Valka aicina uz 425 gadu jubilejas svinībām

5. un 6. jūnijā  dvīņu pilsētas Valka un Valga kopīgi svinēs Pilsētas svētkus. Valka un Valga dzimšanas dienu kopā svin piecus gadus, bet plašāku skanējumu svētki ieguvuši pēc robežu pazušanas 2007. gada decembrī.


Šogad aprit 425. gadi, kopš Polijas karalis Stefans Batorijs piešķīra Walk pilsētas tiesības.


Svētki būs dažādām norisēm bagāti. Abas dienas pie bijušā Rīgas - Raja robežpārejas punkta  pulksten 9.00 sāksies Pierobežas gadatirgus, kurā aicināti piedalīties dažādu amatu pratēji, firmas, uzņēmumi un privātpersonas. Turpat uz lielās skatuves tiks piedāvāta kultūras programma, kurā piektdien piedalīsies Valkas un Valgas dziedātāji un dejotāji, savukārt sestdien to kuplinās TDA „Ieviņa’’ no Smiltenes,  folkloras ansambļi no Valkas un Alūksnes rajoniem. Koncerti notiks arī Valgas Jāņa baznīcā.


Vairākas norises notiks pirmoreiz. Piektdien, 5. jūnijā Valgas Tivoli laukumā pirmo reizi notiks Starptautiskās ciršanas sacensības TOP-10. Dalībnieki no Igaunijas, Somijas, Latvijas. Sacīkstes iedalīsies 5 etapos: zāģa ķēdes nomaiņa, bluķu sakraušana,  zāģēšana uz precizitāti, stumbru apstrāde, koka nociršana (pēdējais etaps notiks Oru pagasta mežā). Piektdienas vakarā netālu no bijušā Rīgas- Raja ielas robežpārejas punkta notiks „Airfun’’ gaisa balona demonstrēšana.


Piektdien pulksten 21.00 pie bijušā robežpārejas punkta Rīgas- Raja ielā sāksies Annes Veski un Normunda Rutuļa koncerts.  Pēc tā – retrodisko, kuru piedāvās Igaunijā populārais dīdžejs Igors Māsiks. Savukārt Valkas un Valgas fotogrāfi uz mājas sienas rādīs savu darbu ekspozīciju „Mana pilsēta- caur fotoobjektīva aci’’. Pie Valgas kultūras centra  notiks nakts kino, kura laikā varēs noskatīties filmas „Georg’’ un „Buratino’’.


6. jūnijs - Cimzes diena. Tā veltīta J. Cimzes 195 gadu jubilejai un Vidzemes draudzes skolu skolotāju semināra dibināšanas 170. gadadienai (1839.). Jānis Cimze ir pirmais latviešu tautas dziesmu melodiju apdarinātājs, latviešu koru kultūras pamatlicējs. 19.gadsimta vidū Cimzes semināru beigušie - kā latvieši, tā igauņi - pašaizliedzīgu darbību izvērsuši ne tikai skolās, bet arī savās draudzēs, kur viņi dibināja korus, uz kuru bāzes savukārt vēlāk radās dažādas kultūras biedrības.


Cimzes dienas ietvaros notiks Valkas un Alūksnes  rajonu folkloras ansambļu koncerts pie lielveikala „ Top!”, Valkas un Alūksnes rajonu koru sadziedāšanās pie bistro „ Jumis”, Alūksnes E. Glika Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra defilē programma pie veikala „Maxima’’, Latvijas  apvienotā koklētāju ansambļa koncerts Valkā, Lugažu laukumā, Vidzemes (Alūksnes, Strenču, Smiltenes, Rūjienas, Gulbenes) pūtēju orķestru koncerti pie Pedeles upes, Latvijas Republikas meža darbinieku vīru kora „ Silvicola” koncerts Valgas Jāņa baznīcā. Cimzes diena noslēgsies ar svētku gājienu un Dziesmu svētkiem „ Dziedi, dziedi, dvēselīte”, kā arī zaļumballi Valgas pilsētas parkā.


6. jūnijā Pedeles upes krastos un pie bijušā robežpārejas punkta notiks arī dažādu spēka struktūru: glābšanas dienesta, robežsardzes, zemessardzes, Igaunijas un Latvijas policiju, Valgas militārās vienības, prezentācijas. Bērnu priekam tiks piedāvātas bērnu programmas, radošās darbnīcas, sacensības un atrakcijas (karuseļi, batuti, elektriskās mašīnas utt.), brauciens ar poniju un zirgu, suņu izstāde un iepazīstināšana ar suņu sugām. Būs ieradies lauku minizvērudārzs no „Ridala” zemnieku saimniecības Igaunijā. Varēs apskatīt ponijus, punduraitas, kazas, pundurcūkas, pundurvistas un trušus.

Sestdien notiks arī tradicionālais un iemīļotais Pedeles laivu rallijs. Tajā ar dažādiem nemotorizētiem ūdens pārvietošanās līdzekļiem varēs piedalīties vienatnē vai komandā.
Abas dienas darbosies ēdināšanas teltis un citas gadatirgus izklaides visai ģimenei.


Svētkus atbalsta Valgas pilsētas valde, Valkas pilsētas dome, Euroregio Pskov - Livonia, Valgas apriņķa valde,  Valkas rajona padome, Valgas apriņķa Pašvaldību apvienība, Igaunijas Kultūrkapitāla Valgas apriņķa ekspertu grupa, laikraksts Valgamaalane, Raadio Ruut un citi.


Ar svētku programmu varēsiet iepazīties www.valka.lv.  Lai svētku apmeklētājiem būtu viegli atrast pasākumu norises vietas, pie lielās skatuves Pilsētas svētku laikā būs liela karte ar norises vietām.


Gaidīsim jūs Valkā un Valgā - vienā pilsētā divās valstīs!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 12.05.2024 Māmiņdienas brančs Baltvilla
Tradicionālais māmiņdienas brančs Baltvillā 12. maijā! Uzdāvini mammai svētkus un pavadi jauku laiku kopā ar ģimeni. Nepieciešama iepriekšēja | Skatīt vairāk
Latvija 35 EUR
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 12.05.2024 Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.31696606sec.