TŪRISMA BIZNESS | Resto restarts

Intervija ar Latvijas Restorānu biedrības prezidentu Jāni Jenzi

Latvijas restorānu bizness divus gadus ir cīnījies ar Covid-19 ierobežojumu sekām, bet tagad ierasto tūristu plūsmu bremzē Ukrainas un Krievijas karš. Latvijas valdības maiņa, enerģētikas cenu kāpums un darbaspēka trūkums ir radījis lielus izaicinājumus Latvijas restorānu īpašniekiem un vadītājiem. Tāpēc Travelnews.lv ir aicinājis uz sarunu Latvijas Restorānu biedrības prezidentu Jāni Jenzi

Travelnews.lv: Pēdējos gados jūsu nozare – ēdināšana – ir saņēmusi daudz triecienu. Pandēmija ar tās ierobežojumiem, karš Ukrainā un tā ietekme uz uzņēmējdarbību Latvijā, enerģētikas krīze. Vai vispār nozare atgūsies no triecieniem?

Jānis Jenzis: Jā, protams, ka atgūsies. Ja ielūkojamies vēsturē, mēs redzam, ka ir pārvarētas arī lielākas krīzes: kari, dabas katastrofas, letālu slimību uzliesmojumi. Nozare noteikti atgūsies, jo cilvēki vienmēr ir ēduši, ēdiens ir dzīvība, veselība un būtiska cilvēku sabiedrības attīstībai. Un cilvēkiem vienmēr ir paticis ēst arī ārpus mājas, jo tas nav tikai fizioloģisko vajadzību piepildījums, tie ir arī sociālie kontakti, emocionāls baudījums, iedvesmas gūšana.

Travelnews.lv: Varbūt vari sīkāk paskaidrot – kā tieši pēdējo gadu notikumi ir ietekmējuši nozari, kas bijis jāpārvar uzņēmējiem un darbiniekiem.

Jānis Jenzis: Atbildi es vēlētos sadalīt divās daļās: tiešā ietekme un netiešā. Runājot par tiešo, ja ir aizliegums strādāt, būtiski ierobežojumi, kas it kā ir motivēti ar sabiedrības interesēm, tad cieš bizness. Uzņēmumiem nav ieņēmumu, cilvēkiem nav darba, bet daudzi maksājumi joprojām ir jāveic. Nevar noliegt, ka valsts atbalsts bija, bet ne visiem un ne tik laicīgi, kā tas būtu bijis nepieciešams. Diemžēl vēl joprojām daudziem uzņēmējiem sniegtais finansiālais atbalsts tiek atprasīts. Par to mazliet sāp sirds, jo nozare Covid laikā vienmēr bija gatava nākt talkā ar savu redzējumu, kas ne vienmēr tika uzklausīts. Šeit var paslavēt Ekonomikas ministriju, kas cīnījās par mums, bet ir arī citas ministrijas, partijas un ministru prezidents, kas visu vada un nosaka kopējo valsts kursu. Lai kā būtu bijis ir jādzīvo tālāk, tikko bija vēlēšanas, būs jauna Saeima un valdība, mums ir jaunas cerības.

Arī Krievijas – Ukrainas karš ietekmē nozari. Kara sākumā atcēlās lielākā daļa tūristu grupu rezervāciju, kas bija saistītas ar lielāku biznesa apjomu, jo mēs atrodamies pie Krievijas robežas. Vēlāk atgriezās individuāli tūristi, bet tas nekompensēja lielo kritumu. Resursu trūkums, sankcijas, inflācija, tas viss ietekmē nozari. Tagad arī enerģētikas krīze. Mēs esam energoietilpīga nozare, produkti ir jāapstrādā un jāgatavo, telpas jāsilda. Nākamā ziema būs ļoti smaga, ceru, ka izdzīvos lielākā daļa uzņēmumu.

Bet es minēju, ka ir arī netiešā ietekme. Valdības augstāko amatpersonu paziņojumi, ka viesmīlības nozarē un tūrismā jau nekas nebūs, darbiniekiem ir jāpārkvalificējas vai ka iet uz kafejnīcu ir teju noziegums pret sabiedrību, deva triecienu mūsu nozarei, mēs šos signālus jutām savā biznesā. Paldies visiem lojālajiem darbiniekiem un mūsu klientiem, kas ir bijuši un turpina būt mums uzticīgi.

Travelnews.lv: Kas šobrīd Jums palīdzētu, kas būtu jādara jaunajai valdībai?

