Latvijas Dabas fonds sāk divas jaunas tiešraides – no ūpju un zivjērgļu ligzdām

Latvijas Dabas fonds (LDF) šajā pavasarī sāka jau sesto sezonu tiešraidēm no putnu ligzdām, un nu Durbes jūras ērgļiem, Sēlijas melnajam stārķim un Rīgas vistu vanagam pievienojušies divas jaunas, līdz šim tiešraidēs Latvijā nevērotas putnu sugas – ūpis (Bubo bubo) un zivjērglis (Pandion haliaetus).

Viena jaunā tiešraides kamera novietota pie ūpju ligzdas, kas atrodas Kurzemē. Šī ūpja ligzdošanas teritorija ir zināma kopš 1998. gada, kad dabiskā ligzdvieta atrasta uz zemes. Pēc vairākiem nesekmīgiem ligzdošanas gadījumiem uz zemes, ornitologi uzbūvēja mākslīgo ligzdu eglē, aptuveni 10 metru augstumā. Kopš 2013. gada šajā ligzdā ik sezonu ligzdošana norit sekmīgi. Ligzda ir tik liela, ka tajā varētu saritināties pieaudzis cilvēks.

Šobrīd ligzdā mājo ūpju ģimene, un mātīte perē divas olas. Tēviņš uzturas ligzdas tuvumā un to sargā, visas dienas laikā ar mātīti sasaucoties.

Pie ūpju ligzdas uzstādītā kamera ir arī ar jaunām tehniskām iespējām – tai ir iespējams attālināti regulēt pietuvinājumu, līdz ar to pētnieki ūpju dzīves norisēs var ieskatīties ļoti precīzi. Diennakts krēslainajā laikā kamera darbojas ar palēninātu ekspozīciju, tā ļaujot turpināt novērot putnus. Jau šīs sezonas beigās sistēma tiks pilnveidota, ļaujot turpināt novērojumus arī pilnīgā tumsā.

Savukārt zivjērgļa ligzda, kas arī ir Kurzemē, atrodas zivjērgļu ligzdošanas teritorijā, kura zināma jau kopš 1989. gada.  Tad tika atrasta pirmā ligzda bebrainē. Kopš tā laika ornitologi ir gan uzstādījuši mākslīgās ligzdas, gan zivjērgļi veidojuši savas. Mūsu novērotā ligzda kopš atrašanas lielākoties bijusi apdzīvota, lai arī ligzdošana ne katru gadu bija sekmīga. Kā zivjērgļiem veiksies šogad un vai būs mazulis, visi varēsim sekot līdzi tiešraidē. 

2016. gadā LDF tiešraides kameras vēroja vairāk kā 2 miljoni skatītāju. Tiešraides kameru darbību nodrošina sabiedrības atbalsts – uzņēmumu un cilvēku ziedojumi.

Visas tiešraižu kameras pieejamas šeit.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.03.2024 - 20.03.2024 “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” Valmieras TIC
19.martā plkst.12.00 un 14.00 Valmieras Kultūras centrā koncertuzvedums “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” koncertu ciklā “Mūzika Tev”. | Skatīt vairāk
7 EUR
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50524497sec.