs šo sestdien , plkst.20:00 bārā La Terrasse💃🍾🕺 Galdiņu rezervācija +371 65404910 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 19.04.2024 Komandu rogaininga sacensības Liepājā Liepājas reģiona TIB
Jau otro gadu Liepājā notiks komandu rogaininga sacensības – 20. aprīlī Jūrmalas parkā tiks dots starts sacensībām “Liepājas Dienvidu fortu | Skatīt vairāk
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs
,


Whitehouse
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13327289sec.