Zemgales un Ziemeļlietuvas amatnieki mācās no pieredzes

Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas atbalstītā projekta «Amatniecības pārrobežu sadarbības tīkls kā Latvijas – Lietuvas pierobežas pievilcības veicinātājs» ieviešanas kārtējā aktivitāte bija veltīta pieredzes apgūšanai gan jau esošajos, gan jaunizveidotajos amatniecības centros kā Latvijas tā Lietuvas pusē.

Brīdī, kad abu valstu pierobežas teritorijās renovētas vai no jauna izbūvētas un pienācīgi aprīkotas telpas 10 amatniecības centriem, no kuriem deviņi atrodas Latvijas pusē – Bauskā, Dobelē, Glūdā, Jaunsvirlaukā, Līvbērzē, Svētē, Viesītē, Vīpē un Zasā, beigušās mācības vietējiem amatniekiem saimnieciskās darbības uzsākšanas, mārketinga, grāmatvedības un juridiskajos jautājumos, laiks domāt par jaunizveidoto centru saturisko piepildījumu un darbības ilgtspējas nodrošināšanu. Priekšplānā izvirzās kooperācijas un sadarbības, kā arī labās prakses pārņemšanas jautājumi. Tāpēc projekta vadošā partnera – Zemgales Plānošanas reģiona organizētajā pieredzes apmaiņas braucienā pa Zemgali un Ziemeļlietuvu piedalījās gandrīz 30 amatnieki, tautas mākslas studiju un salonu vadītāji, kā arī īpašnieki, kuri pārstāvēja dažādas amatniecības jomas, kas ir pietiekami populāras abos reģionos.

Kokneses novadā brauciena dalībnieki apmeklēja ādas mākslinieciskās apstrādes meistares Ineses Kāpiņas amatu, atpūtas un mācību centru «Mazā kāpa», kur piedāvā mākslinieciskos ādas izstrādājumus, tostarp fotogrāfiju albumus, viesu grāmatas, jostas un somas, kā arī ekskursijas ar līdzdarbošanos radošajā darbnīcā. Centrā ir arī naktsmītnes, semināru telpa, viesību zāle, pirts, telšu vietas. Daudzpusīgais piedāvājumu klāsts uzņēmējai Inesei Kāpiņai nodrošina gan viesu regulāru pieplūdumu, gan stabilus ienākumus visa gada garumā. Turklāt ādas izstrādājumu tirdzniecībā objekta īpašniece vienlaikus izmanto trīs iespējas – pārdošanu internetu, piedalīšanos valsts pasūtījuma konkursos un dažādos gadatirgos kā Latvijā, tā ārzemēs.

Jēkabpils novada Zasas pagasta ar amatniecību saistītie ļaudis, kas apvienojušies biedrībā «Sēļu pūrs», projekta partneriem un citiem interesentiem ar lielu prieku izrādīja no jauna par projekta naudu uzceltā guļbūvē iekārtoto amatniecības centru «Rūme», kur pēc aprīkojuma iegādes un teritorijas labiekārtošanas pabeigšanas nodrošinās amatniekus ar brīvi pieejamām telpām, uzņems tūristus un popularizēs Vidusbaltijas amatniecības kartē, kā arī katalogā iekļautos objektus, konsultēs amatniekus saimnieciskās darbības uzsākšanā, palīdzēs meklēt izstāžu un tirgus iespējas, veicinās starptautiskas amatnieku organizācijas izveidi. Tā kā jaunais amatniecības centrs Zasā uzbūvēts pie vietējās vidusskolas, kur darbojas Jēkabpils Mākslas skolas filiāle, centra attīstību saista ar profesionālās mākslas un amatniecības mijiedarbības, kā arī paaudžu pēctecības nodrošināšanu. Turklāt vietējiem amatniekiem izveidojusies cieša sadarbība ar novada pašvaldību, kas no sava budžeta sola segt centra uzturēšanas tēriņus un noteiktu summu atvēlēt arī ģimeņu un gadskārtu svētku rīkošanai tā telpās, iedzīvotāju vidū veicinot kultūrvēsturisko tradīciju saglabāšanu un izkopšanu.

Brauciena laikā amatnieki pārliecinājās, ka jaunizveidoto amatniecības centru turpmākā darbība būs veiksmīga vien tad, ja visi spēs apvienoties vērā ņemamā organizācijā, no sava vidus izraudzīs nesavtīgus un gudrus līderus, panāks lietišķu un mērķtiecīgu sadarbību ar vietējām pašvaldībām, muzejiem, kultūras namiem, izglītības iestādēm un tūrisma institūcijām kā jau tagad Zemgalē tas ir novērojams Dobelē, Viesītē un Zasā, Lietuvā – Biržos un Rokišķos. Plaša diskusija par to aizsākusies gan pieminētā pieredzes apmaiņas brauciena laikā, gan Bauskā notikušajā starptautiskajā konferencē, kas bija veltīta amatniecības attīstības tendencēm un nākotnes perspektīvām Zemgalē un Ziemeļlietuvā. Starp citu, pēc iepazīšanās ar Dobeles jauno Amatu māju, zemgaliešu pieredzi minētā projekta ieviešanā, nupat kā atzinīgi novērtēja arī Latvijas un Lietuvas foruma dalībnieki.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dobeles novada TIC
,


Atpūtas komplekss “Miķelis”
,


Zemgales Tūrisma asociācija
,


Valmieras novada Tūrisma pārvalde
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.20739889sec.