Valmierā aicina uz krāšņu Ziemassvētku tirdziņu

Valmieras rātslaukumā un vecpilsētā 2018. gada 15. decembrī no plkst. 10.00 līdz 15.00 norisināsies Ziemassvētku tirdziņš, ziemas ainavā ne tikai ienesot kārdinošas smaržas un rotāšanās idejas, bet aicinot ar gaišām domām sagaidīt tumsas un gaismas mīšanos.

"Ziemas saulgriežu laiks ir pārdomu un mīlestības laiks ar sudraba, garīgo enerģiju. Domās pateicamies aizejošam gadam, aiz muguras atstājot visu, kas nav izdevies. Tas ir laiks, kad domām ir liels spēks, tāpēc varam sev "ielikt pozitīvu programmu" nākamajam gadam. To aicināsim darīt jau Ziemassvētku tirdziņa laikā," aicina Valmieras muzeja Izstāžu un pasākumu nodaļas vadītāja Guna Medne. Viena no Ziemassvētku izdarībām ar senu rituālu nozīmi ir bluķa vilkšana. Senos laikos iepriekš sagatavotu lielu ozola bluķi, piesietu virvē, vēla no vienas mājas uz citu. Nonākot pēdējā sētā, bluķis tika sadedzināts. Tam līdzi sadega arī visas gada neveiksmes, ļaunums un bēdas. Valmierā bluķa vilkšana notiks kopā ar Matīšu folkloras kopu "Pūrs" (vadītājs Mārtiņš Roziņš). Balsis iesildīt pirms tam varēs, uzcienājoties ar siltu tēju vai kādu citu kūpošu dzērienu, par ko parūpēsies krodziņš "Pils ķēķis".

"Tirgus piedāvājumu nosaka pati ziema. Piparkūkas, siltie dzērieni, dažādi kārumi gan saldummīļiem, gan brangākai maltītei, adījumi, porcelāna izstrādājumi, pinumi, skaisti darinājumi no koka, kažokādas, dažādi rotājumi, vainagi. Tieši Ziemassvētku tirdziņā ir visplašākais sveču piedāvājums – gan smaržīgas un dzeltenas bišu vaska sveces, gan mūsdienu dizains. Arī dažādas preces veselības uzlabošanai ir jau ierasti Ziemassvētku tirdziņam," stāsta Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Veselības uzlabošanai svarīgs ir arī svaigs gaiss un fiziskas aktivitātes. Tāpēc Valmieras muzejs pastaigu maršrutā aicina iekļaut vecpilsētu, kas vakara stundās iemirdzēsies gaismiņās. Apmeklētāji gaidīti no 14.decembra plkst.16.00, kad tiks atklāta mākslinieces Maijas Tabakas gleznu izstāde.

Savukārt 21.decembrī plkst.18.00 ziemas saulgriežus ar dziesmām, rotaļām, ticējumu teikšanu un laba vēlējumiem muzeja pagalmā aicina sagaidīt tradīciju kopa "Griezes". Pievienoties aicinātas gan folkloras kopas, gan visi, kam vēlme izjust brīdi, kad zeme ir Saules griežos.

Savukārt pēc tirdziņa, 15.decembrī plkst.17.00, muzeja Izstāžu namā būs iespēja klausīties senās mūzikas koncertu "Karaļa Henrija VIII dziesmas". Muzicēs Dārta Treija (balss, blokflauta), Lauma Liepiņa (viola da gamba) un Lenards Gotlubs (lauta). Dziesmu teksti atklās jūtas, kādas vadīja jauno karali Henriju VIII valdnieka pienākumos un pirmajās mīlas dēkās. Mūziku papildinās stāsti par notikumiem Anglijas galmā 16.gadsimtā. Apmeklējums – 5 EUR, biļeti iegādājoties pirms koncerta.

Jāpiemin, ka Valmieras muzejā, grupām iepriekš piesakoties, iespējams piedalīties Ziemassvētku rotājumu, sveču liešanas vai piparkūku gatavošanas nodarbībās.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 TUKUMS: Vestarda Šimkus klaviermūzika TUMĒ Tukuma TIC
24.martā koncertu cikla "Klaviermūzikas pavasaris" ietvaros skanēs gaiša mūzika Vestarda Šimkus izpildījumā. Tā ir oriģinālmūzika, kas apkopota | Skatīt vairāk
Latvija
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42590499sec.