Slīteres Nacionālajā parkā aicina uz talku

Dabas aizsardzības pārvalde 2020. gada 19. februārī Slīteres Nacionālajā parkā Sīkragā rīko biotopu kopšanas talku, lai palīdzētu ļoti retai vabolei, kam nepieciešami specifiski dzīves apstākļi.

Vaboļu daudzveidības ziņā Slīteres Nacionālais parks ir viena no bagātākajām īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām Latvijā. Vairāk nekā puse no Latvijas vaboļu sugām ir konstatētas teritorijā, kas aizņem tikai 0,25% no mūsu valsts platības.

Dabas izglītība centra "Slītere" vadītāja Ērika Kļaviņa stāsta, ka nacionālā parka teritorija laika gaitā paplašināta no rezervāta zonas Šlīteres pakājē līdz Baltijas jūras krastam, kur vēl astoņdesmitajos gados norisinājās mežsaimnieciskā darbība – izcirstas kailcirtes, stādītas jaunaudzes. Tādēļ kangaru un vigu kompleksā samērā lielās platībās, ir izveidojušās vienveidīgas priežu monokultūras.

Priežu mežos, kas aizņem lielu daļu no Slīteres Nacionālā parka teritorijas, dzīvo daudzas retas un aizsargājamas vaboļu sugas. Viena no tādām ir priežu sveķotājkoksngrauzis (Nothorhina muricata), kam nepieciešami vismaz 150 gadus veci priežu stumbri ar biezu un saules apspīdētu mizu. Neskatoties uz vaboles nosaukumā ietverto nosaukumu – koksngrauzis, tā nekaitē koka augšanai, jo visā savas attīstības stadijā dzīvo priežu mizā. Par vaboles klātbūtni norāda nelieli caurumiņi priežu mizā un sveķojums.

Tāpēc, lai nodrošinātu entomologa ieteiktos sveķotājkoksngrauža dzīvotņu uzlabošanas pasākumus, kas iekļauti Slīteres nacionālā parka dabas aizsardzības plānā, Pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija organizē talku. Talkas laikā atsevišķas vecas priedes tiks atēnotas, atsedzot saulei apspīdēt stumbrus.

Dabas aizsardzības pārvalde aicina dabas draugus rast iespēju veltīt savu laiku un piedalīties talkā. Talcinieki tiek gaidīti 19. februārī Sīkraga centrā apgriešanās laukumā, plkst.10:00. Sīkākai informācijai un lai pieteiktos talkai, lūgums zvanīt pa tālruņiem 29186358 (Raits) un 27878099 (Ērika).

Talkas retu un aizsargājamu biotopu kopšanai, iesaistot plašāku sabiedrību, aizsargājamās dabas teritorijās un ārpus tām notiek regulāri visu gadu. Vairāk var uzzināt talkošanas iniciatīvas mājaslapā www.darudabai.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 23.03.2024 Atvērtā ekskursija Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām ikvienu interesentu doties aizraujošā ekskursijā pa Līgatni un iepazīt Līgatnes auduma-tūbas stāstu! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 23.03.2024 CAURSTAIGĀJAMĀ GUĻAMISTABA | Tukumā Tukuma TIC
Nāc uz izrādi "Caurstaigājamā guļamistaba" Tukuma pilsētas Kultūras namā 23.martā pulksten 19:00. Ieeja 15; 18; 20 un 25 EUR. | Skatīt vairāk
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48571897sec.