Aicina uz Putnu dienu pārgājieniem, spēļu vakaru un citām aktivitātēm

Aicina uz Putnu dienu pārgājieniem, spēļu vakaru un citām aktivitātēm

Sagaidot gājputnus, arī šogad Dabas aizsardzības pārvalde piedalās Putnu dienās ar daudzveidīgiem pasākumiem visā Latvijā. Un no 4. līdz 7. aprīlim ikvienu dabas mīļotāju mudina līdzdarboties 12 dažādos pasākumos. Tos vadīs pieredzējuši ornitologi un dabas eksperti, palīdzot ikvienam interesentam gūt pirmās iemaņas vai papildināt esošās zināšanas putnu sugu atpazīšanā un daudzveidīgās putnu pasaules izzināšanā. Atsevišķās aktivitātēs dalībnieku skaits ir ierobežots. Plašāka informācija un pieteikšanās pasākumiem vietnes tiekamiesdaba.lv notikumu kalendārā.

4. aprīlī plkst. 13.00-15.00 Vangažu Mākslas un mūzikas skolas pagalmā (Gaujas iela 2, Vangaži) notiks Putnu dienu radošā darbnīca – putnu iepazīšana un zīmēšana. Viss nepieciešamais tiks nodrošināts, sliktos laikapstākļos pasākums notiks iekštelpās.

Piektdien, 5. aprīlī, plkst. 12.00-14.00 Ludzas Novadpētniecības muzejā (J. Kuļņeva iela 2, Ludza) Rāznas Nacionālā parka dabas centra vadītāja Regīna Indriķe stāstīs par Latvijas putniem, to migrāciju, tiem nozīmīgām vietām un putnu aizsardzību. Spēlējoties, risinot uzdevumus un sarunājoties, ikviens varēs iepazīt putnu ligzdu un būru daudzveidību, arī sikspārņu un susuru būrus. Piemērotos laikapstākļos dalībnieki dosies nelielā pastaigā muzeja brīvdabas teritorijā un vēros putnus, ieklausīsies to balsīs.

5. aprīlī plkst. 17.30-20.30 notiks putnu spēļu vakars Ķemeru Nacionālā parka dabas centrā (Meža māja, Ķemeri). Aktivitātes dalībnieki varēs iepazīt un izspēlēt dažādas putniem veltītas galda spēles, tostarp spēli “Spārnotie”. Spēļu vakars piemērots dalībniekiem vecumā no 10 gadiem.

Sestdien, 6. aprīlī, 9.00-11.30 Ķemeru Nacionālajā parkā notiks putnu vērošanas ekskursija “Putni Ķemeru kūrortā”. Ekskursijā ikviens uzzinās par Ķemeru kūrorta vēsturi, kopā ar speciālistu sadzirdēs un atpazīs dažādus Ķemeru Nacionālajā parkā mītošos putnus, izrunās par to dzīvesveidu, barošanos un sastopamību. Ekskursijas dalībnieku ērtībām sākuma laiks pieskaņots vilcienu pienākšanai Ķemeru stacijā, tikšanās vieta – Ķemeru dzelzceļa stacijā pie Ķemeru Nacionālā parka stenda.

6. aprīlī plkst. 10.00-12.00 Salacgrīvas pludmales stāvlaukumā (Jūrmalas iela 2, Salacgrīva) uzsāksies 2 km garais Putnu dienu pārgājiens. Ejot pa kāpu mežu, tā dalībnieki iepazīs un klausīsies līča un grīvas putnu dziesmās un vēros piekrastes ūdensputnus. Ikviens uzzinās par putnu pielāgojumiem, lai iegūtu barību, ligzdošanas vietas, lolotu jauno paaudzi, kā arī iepazīs pilsētvidē esošos putnus. Aicinām līdzi ņemt personiskos binokļus un putnu noteicējus.

6. aprīlī plkst. 10.00-13.00 Rāznas Nacionālā parka dabas centrā (Skolas iela 3, Lipuški) varēs uzzināt par Latvijas putniem, to migrāciju, dzīvotnēm un mājokļiem, putniem nozīmīgām vietām un to aizsardzību, kā arī par būriem sikspārņiem un susuriem. Interesenti varēs piedalīties “Putnu balsu viktorīnā”. Piemērotos laikapstākļos notiks neliela pastaiga gar Rāznas ezeru, vērojot un ieklausoties putnos.

