5 iemesli, kāpēc oktobris ir vislabākais mēnesis riepu nomaiņai

Vairums Baltijas valstu iedzīvotāju savu māju pagalmā jau ir redzējuši sniegu un "izbaudījuši" iespēju rīta agrumā atcerēties logu skrāpēšanas "prieku". Lai gan oktobris tuvojas beigām, un līdz pēdējai dienai, kurā vēl drīkst braukt ar vasaras riepām – 1. decembrim – atlicis gana daudz laika, speciālisti iesaka neatlikt riepu montāžu. Tam ir vismaz pieci nozīmīgi iemesli.

+7 °C

+7 °C ir visā pasaulē atzīta temperatūra, kurai piekrīt teju visi riepu speciālisti. Tā ir gluži vai riepu maiņas sezonas konstante. Ja gaisa temperatūra ir augstāka, labāka saķere ar ceļu ir vasaras riepām, ja zemāka – ziemas riepām.

"+7 °C ir robeža, par kuru dzirdējis vairums autovadītāju, taču ne visiem izdodas precīzi novērtēt gaisa temperatūru. Oktobrī dienas laikā gaiss bieži iesilst, sasniedzot vairāk nekā +10 °C temperatūru, taču šajā laikā automašīna visbiežāk netiek izmantota. Ar to braucam no rīta un vakarā, kad gaisa temperatūra noslīd zem +7 °C. Tāpēc mēs iesakām ziemas riepas uzmontēt agrāk un neriskēt agrā rītā nokļūt uz atkalas ar vasaras riepām," saka "Goodyear" riepu tirdzniecības vadītājs Baltijas valstīs Mārtiņš Grīnbergs.

Mazāka rinda

Ja kādreiz, uzsniegot pirmajam sniegam, esat mēģinājis atrast brīvu riepu montāžas speciālistu, jūs zināt, kas ir rinda. Atsevišķos servisos var iepriekš pierakstīties uz konkrētu laiku, taču pieraksts parasti ir tikai pēc vairākām dienām vai pat nedēļas. Tad nekas cits neatliks kā izšķiest laiku "dzīvajā" rindā. No tā var ļoti vienkārši izvairīties, riepu montāžu veicot oktobrī vai novembra sākumā.

Izdevīgs laiks pirkšanai

Riepu tirdzniecībā nav spēkā citās jomās piemērojamais nosacījums, ka pēdējā dienā preces ir vislētākās. Iemesls vienkāršs – ziemas riepas tiks pirktas arī decembrī, jo nebūt ne visi paspēj riepas nomainīt laikus. Speciālas izpārdošanas nav vērts gaidīt, bet atsevišķas mārketinga akcijas tirgotāji plāno visai riepu maiņas sezonai, kas sākas jau oktobra vidū.

Ziemas riepas nesabojāsiet

Autovadītāji izvairās ziemas riepas montēt agrāk to ātrākas nolietošanās dēļ. Riepu speciālisti piekrīt, ka siltam laikam ziemas riepas nav piemērotas, taču 2–3 nedēļu laikā ar tām nudien nekas slikts nenotiks. Veicot riepu nomaiņu par vēlu, sliktu scenāriju iespējamība uz ceļa ir daudz lielāka.

"Ja salīdzināsim ziemas riepu nolietojumu 5 un 25 °C temperatūrā, ilgā laika posmā rezultāts ir acīmredzams – mīkstās, aukstajai sezonai piemērotās riepas siltumā nolietojas ātrāk. Taču pāris nedēļām pamanāmas ietekmes attiecībā uz riepu nolietojumu nebūs: daudz labāk dažas siltas nedēļas pabraukāt ar ziemas riepām, nevis vienu reizi nokļūt atkalā ar vasaras riepām," brīdina M. Grīnbergs.

Agrāk uzmontējot ziemas riepas, nedrīkst aizmirst, ka siltā laikā riepu saķere ar ceļa segumu ir sliktāka, salīdzinot ar vasaras riepām, – to ir svarīgi novērtēt, bremzējot un veicot pagriezienus.

Gaidāmie braucieni

Novembra pirmā nedēļas nogale ir avāriju ziņā viens no visbīstamākajiem laika periodiem gadā: tad daudz cilvēku brauc ar automašīnām – izbrauc agri no rīta, radiniekus vai laukus sasniedz, braucot pa zemas satiksmes intensitātes ceļiem. Gaisa temperatūra tajā laikā nereti tikko pārsniedz 0 °C, bet novembra naktīs bieži ir salnas. Tāpēc, plānojot tālākus braucienus pa mazāk zināmiem ceļiem, par automašīnas riepām vajadzētu parūpēties laikus un neriskēt braukt ar vasaras riepām.

Ja nav iespējas riepas nomainīt agrāk, nedrīkstētu aizmirst parūpēties par esošajām – pirms brauciena obligāti pārbaudīt spiedienu riepās un nodrošināt, lai tas būtu tāds, kādu rekomendē automašīnas ražotājs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 23.03.2024 Atvērtā ekskursija Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām ikvienu interesentu doties aizraujošā ekskursijā pa Līgatni un iepazīt Līgatnes auduma-tūbas stāstu! | Skatīt vairāk
6 EUR
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 23.03.2024 CAURSTAIGĀJAMĀ GUĻAMISTABA | Tukumā Tukuma TIC
Nāc uz izrādi "Caurstaigājamā guļamistaba" Tukuma pilsētas Kultūras namā 23.martā pulksten 19:00. Ieeja 15; 18; 20 un 25 EUR. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63723803sec.