Picērijā «Street Pizza» iespējams sajusties kā Itālijas dienvidos

Itāļu virtuve ir tikpat sulīga, kaislīga un vilinoša, kā šīs valsts valoda. Ne velti tā visā pasaulē ir iekarojusi nepārprotamu vietu cilvēku ēdienkartē un arī sirdīs. Itāļu virtuves garša ir vispār zināma klasika un, šķiet, saprotama gan Latvijas iedzīvotājiem, gan tūristiem.

Lai arī netrūkst tādu, kas sevi uzskata par zinošiem picas cepējiem, lielais piedāvājums ir samulsinājis patērētāju sapratni par šo ēdienu un Aleksandrs Vēvers, kas zināms kā burgernīcas "Street Burger" radītājs un īpašnieks, ļoti vēlējies galvaspilsētas iedzīvotajiem un viesiem lauzt priekšstatu par picu kā siera karstmaizi ar desu, tādēļ apzināti lolojis sapni par savas picērijas izveidi, kurā koncentrējas uz autentisku garšu un tīrām, ekoloģiskām izejvielām. (Apskati Travelnews.lv veidoto fotogaleriju "Street Pizza" mājīgajās telpās šeit.)

Aleksandrs stāsta, ka, viņaprāt, ēdiens ir bauda un tās dēļ ir gatavs uz dažādām neprātībām. "Reiz ar ģimeni vēlējāmies nobaudīt Neapoles picu, bet sapratām, ka izcilu šī reģiona picu nevaram atrast ne vien Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs. Atcerējāmies, ka reiz ceļojumā Berlīnē, ēdām izcilu picu un tas bija tikai laika jautājums, kad pēc pāris stundām visi bijām minētajā picērijā un gardu muti notiesājām šo picu", atceras Aleksandrs un ikvienam, kas atrodas Berlīnē, iesaka nobaudīt picas "Pizzeria Zola" picērijā.

Lai arī konkrēts plāns par picērijas izveidi radās 2017. gada vasarā, kad Aleksandrs atvaļinājumā devās uz Itāliju, kur miltu ražotnē apguvu picas mīklas gatavošanas mākslu, Itālija to jau laikus savedusi kopā ar īstajiem cilvēkiem īstajā laikā. Kad picērijas saimnieks atpūties pie Gardas ezera, tas nejauši saticis kādu pēc izskata vienkāršu kungu, kurš izrādījies viens no vadošajiem olīveļļas ražotājiem Italijā un veltījis Aleksandram savu dārgo laiku, lai atklātu daudz informācijas par šo tik ļoti vērtīgo produktu.

Kad Meža ielā, līdzās burgernīcai "Street Burger", atbrīvojušās telpas, Aleksandrs sajutis – ir īstais laiks un vieta piepildīt savu sapni par picērijas izveidi un nosliecies par labu tieši Neapoles picai, kas labi zināma ar kraukšķīgajām un nedaudz piededzinātajām maliņām. Ja sākotnēji – teju gada garumā – Aleksandrs visiem ražošanas procesiem cauri gājis pats, tad īsi pēc atvēršanās picērijā uzsāka strādāt itālis Pietro, kurš pamatoti tiek saukts par šefu. Aleksandrs viņam uzticas un izrāda cieņu, picērijas darba laiku pilnībā pielāgojot Pietro velmēm. "Situācija restorānu vidē ar biežo darbinieku maiņu ir diezgan dramatiska, tādēļ visu Pietro investēto laiku un apmācības attaisnojam, ļaujot viņam strādāt ar pilnu atdevi sev vēlamā laikā par Latvijas darba tirgum ļoti labu atalgojumu".

Picērijas virtuves sirds un pavards pavisam noteikti ir ar ozola malku kurinātā krāsns, kas konstanti uztur temperatūru 420 - 500 grādus pēc Celsija un ļauj picu pagatavot vien pusotras minūtes laikā jeb 90 sekundēs. Mīkla, no kuras gatavo picu, tiek fermentēta vismaz divas līdz trīs diennaktis, tādēļ organismā tā ļoti viegli pārstrādājas, jo rūgšanas process ir beidzies.

