Oktobra sākumā aicina vērot putnu rudens migrāciju Eiropas Putnu vērošanas dienās

Rudens migrācijas laiks ir iespēja novērot retākas putnu sugas, kas Latvijā neligzdo, bet novērojamas šeit tikai kā caurceļotājas. Ikviens ir aicināts pirmajā oktobra nedēļas nogalē, 3. un 4. oktobrī, doties vērot putnu migrāciju savā ģimenes lokā vai piedalīties Eiropas Putnu vērošanas dienu jeb “EuroBirdwatch 2020” pasākumos daudzviet Latvijā. Putnu dienas Latvijā rīko Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Aktīvo iedzīvotāju fondu un citiem partneriem. 

“Atvadoties no putniem, kas dodas izaicinājumu pilnajā un tālajā ceļā uz savām pārziemošanas vietām, aicinām doties dabā un bagātināt savu rudens sagaidīšanas pieredzi ar putnu vērošanu. Epidemioloģiskās situācijas ietekmē šogad vairāk nekā citus gadus mudinām doties putnu vērošanas pārgājienos pašorganizējoties, taču interesentiem ir iespēja, laikus piesakoties, apmeklēt publiskus tematiskus pasākumus Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē, Latgalē, Pierīgā, tostarp izzinošus pārgājienus, praktisku paraugdemonstrējumu pilnas ekskursijas, putnu barotavu un būrīšu, spalvu dekoru vai māla putnu vēja zvanu darbnīcas,” norāda Eiropas Putnu vērošanas dienu organizatoru komandas pārstāvis Latvijas Ornitoloģijas biedrības ornitologs Andris Dekants.

 Turpinot jau aizsākto Latvijas Ornitoloģijas biedrības vietējo grupu darbību, jau piektdien, 2. oktobra vakarā, plkst. 19.00 putnu interesenti no Bauskas, Iecavas, Vecumniekiem, Bārbeles, Birzgales, Valles, Kurmenes, Ērberģes, Neretas, Viesītes vai šo apdzīvoto vietu tuvējās apkaimes ir aicināti piebiedroties pirmajai tikšanās reizei Kurmenē, kur iecerēta Latvijas Ornitoloģijas biedrības Zemgales–Sēlijas vietējās grupas izveide. “Pašlaik Latvijas Ornitoloģijas biedrības vietējās putnu grupas jau darbojas Litenē (Gulbenes apkārtnē), Cēsu apkārtnē, Madonas un Lubāna mitrāja apkārtnē, Rīgas apkārtnē, Jūrmalas un Jelgavas apkārtnē, kā arī Kurzemē. Lai aktīvāk darbotos arī Zemgalē un Sēlijā, esam iecerējuši izveidot jaunu vietējo grupu, aktualizējot šim reģionam aktuālos putnu dzīves jautājumus un veicinātu vietējo iedzīvotāju izpratni un iesaisti tajos,” stāsta idejas iniciators Latvijas Ornitoloģijas biedrības pārstāvis Agnis Bušs.

 Ikviens ir aicināts ne tikai apmeklēt publiski izziņotos pasākumus, ar kuriem var iepazīties vietnē www.putnudienas.lv sadaļā “Kalendārs”, bet arī rīkot savus Putnu dienu pasākumus mazākā vai lielākā lokā, ziņojot līdz 4. oktobra plkst. 16.00 par saviem putnu novērojumiem mobilajā lietotnē Dabasdati.lv. Eiropas Putnu vērošanas dienās novērotie putni tiek uzskaitīti un apkopoti gan katrā dalībvalstī, gan visā reģionā kopumā, izceļot arī neparastāko putnu sugu novērojumus.

 Pērnā gada rudenī šī pasākuma laikā 35 valstīs notikuši 1089 pasākumi, kuros 28 920 dalībnieku novērojuši 4 272 230 putnus, tai skaitā, Latvijā kopumā ziņots par 46 946 putniem, kas pārstāv vairāk nekā 150 sugas.

 Rudenī notiekošās Putnu dienas ir daļa no starptautiskas iniciatīvas – 1993. gadā aizsāktās Eiropas Putnu vērošanas dienu tradīcijas jeb “EuroBirdwatch”, ko organizē  lielākā putnu aizsardzības organizācija pasaulē “BirdLife International”, kuru Latvijā pārstāv Latvijas Ornitoloģijas biedrība. 

 2020. gadā Eiropas Putnu vērošanas dienas Latvijā ir viena no Aktīvā iedzīvotāju fonda atbalstītā projekta “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste” aktivitātēm. Aktīvo iedzīvotāju fonds ir Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas finanšu instrumentu programma, kurai finansējumu nodrošina Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Klasiskā Itālija jau 24.03.! Latvia Tours
Garantēts ekskursiju ceļojums! 24.03.-31.03. Grāca, Venēcija, San Marino, Roma, Florence, Pyramidenkogel | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 24.03.2024 Viduslaiku mantojumam pa pēdām Alūksnē! Alūksnes TIC
2024.gada 23.martā Alūksnes viduslaiku pils stāsta atklāšanas pārgājiens “Viduslaiku mantojuma pa pēdām Alūksnē”! | Skatīt vairāk
12.00 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14583802sec.