Kā tehnoloģijas palīdz lidostās kontrolēt Covid-19 izplatību?

Stājoties spēkā ar Covid-19 saistītiem ceļošanas nosacījumu atvieglojumiem, ar šo nedēļu avio satiksmē gaidāma ilgi nebijusi rosība un tas nozīmē vienu – lidostās atkal būs vērojama aktīvāka cilvēku plūsma.

Lai nepieļautu, ka slimība strauji uzliesmo, lidostās ļoti nozīmīgi ir rūpēties par drošības pasākumu ievērošanu, bet šim uzdevumam ne vienmēr pietiek ar cilvēku darbaspēku – talkā jāņem arī tehnoloģiju iespējas, piemēram, bezkontakta temperatūras pārbaudes un video tehnoloģiju masku nēsāšanas fiksēšanai.

Lidostu jaunā ikdiena – pastiprināta piesardzība un video uzraudzība

Covid-19 ietekmē Latvijas lidostās apkalpoto pasažieru skaits ir būtiski samazinājies. Taču, kā norāda SIA "Aviasabiedrība "Liepāja"" valdes loceklis Agris Sprūds, tuvākajā laikā Liepājas lidostā paredzama situācijas uzlabošanās, turpinot ievērot pastiprinātus drošības pasākumus. "Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanas nolūkos ir ieviesti virkne drošības pasākumu. Lidostas telpās ir izvietota informācija par preventīvajiem drošības pasākumiem, pieejami roku dezinfekcijas līdzekļi un pasažieri ir aicināti ievērot drošu savstarpēju distanci. Papildus šim ieeja lidostas terminālī ir atļauta tikai pasažieriem maskās, uzrādot iekāpšanas karti vai rezervācijas apstiprinājumu, tādējādi neveicinot lieku drūzmēšanos lidostas publiskajās telpās," stāsta Liepājas lidostas pārstāvis.

Tāpat jaunajiem apstākļiem nācies pielāgot Liepājas lidostas infrastruktūru, piemēram, aprīkojot pasažieru apkalpošanas galdus ar aizsargstikliem un veicot pastiprinātu telpu un virsmu dezinfekciju. A. Sprūds gan uzsver – mūsdienas bez tehnoloģiju izmantošanas nav iedomājamas. "Liepājas lidostā papildus ikdienas funkcijām video novērošana tiek izmantota arī, lai uzraudzītu, ka pasažieri ievēro iekšējos kārtības noteikumus un visā uzturēšanās laikā lidostā lieto sejas masku. Šobrīd uzraudzību veic lidostas darbinieki, taču video novērošanas ieviešana ar automātisku iespēju identificēt pasažierus, kuri atrodas lidostas terminālā bez maskas būtu labs palīgs ikdienas darbā," viņš atzīst.

Pasažieru pārvadājumu jomas nākotnes ieceres saistās ar tehnoloģiju plašāku izmantošanu. "Liepājas lidostas attīstības prioritāte ir jauna pasažieru termināla būvniecības iecere," stāsta Agris Sprūds. "Tehnoloģiju integrēšana aviācijas un sabiedrības veselības drošības nodrošināšanā jābūt dienaskārtības pirmajos punktos, plānojot jauna termināla būvniecību." Ar interesi novērojot, kādas pārmaiņas tehnoloģijas ienes Latvijas iedzīvotāju ceļošanas paradumos, citu valstu pieredze iezīmē aktuālākās nākotnes tendences.

Inteliģenti patruļas roboti un masku kontrole – milzīgās Šeņdženas lidostas pieeja

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, Šeņdženas lidosta Ķīnā jau esošos risinājumus papildināja ar jaunāko tehnoloģiju iespējām, kas tika izstrādātas jaunajiem pandēmijas apstākļiem. Lai sekotu līdzi lidostas noteikumu ievērošanai, tika izstrādāti viedi patruļas roboti, kas zibenīgi atpazīst cilvēku bez sejas maskas un atskaņo paziņojumu par maskas valkāšanas nepieciešamību. Tāpat īpaši lidostas vajadzībām tika izstrādāta arī sejas atpazīšanas sistēma, kas ļauj pasažieriem izmantot lidostas viedo lidojumu informācijas displeja sistēmu, nenovelkot sejas masku. Šos risinājumus Šeņdženas lidostai izstrādāja un uzstādīja tehnoloģiju uzņēmums Huawei.

"Pandēmijas sākumposmā Šeņdženas lidostas darbinieki izmantoja tikai videonovērošanu, lai pārbaudītu, vai pasažieri un citi darbinieki nēsā maskas. Lai atvieglotu personāla ikdienu, Huawei izstrādāja inteliģentos robotus, kas darbojas uz mākslīgā intelekta algoritma pamata. Jau martā šie roboti sāka darbu drošības pārbaudes zonās. Tie ar 98% precizitāti spēja identificēt tos pasažierus un lidostas darbiniekus, kas nav uzvilkuši maskas un tiem atskaņoja atgādinošu paziņojumu," stāsta Rikijs Čens, Huawei Technologies vadītājs Baltijā.

Lai efektīvāk kontrolētu masku valkāšanu lidostā, Huawei vienotā digitālā platforma tika pielāgota lidostas informācijas displeju sistēmai. Tas tika paveikts ļoti ātri – vien trīs dienās, ļaujot lidostas darbiniekiem nekavējoties pievērsties citiem darbiem. Iespējams, arī Latvijā jau tuvākajā laikā lidostās par mūsu drošību rūpēsies patruļas roboti, ieviešot jaunākās tehnoloģijas arī ceļošanas un pasažieru pārvadājumu jomā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.03.2024 - 23.03.2024 Uzlādējoša atpūta ŠRILANKĀ! Latvia Tours
Aicinām uzlādējošā piedzīvojumā, kas liks sirdij gavilēt aiz prieka, ko radīsiet Šrilankā ar tiešo lidojumu no Rīgas 18.03.! | Skatīt vairāk
no 913.00 EUR
Lieldienas Jūrmalā  Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Lieldienās! 2 naktis viesnīcā un izvēlētā dāvana. Vietu skaits ierobežots. Ceļošanas periods: 28.03. - 01.04.2024. | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Lieldienas  un skolēnu brīvdienas Estravel Latvia
Atpūta svētkos un skolēnu brīvlaikā - īsie ceļojumi un atpūta tepat Tartu ar izklaides programmu. Nepalaidiet garām, jo vietas kūst! | Skatīt vairāk
no 222 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.09834218sec.