Jānis Jenzis: Jāsamazina PVN ēdināšanas nozarei. Tas tiešām ļoti palīdzētu. Lielākā daļa Eiropas valstu šo instrumentu veiksmīgi piemērojušas, kā efektīvu krīzes seku mazināšanas instrumentu. Lielākajā daļā valstu tas ir pastāvīgs, dažās valstīs terminēts. Tas dotu iespēju arī Latvijas uzņēmumiem pārvarēt izaicinājumus, nebankrotēt, to īpašniekiem un darbiniekiem neaizbraukt no Latvijas. PVN samazināšana ir efektīvs veids, kā samazināt ēnu ekonomiku.

Travelnews.lv: Esmu dzirdējis frāzi no augstas amatpersonas, lai viņi bankrotē, vietā nāks citi.

Jānis Jenzis: Jā, vietā nāks citi, bet kā būs ar kvalitāti? Kas nāks vietā? Šeit jāpiezīmē, ka ēdināšana, kā viesmīlības un tūrisma būtiska apakšnozare ir spēcīgs tūrisma magnēts. Gastronomiskais tūrisms ir pēdējos gados visstraujāk augošais tūrisma veids. Vairākas aptaujas liecina par to, ka gastronomiskais tūrisms būtiski apsteidz citus veidus: kultūras, sporta, dabas, piedzīvojumu. 2018. gadā īstenotā Rīgas tūristu aptauja liecina par to, ka tas ir otrs svarīgākais tūrisma veids uzreiz aiz pilsētas apskates.

Cilvēki nebrauks uz Rīgu, lai paēstu kādas starptautiskas ātrās ēdināšanas filiālē, vajag dzīves stila restorānus, koncepta vietiņas; kafejnīcas, bārus, arī koncepta ātrās ēdināšanas uzņēmumus. Latvijai pirms pandēmijas bija vadošā loma Baltijā šajā segmentā, man bail, ka lietuvieši ar savu samazināto PVN ēdināšanai un igauņi ar veiksmīgāku valsts makroekonomisko vadību mūs sāk apsteigt. Jautājums vai mēs gribam, lai Latvijā saimnieko lietuvieši un igauņi, kas jau ienāk tirgū, pārpērk mūsu uzņēmumus vai gribam paši saimniekot savā valstī?!

Travelnews.lv: Vai ir kādi labās prakses piemēri, kā uzņēmēji pārvarējuši krīzi.

Jānis Jenzis: Jā noteikti, tādu ir daudz. Uzņēmēji ir diversificējuši savu biznesu, piemērojuši to piegādēm, bijuši kreatīvi savā piedāvājumā. Saglabājuši ēdiena radošumu un kvalitāti. Startējuši jaunās nišās.

Travelnews.lv: Kādas tendences ēdināšanas nozarē būs nākotnē?

Jānis Jenzis: Vēl lielāka atbildība pret savu un klientu veselību. Mēs vienmēr esam bijuši atbildīgi, jo pārtika ir saistīta ar veselības riskiem, bet pozitīvā Covid-19 pandēmijas ietekme ir tā, ka cilvēki saprot, ka nevar uz darbu iet slimi. Ēdienu piegādes uz mājām ir uz palikšanu. Protams gribētos, lai cilvēki iet paēst ārpus mājas, socializējas, kļūst priecīgāki, tomēr šis segments būs daudz aktīvāks, kā līdz 2020. gadam.

Darbs no mājām ir uz palikšanu, kas nozīmē ierobežotāku un mazāk prognozējamu klientu skaitu biroju ēku ēdinātājiem.
Pasākumu un ceļojumu plānošana īsākā termiņā, to biežāka atcelšana.
Darbinieku ziņā gados jaunāka nozare, daudzi pieredzējušie ir pārkvalificējušies vai pametuši Latviju. Tas varētu nest īslaicīgu servisa kvalitātes kritumu, bet es ceru, ka īslaicīgu.

Travelnews.lv: Igaunijā ienāca Michelin. Vai Latvijai vajag Michelin zvaigznes?

Jānis Jenzis: Jā noteikti. Michelin jau daudzus gadu desmitus ir kvalitātes simbols. Tas atnestu papildu tūristus, kuri brauc tikai tur, kur ir Michelin zvaigžņoti vai ieteikti restorāni. Tā būs arī laba motivācija mūsu izcilajiem pavāriem censties vēl vairāk, lai iegūtu zvaigznes.

Travelnews.lv: Paldies par interviju!

Jānis Jenzis: Paldies Tev! Un paldies, ko Tu dari daudzu gadu garumā stāstot par mūsu nozari.

Sadarbībā ar Latvijas Restorānu biedrību - www.lrb.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56125712sec.