Šūpoles strēlnieku piemiņai, kuģis – rotaļu laukums un atpūtas parks jauniešiem – zināmi sabiedrības līdzdalības kampaņas uzvarētāji

Noskaidroti uzvarētāji sabiedrības līdzdalības kampaņā “Dari savu pilsētu labāku!” – finansējumu savu ideju realizēšanai ieguvuši dalībnieki no Daugmales pagasta, Bauskas un Viļakas. Ar zīmola “Mežpils alus” finansējumu un atbalstu tiks realizētas trīs iedzīvotāju idejas: lielizmēra šūpoles Nāves salā (Ķekavas novadā), lai godinātu Latviešu strēlnieku pulku dibinātāju – Jāni Goldmani, kuģis – rotaļu laukums pludmalē pie Viļakas ezera un atpūtas parks jauniešiem Bauskas novada Uzvaras ciemā. Viena no idejām uzvarēja skatītāju balsojumā, bet divas noteica žūrijas komisijas izvēle, izvērtējot vairāk nekā 100 pieteikumus no visas Latvijas. Uzvarētāji savas idejas apņēmušies īstenot līdz šī gada 18. augustam.

“Šogad akcijas ietvaros saņēmām vairāk nekā 100 idejas, no kurām lielākā daļa bija saistītas ar atpūtas vietu sakopšanu un labiekārtošanu. Liela interese bija arī par informatīvi izglītojošu vietu izveidi vai labiekārtošanu, kā arī aktīvās atpūtas iespēju veicināšanu. Mums ir patiess prieks ne tikai par iedzīvotāju interesi labiekārtot savu apkārtni, bet arī pat to, ka kampaņas finansējums aizceļos gan uz Latgali, gan Zemgali, gan Vidzemi,” stāsta “Mežpils alus” zīmola vadītāja Ieva Anita Rieksta. Viņa piebilst, ka “tas būs lielisks papildinājums pērn īstenotajām idejām – Sarkanajam tunelim Rīgā, atpūtas parkam Ancenes ciemā, Jēkabpils novadā un viedajam solam un velo apkopes stacijai Gulbenes novadā.”

Viens no trīs projektiem, kas ieguvis finansējumu, ir lielizmēra šūpoles Nāves salā (Ķekavas novadā, Daugmales pagastā). Šūpoles plānotas kā neatkarības dzimšanas simbols un tās kalpos arī kā piemiņa Latviešu strēlnieku pulku dibinātājam – Jānim Goldmanim. Projekta idejas autori norāda, ka šī vieta kalpos arī nacionālās pašapziņas stiprināšanai un  radīs interesi par Nāves salu, kā arī vēsturiskajiem notikumiem, kas saistīti ar šo vietu.

“Plānojot pilnveides pasākumus Ķekavas novada Pirmā pasaules kara vietā Nāves salā, meklējām veidus, kā piesaistīt papildus finansējumu latviešu strēlnieku pulku dibinātāja Jāņa Goldmaņa godināšanas vietas izveidei. Kampaņa bija iespēja radīt interesantu un, galvenokārt, patriotisku objektu Nāves salā, kas piesaistītu vairāk apmeklētājus un mudinātu izzināt Latvijas vēsturi un "strēlnieku tēva" Jāņa Goldmaņa dzīvesgājumu un devumu Latvijas neatkarībai. Nāves sala ir īpaša vieta, kurā jau ir iespējams apskatīt dažādus vēstures objektus un iepazīt Nāves salas vēsturi, taču mūsu biedrība apzinās, ka tā sevī glabā vēl daudz nedzirdētus stāstus, ar kuriem mēs vēlamies iepazīstināt plašāku sabiedrību. Mūsu mērķis ir atklāt šo objektu “Nāves salas piemineklim 100” atceres pasākuma ietvaros, ko apmeklēs dažādu paaudžu interesenti un amatpersonas,” stāsta biedrības “Darām Daugmalei” pārstāve Kristiāna Viša.

Kampaņas ietvaros finansējumu ieguvusi arī ideja par kuģi – rotaļu laukumu pludmalē pie Viļakas ezera. Tieši šis projekts uzvarēja interneta balsojumā. Projekta autori norāda, ka daudziem Viļakas iedzīvotājiem nav iespējas mērot 250 km attālumu līdz Rīgai, 90 km līdz Rēzeknei vai 185 km līdz Daugavpilij, tāpēc ir svarīgi, lai piemērota atpūtas vieta būtu pieejama arī pašā Viļakā. Projekts paredz rotaļu laukuma kompleksa izveidi, kurā ģimenes ar bērniem varēs pavadīt brīvo laiku.

“Ideja par vides objektu - kuģi radās no Viļakas iedzīvotāju ieteikumiem un viedokļiem par apkārtējo vidi, kuri uzsvēra šādu vietu trūkumu. Ģimenes ar bērniem ir biedrības prioritāte, lai ikviens varētu pavadīt laiku interesantā vidē. Ar kampaņas palīdzību iedzīvotāji iegūs jaunu objektu pie Viļakas ezera populāras peldvietas, kur gan Viļakas iedzīvotāji, gan arī pilsētas viesi varēs baudīt vasaru,” stāsta biedrības “Saules stari Viļakai” pārstāve Vineta Zeltkalne.

Atbalstu ir guvusi arī ideja par atpūtas parku un nelielu skatuvi Bauskas novada Uzvaras ciemā, kur jau šobrīd tiek veidots arī veloparks. Idejas autori norāda, ka apkārtnē trūkst vietu, kur jaunieši, kā arī ģimenes ar bērniem varētu pulcēties un jēgpilni pavadīt laiku. Ar vietējo iedzīvotāju entuziasmu un vairāku uzņēmēju atbalstu jau šobrīd ir uzsākta aizauguša nostūra sakopšana, savukārt, saņemtais finansējums ļaus izveidot vietu, kur kopīgi svinēt svētkus un pulcēties arī ikdienā.

“Draugu kompānijā nonācām pie secinājuma, ka ir nepieciešamība uzlabot konkrētu nesakoptu teritoriju mūsu ciematā, izveidojot veloparku, kas laika gaitā izvertās par apjomīgu projektu. Atpūtas parka un nelielas skatuves izveide ir loģisks turpinājums jau esošajam projektam un būs brīnišķīgs papildinājums ne tikai visiem ciemata iedzīvotājiem, bet arī viesiem. Arī kultūras entuziasti novērtēs atpūtas parka un nelielas skatuves izveidi, lai rīkotu koncertus, pasākumus un kopāsanākšanas. Tā būs vieta, kurā ciematā iedzīvotāji varēs baudīt laiku un sakoptu vidi,” pauž projekta idejas autors Mārcis Pļaviņš.

Kopumā kampaņas “Dari savu pilsētu labāku!” ietvaros tika saņemts 102 pieteikumi teju no visas Latvijas. Savas idejas iesūtīja pārstāvji no 26 Latvijas novadiem un no lielākās daļas valstspilsētu. Kampaņā, kuras mērķis ir motivēt iedzīvotājus no visas Latvijas iesaistīties apkārtējās vides sakopšanā un labiekārtošanā, savas idejas varēja iesūtīt gan fiziskas, gan juridiskas personas, kuras darbības mērķis nav peļņas gūšana. Izvēlētajai pieteiktā projekta īstenošanas vietai bija jābūt publiski pieejamai. Uzvarētājus noteica gan interneta balsojums, gan neatkarīgas organizatoru izveidotas žūrijas komisijas izvērtējums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.06877708sec.