Rīgā atklāj unikālu kafejnīcu

2019. gada 12. jūnijā, Rīgā, Bruņinieku ielā 63 durvis vērusi RB Cafe – īpaša vieta, īpašiem cilvēkiem. Tā ir pirmā kafejnīca Baltijā, kur gandrīz visus procesus ar nelielu atbalstu veiks cilvēki ar funkcionāliem vai intelektuālās attīstības traucējumiem. RB Cafe ir sociālais uzņēmums, kas piedāvās izcilus konditorejas izstrādājumus, kafiju un telpu dažādiem pasākumiem. Tās primārais mērķis – integrēt Latvijas darba tirgū cilvēkus ar invaliditāti, mazinot vēsturiskos mītus un stereotipus.

Šī būs pirmā šāda veida kafejnīca Baltijā. Tajā sākotnēji tiks nodarbināti seši cilvēki ar invaliditāti, no kuriem četri ir ar intelektuālās attīstības traucējumiem, bet pārējie divi – ar funkcionālām traucējumiem. RB Cafe būs konditoreja un vieta dažādiem pasākumiem. Tur taps daudzveidīgas smalkmaizītes, kēksiņi, kūkas un citi gardumi. Tāpat kafejnīca apkalpos individuālus pasūtījumus, piedāvājot arī konditorejas izstrādājumu piegādi.

"Mūsdienu sabiedrībā vēl arvien diemžēl valda dziļi iesakņojušies stereotipi. Nereti nākas saskarties ar situācijām, kurās cilvēkus ar invaliditāti apzināti vai neapzināti izolē. Tas attiecas arī uz darba tirgu. Tādēļ radījām vietu, kurā pierādīt, ka arī cilvēki ar invaliditāti var veiksmīgi integrēties un apliecināt sevi darbā," skaidro Biedrības Rūpju bērns valdes priekšsēdētājs un RB Cafe idejas autors Māris Grāvis, uzsverot: "Būšu viens no tiem retajiem darba devējiem, kas priecāsies, ja labākie darbinieki tiks aizvilināti uz citām darbavietām un pēc iespējas drīzāk. Tā būs iespēja nākamajiem darbiniekiem – viņu sagatavošanai darba tirgum."

Kafejnīca darbību varēja uzsākt, pateicoties ALTUM programmas piešķirtajam grantam. "RB Cafe lieliski iemieso sociālās uzņēmējdarbības būtību – uzņēmums darba tirgū integrē cilvēkus ar invaliditāti, tādējādi veicot svarīgu sociālu funkciju. Vienlaikus  šī uzņēmuma darbības pamatā ir detalizēts un pārdomāts biznesa plāns ar mērķi spēt darboties pēc uzņēmējdarbības principiem. Esam gandarīti, ka grants uzņēmumam RB Cafe ir pakāpiens šī mērķa sasniegšanai," uzsver ALTUM valdes locekle Inese Zīle.

Stāstot par idejas aizsākumiem, M. Grāvis atminas, ka sākotnēji, izklāstot ideju draugiem un paziņām, kā arī, prezentējot to dažādās institūcijās, ticība projektam nebija liela: "Tev tas nekad neizdosies – noteikti ne Latvijā! Tas mani motivēja! Šis projekts ir lielisks veids, kā mēs, kaut maziem solīšiem, varam strādāt pie sabiedrības attieksmes maiņas, vienlaikus palīdzot cilvēkiem ar invaliditāti integrēties sabiedrībā, uzlabot savu dzīves kvalitāti un kļūt neatkarīgākiem," stāsta M. Grāvis.

ALTUM un RB Cafe aicina arī citus sociālos uzņēmumus izmantot šo Latvijā unikālo iespēju – ar valsts atbalsta palīdzību attīstīt dzīvotspējīgu un ilgtspējīgu biznesu, kas palīdz radīt labāku dzīvi tiem cilvēkiem, kuriem klājas grūtāk, un visai sabiedrībai kopumā.  Tieši šādiem, jēgpilniem, ilgtspējīgiem un dzīvotspējīgiem sociālo uzņēmumu projektiem ir paredzēts ALTUM grants.

Biedrība Rūpju bērns Rīgā darbojas jau 25 gadus. Savukārt ideja par RB Cafe dzima vairākus gadus atpakaļ, taču oficiāli uzņēmums reģistrēts 2018.gada augustā. Šī gada laikā uzņēmums jau nodrošinājis dažādu pasākumu apkalpošanu, piedāvājot pašceptus konditorejas izstrādājumus kafijas pauzēs, nelielos banketos un sapulcēs. Pasākumu apkalpošanai tika piesaistīta komanda no biedrības Rūpju bērns dienas aprūpes centra – jaunieši ar invaliditāti –, kuri šādā veidā guva praktisku pieredzi un zināšanas, lai turpinātu darbu jau jaunajā RB Cafe konditorijā.

Biedrība Rīgas pilsētas Rūpju bērns ir nevalstiska organizācija. Biedrības galvenais darbības pamatvirziens ir sniegt sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus cilvēkiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem un viņu tuviniekiem.

ALTUM sistēma palīdz sociālajiem uzņēmumiem attīstīties un nodarboties ar dažāda veida labdarību. ALTUM ir valsts attīstības finanšu institūcija, kas ar finanšu instrumentiem nodrošina finansējumu jomās, kuras valsts ir izvirzījusi kā svarīgas un atbalstāmas, un kurās pietiekamā apjomā nav pieejams kredītiestāžu finansējums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.03.2024 - 20.03.2024 “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” Valmieras TIC
19.martā plkst.12.00 un 14.00 Valmieras Kultūras centrā koncertuzvedums “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” koncertu ciklā “Mūzika Tev”. | Skatīt vairāk
7 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 VIKTORS LAPČENOKS | Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
23.martā pulksten 17:00 esi gaidīts Šlokenbekas muižas krodziņā, kur brīnišķīgu koncertu sniegs latviešu estrādes leģendārais dziedātājs | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.87640095sec.