6. aprīlī plkst. 11.00-15.00 Līgatnes dabas takās papildus pastaigām dabā un dzīvnieku vērošanai ikviens pie pūču mājas varēs iepazīt pūču dzīves lielākos noslēpumus, klausīties stāstus par Līgatnes pūcēm, kurus atklās putnu vērotājs un veterinārārsts Arno Klevinskis. Savukārt laukumā pie bišu ekspozīcijas pirmie 70 apmeklētāji varēs pašrocīgi pagatavot savu putnu būri. Ieeja pasākumā ar Līgatnes dabas taku ieejas biļetēm, kuras ērti iegādāties iepriekšpārdošanā “Biļešu paradīze”.

6. aprīlī 11.00-16.00 Ķemeru Nacionālajā parkā līdzās dabas centram (Meža māja, Ķemeri) brīvā dabā varēs iziet putnu trasi ar uzdevumiem, apjaušot, ar kādiem migrācijas izaicinājumiem saskaras putni, veicot simtiem un pat tūkstošiem kilometru migrācijas ceļu.

6. aprīlī plkst. 20.00-1.00 Ances pagastā notiks 9 km pūču pārgājiens “Pa pēdām bikšainajam apogam”. Dabas aizsardzības pārvaldes speciālista, dabas gida un ornitologa Ritvara Rekmaņa vadībā pārgājiena dalībnieki iepazīs dabu naktī un mācīsies atpazīt Latvijas pūces. Tikšanās vieta Ances pagasta Ierciemā pie Lonastes upes.

Svētdien, 7. aprīlī, plkst. 9.00-11.00 notiks pārgājiens pa Klāņu purva dabas taku. Pārgājienā ikviens iepazīs Latvijas meža un ūdeņu putnus un dabas procesus pavasarī. Tikšanās vieta Muižnieku ciemā pie Klāņu purva.

7. aprīlī 10.00-14.00 Ķemeru Nacionālā parka apmeklētāji būs gaidīti Kaņiera ezera putnu tornī, lai kopā ar biologu Viesturu Vintuli ieraudzītu un atpazītu daudzveidīgo putnu populāciju, kas sastopama Kaņierī. Torņa pakājē plkst. 11.00-14.00 notiks izzinošas aktivitātes par putniem “Kur brauksieti, jūs putniņi?”.
Brīvdabas pasākumu dalībnieki aicināti ģērbties ērtā, aktivitātēm dabā un laikapstākļiem piemērotā apģērbā. Ja dalībniekiem ir pieejami binokļi putnu vērošanai un putnu noteicēji, aicinām tos ņemt līdzi.

Ikgadējā putnu izzināšanas iniciatīva Putnu dienas ir kļuvušas teju par ikgadēju festivālu, kas ne tikai ļauj gūt jaunas zināšanas, bet savā ziņā arī vēstī par pavasara atnākšanu. Šogad Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina vērot un ziņot par putnu novērojumiem, jo īpaši par balto stārķu ligzdvietām. Putnu novērojumus ikviens aicināts reģistrēt dabas novērojumu portālā vai mobilajā lietotnē Dabasdati.lv.

Putnu dienas aizsāktas teju pirms gadsimta, kad 1928. gada pavasarī Mežu dienās tika organizēta putnu būrīšu izvietošanas akcija. Ar laiku pasākumi notika visās Latvijas virsmežniecībās un piesaistīja lielu skolēnu un jauniešu interesi un līdzdalību. Padomju gados tika pārņemta tradīcija rīkot atsevišķas pavasara Putnu dienas, kuras veltītas savvaļas putnu iepazīšanai un palīdzībai. Sākot ar 1952. gadu, LPSR Tautas izglītības ministrija pavasara Putnu dienas iekļāva skolu programmā kā obligātus pasākumus skolēniem. Tajā pašā gadā iznāca arī leģendārā putnu popularizētāja Kārļa Griguļa grāmata “Putnu novērošana dabā”, kas veicināja bērnu un jauniešu interesi par putnu pasauli. Kopš 1995. gada Putnu dienu rīkošanas aktivitātes uzsāka Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Vairāk nekā 10 gadus šai iniciatīvai pievienojās arī Dabas aizsardzības pārvalde, organizējot dažādus izziņas pasākumus dabā un dabas centros.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 05.05.2024 Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.92243695sec.