Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta jauna izstāde

3. oktobrī pulksten 17.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori, Jūrmala) tiks atklāta keramiķes Māras Kalnišķes izstāde "Mani stāsti mālam".

Keramiķe Māra Kalnišķe stāsta: "Manas saknes un pirmie dzīves iespaidi saistās ar Kurzemes pusi. No Jūrmalciema smilšu kāpām, košām rozēm Rucavas cimdu rakstos un lakatos, rudzupuķēm un magonēm pļavās, pāri lidojošiem putniem – no Kurzemes dabas iespaidiem veidojās mani darbi mūža garumā. Kā smiltis izbirst caur pirkstiem, tā māls izslīd caur rokām, veidojot dažādas formas – krūzes, bļodas, kannas, vāzes. Savu darbu uzdevumu es izteiktu tā – lai ikdienā lietojot, cilvēki sajustu dabas klātbūtni. Priecātos, ja man tas izdotos".

Māra Kalnišķe dzimusi 1944. gadā, zemnieku ģimenē Liepājas novada Rucavas pagastā. 1976. gadā beigusi Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas Lietišķi dekoratīvās mākslas nodaļu ar diplomdarbu – ūdens baseina izklājums (šamots, vadītāja S. Ozoliņa). Izstādēs piedalās kopš 1976. gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedre no 1985. gada. Rīkojusi personālizstādes Rīgā, Siguldā, Jūrmalā, Jēkabpilī, Kuldīgā, Liepājā. Savus darbus eksponējusi daudzās grupu izstādēs, arī 2004. gadā Latvijas Mākslas akadēmijas keramikas nodaļas 80 gadu jubilejas izstādē Rīgā, Pēterbaznīcā. Veidojusi dārza keramiku Turaidas muzejrezervāta skulptūru dārzā – Dainu kalnā.

Jau vairāk kā desmit gadus turpinās Jāņa Akuratera muzeja un Ojāra Vācieša memoriālā muzeja sadarbība ar Rīgas Lutera draudzes mākslinieku kopu, kurā darbojas arī Māra Kalnišķe. Divas reizes gadā vienā vai otrā muzejā tiek rīkotas šīs kopas mākslinieku jaunāko darbu izstādes, kas veltītas visdažādākajām tēmām. Tāpat katru gadu keramiķe piedalās Rīgas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja organizētajā gadatirgū, kas dod māksliniecei iespēju satikt tos kolēģus, kuri vēl radoši strādā.

Māras Kalnišķes jaunrades galvenā tēma – trauks un dekoratīvi plastiski veidojumi. Trauka formas traktējumā un virsmas apstrādē sintezējas Kursas keramikas tradīcijas un individuālā rokraksta īpatnības (zarakannu, krūžu, bļodu grupa, māls, koks, 1984). Māksliniecei tuva arī dabas motīvu interpretācija keramikas materiālā, dārza keramikas problemātika u.c. Uz mākslinieces darinātās keramikas redz putnus, kokus, ziedus, jūru un zvaigznes. Veidojot katru vāzi vai bļodu tiek domāts par proporcijām, toņu salikumu un glazūras izvēli. Keramiķe aizrāvusies arī ar trauku apgleznošanu angobas tehnikā, kad mālu iekrāso, to samaļot dzirnaviņās kopā ar kādu krāsvielu. Pēc tam šo iekrāsoto mālu uzklājot ar otiņu. Šādi var kombinēt brūnus, zilus un citus toņus, cik sirds vien vēlas. Māras Kalnišķes maizes darbs ir viņas īpašās tējkannas ar koka rokturiem, kuras tiek pārdotas dažādos salonos. Māla tējkannām apakšā iespējams novietot svecītes, lai tās ilgi uzturētu siltas. Savukārt piešūtajiem koka rokturiem ir savs stāsts un vēsture. Kādreiz ap māju Rīgā bijis liels un šķirnēm bagāts ābeļdārzs, kuru nācies izcirst. Vectēvam par to sāpējusi sirds, tāpēc Māra apsolījusies ābeļu zarus izmantot savos darbos. Tā nu tie māksliniecei kalpo veidojot ne tikai māla tējkannu rokturus, bet arī citus mākslas darbus.

Keramiķes Māras Kalnišķes izstāde "Mani stāsti mālam" Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma līdz 2. novembrim.


 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52607703sec.