Picas pagatavošanai tiek izmantotas augstvērtīgas izejvielas un, lai iegūtu Neapoles sertifikātu, uz ko Aleksandrs mērķtiecīgi tiecas, visām sastāvdaļām jābūt ar reģionālu izcelsmi, pēc iespējas tuvāk Neapolei. "Izmantojam miltus, kuri nāk no Boloņas, extra virgin olīveļļu, kas ražota Apūlijas reģionā, bet picas garšu papildinām ar San Marzano šķirnes tomātiem. Interesanti, ka šie tomāti aug tikai un vienīgi 40 līdz 80 kilometru rādiusā ap Vezuva vulkānu. Ikvienam produktam, ko izmanto picērijā, ir DOP (Declaration of Performance) sertifikāts, kas apliecina to, ka konkrētā produkta izcelsmes un ražošanas vietas ir konkrētais Itālijas reģions" stāsta Aleksandrs.

Saldajā ēdienā picērijā iespējams baudīt Tiramisu, kura pagatavošanai, tieši tāpat kā picām, arī tiek izmantotas Itālijas izejvielas, papildinot garšu ar pāris Latvijas ekoloģiskajiem produktiem, kā arī pašu gatavots saldējums jeb gelato (itāļu valodā). Sarkanvīna baudītājiem vīnu lej tikai no magnum pudelēm (tilpums – 2 litri). Un kā jau īstenā "Mazaja Itālijā", te iespējams baudīt arī limoncello, kas ļoti sens, dažādām leģendām un tradīcijām bagāts citronu liķieris, kurš vēsturiski Itālijā ir gatavots tieši tās dienvidu reģionos.

Šobrīd cenas picērijā ir ļoti pievilcīgas – sākot no 5,00 līdz 12,50 Eiro par sātīgu picu, kas pavisam noteikti spēs remdēt izsalkumu gan nelielu uzkodu meklētājiem, gan arī vīrietim, kas pamatīgi izbadējies.

Interesentiem un itāļu garšas cienītajiem picērijā iespējams iegādāties gan iepriekš minētos San Marzano šķirnes tomātus, gan dažādu garšu un spiedumu olīveļļas, vīnus, kā arī svaigi ceptu maizi. Tiem, kas vēlas iegādāties "Street Pizza" fermentēto picas mīklu, iepriekš jāsazinās ar picēriju un mīkla jāpiesaka.

Aleksandra lielākais novērtējums ir fakts, ka šo "Mazo Itāliju Āgenskalnā" iecienījuši arī paši temperamentīgie itāļi. Atbildot uz jautājumu, kā Latvijas viesi vērtē picas, kas pagatavotas īpašajā malkas krāsnī, tad Aleksandrs teic: "Atbilde nav viennozīmīga – vai nu patīk, vai nu nepatīk. Ja nepatīk, tad visbiežāk traucē šī īpašā un Neapoles picai tik raksturīgā piedegusī picas mala, bet bez tās pica nemaz nedrīkstētu saukties piederīga dienvidnieciskajai izcelsmei.".

Picērijai šobrīd vēl nav konkrēts darba laiks un ar tiem ik dienu iespējams iepazīties "Street Pizza" Facebook lapā.

Nobeigumā Aleksandrs sirsnīgi saka: "Mans mērķis nav nevienam neko pierādīt, bet gan sniegt labāko piemēru, kā var pagatavot vienkārši garšīgu picu, izmantojot tīras un kvalitatīvas sastāvdaļas" un, itāļiem raksturīgi, Aleksandrs smaidot atvadās: "Paldies Jums par ciemošanos! Tas no manas puses viss!"

Redakcijas piezīme: Picērija ir diezgan noslogota un 35 picērijas vietas, jo īpaši vakaros un brīvdienās, ir uz izķeršanu, tādēļ silti iesakām iepriekš veikt rezervāciju!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70595288sec.