Rēzeknē stāstīs par apģērba attīstību Latgalē 19. gadsimtā

2019. gada 18. septembrī plkst. 16.00 Latviešu apģērba vēstures pētniece Ieva Pīgozne aicina uz tikšanos Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē), kur stāstīs par galvenajiem jaunatklājumiem, secinājumiem un izaicinājumiem pētījumā "Apģērba attīstība Latgalē 19. gadsimtā".

Pētniecības projekts par Latgales tērpa attīstību 19. gadsimtā noris jau kopš 2018. gada 1. janvāra, pievēršot uzmanību tam, kādas liecības glabājas Latvijas muzeju fondos par latgaliešu apģērbu, kā tas attīstījās un mainījās 19. gadsimta laikā, kādas modes un citu tautu ietekmes ir saskatāmas. Vēlāk plānots izstrādāt arī norādījumus tautastērpa izgatavotājiem un valkātājiem mūsdienās.

Šajā tikšanās reizē lielāka uzmanība pievērsta Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumam, kurā atrodamas daudzas vērtīgas latgaliešu apģērbu raksturojošas liecības: Pieminekļu valdes ekspedīciju materiāli, savāktās apģērba daļas un fotogrāfijas. Skatīti arī laikabiedru atstātie apraksti un nedaudzi zīmējumi. Pētījums vēl turpinās, taču jau  tagad varam iepazīties ar jaunākajām atziņām un redzēt attēlus no muzeja krājuma.

Jāpiebilst, ka pētniece tāpat jau iepriekš viesojusies Latgales Kultūrvēstures muzejā un veikusi šeit esošo priekšmetu uzmērīšanu un fotografēšanu. Arī šie iegūtie dati tiks iekļauti kopējā pētījumā.

Projekts tiek realizēts Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūtā un to finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds. Pētījuma gaitai iespējams sekot līdzi tiešsaistē.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Idejas pavasara svētku dāvanām Kolekcija
Pavasara svētki ir īpaši - dan Lieldienas, gan Mātes diena, gan īpašie svētki mums svarīgiem cilvēkiem. Šajā kolekcija idejas dāvanām no kolekcija | Skatīt vairāk
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44687486sec.