Gide Kristīne: grieķi šo salu nereklamē - viņi paši vēlas tur atpūsties

Gide Kristīne: grieķi šo salu nereklamē - viņi paši vēlas tur atpūsties

Ērtas un laimīgas dzīves meklējumos daudzi aizbrauc uz ārzemēm. Pirms vairāk nekā divdesmit gadiem, Kauņā dzimusī, Kristīne nolēma izmēģināt darbu ārzemēs. Viņa apsolīja mātei, ka uz Grieķiju dosies tikai uz vienu sezonu, bet tagad viņa par savām mājām sauc Evijas salu.

Kristīne Rinkevičūte joprojām bauda salas labumus: tās daudzveidīgo un mežonīgo dabu, arheoloģiskos un kultūras pieminekļus, kā arī ar mīlestību gatavoto ēdienu. Ar Evijas salu viņa iepazīstinās arī ceļotājus.

"Tāpat kā daudzi, arī es vēl studiju laikā meklēju sevi. Izvēlējos studēt sociālo psiholoģiju, kas man ļāva saprast, ka mana vieta ir tūrismā," stāsta K. Rinkevičūte. Pēc liktenīgā darba brauciena uz Grieķiju viņa apņēmīgi devās uz šo jomu un, kā pati saka, nekad nav nožēlojusi.

"Kad es apmeklēju Eviju, es jūtos brīva un droša. Kad iepazinu salu tuvāk, sapratu: šī sala ir īsts dārgakmens un es vēlos uz to aizvest arī citus," viņa atceras. Maģistra studijām Kristīne izvēlējās uzņēmējdarbības ekonomikas programmu un sāka strādāt par tūrisma menedžeri.

Tagad viņai ir pašai savs uzņēmums un viņa ir licencēta gide Grieķijā, kas jau vairākus gadus strādā pie tūrisma operatora ITAKA.

"Es ar to dzīvoju un elpoju. Es cenšos dienā veikt vienu garāku ekskursiju, darīt to patiešām labi, un tad skatos kā ceļotājiem klājas, vai viņiem nekā netrūks. Ja man ir neatbildēti jautājumi, es izpētu, atrodu atbildes un tikai tad dodos atpūsties. Es negribu nogurt, negribu steigties ekskursijas laikā, jo galu galā daudz kas ir atkarīgs no gida darba. No tā ir arī atkarīgs kā ceļotājam patiks ceļojums," stāsta Kristīne.

Gan dabas vērtības, gan pilsētas priekšrocības

Ar ko Evijas sala ir īpaša? K. Rinkevičiūtė saka, ka šeit var vienlaikus justies gan uz salas, gan ārpus tās. Tas ir tāpēc, ka Evija ir savienota ar kontinentālo daļu. "Tā ir īsta sala - vide, arhitektūra, dzīves stils ir pilnīgi atšķirīgs no lielajām pilsētām. Lai gan tā nešķiet, Atēnas - un no tām visa pasaule - ir rokas stiepiena attālumā," saka Kristīne. Iespaidīgi izgaismotie tilti ļauj vieglāk plānot ceļojumus un redzēt vairāk, negaidot prāmjus un mazāk no laikapstākļiem atkarīgu dienas kārtību.

Turklāt Atēnās, kurās ir 6 miljoni iedzīvotāju, ir 24 stundas diennaktī notiekoša rosība, tāpēc ir pieejams plašs pakalpojumu klāsts. Tomēr tie, kas ceļojumos meklē iespaidīgu un daudzveidīgu dabu, visvairāk iegūs apmeklējot Evijas salu.

"Evija ir dabas oāze. Salas ziemeļu daļā no pazemes burbuļo karstie avoti. Šajā Evijas reģionā ir aptuveni 80 šādu karsto avotu, kurus var izmantot, lai dziedētu dažādas kaites un uzlabotu pašsajūtu," stāsta gide. Viņa uzskaita arī citas Grieķijas dabas priekšrocības: "Mums ir savvaļas pludmales ar krāsainiem oļiem, kas ir vislabākā masāža. Kristāldzidrie ūdeņi ieskauj salas priežu mežus, aizas un alas, kā arī ezeri un ūdenskritumi. Evijas ainavu daudzveidība ir elpu aizraujoša," stāsta gide, kas strādā ITAKA.

Daļa Evijas teritorijas ir arī daļa no Natura 2000 aizsargājamo teritoriju tīkla - vecie meži ir bagāti ar vērtīgām sugām, tajos aug dažādas sēnes, un salu šķērso putnu migrācijas ceļi. Evija ir slavena ar priežu un egļu medu.
"Es personīgi uzskatu, ka Evijas salas vide patiešām rada dvēseli un ķermeni laimīgu," saka K. Rinkevičūte.

Tūrisms, bet ne masveida

Gide stāsta, ka paši grieķi necenšas reklamēt salu, jo paši vēlas tur atpūsties - īpaši atēnieši.  "Tas viss ir domāts pašu cilvēkiem. Tā kā tūrisms Evijā nav tik masveidīgs, tas pozitīvi ietekmē cenas," viņa saka. Pēc Kristīnes domām, Evija ir piemērota apskates tūrismam visu gadu. Sezonas kulminācijas laikā, no jūnija līdz septembrim, sala vislabāk piemērota tiem, kas vēlas baudīt atpūtu viesnīcās, jūru, vīna un ēdienu degustācijas.

"Lai arī kuru gadalaiku Jūs izvēlētos, Evijā Jūs sagaidīs un pabaros no visas sirds. Tradicionālie grieķu ēdieni - kalnu tavernās uz grila cepta gaļa, milzīgi un garšīgi tomāti, citi svaigi dārzeņi, ar rokām gatavotas pastas, meze uzkodas, sieri un grieķu maize ar gardu olīveļļu. Šeit savijas labākās Vidusjūras kulinārijas tradīcijas, ko apbrīno visā pasaulē," stāsta K. Rinkevičiūtė. Ceļvedis piedāvā arī salas kultūras pieminekļus: pilis, klosterus, baznīcas u.c.

Tiem, kas interesējas par arheoloģiju, ir muzejs, kurā apskatāmas zīdītāju fosilijas, kas datējamas 6 miljonu gadu atpakaļ. Aktīvās atpūtas cienītāji varēs izbaudīt kvalitatīvus pārgājienu un velobraucienu maršrutus, alpīnisma maršrutus un Dirfi kalna sniegoto virsotni. Evijas dabu var izbaudīt arī jājot ar zirgiem, braucot ar laivu, makšķerējot vai braucot ar jahtu.

"Atpūtas iespējas Evijā ir ļoti plašas! Mans galvenais mērķis ir panākt, lai ceļotāji, atgriežoties mājās varētu teikt: "Es biju Grieķijā un zinu, ar ko grieķi elpo un dzīvo". Šeit Jūs patiešām varat saprast, kāda bija Senā un Viduslaiku Grieķija un kāda tā ir šodien," stāsta gide Kristīne.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024  Jāņa Šipkēvica koncerts Valmieras TIC
3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim. | Skatīt vairāk
25 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.92001796sec.