Par godu hercoga Jēkaba 400. dzimšanas dienai laiž klajā piemiņas monētu

Jau iepriekš ziņots, ka hercogam Jēkabam, kurš dzimis Kuldīgā 1610. gadā, šogad aprit 400 gadu jubileja, kam par godu tiek rīkoti lieli pasākumi Kuldīgā. 28.10.2010 par godu Jēkabam Kuldīgas tūrisma attīstības centrs laidis klajā arī jaunu hercoga Jēkaba suvenīrmonētu.

Pirmā hercogu monētu kaltuve pastāvēja no 1575.-1780. gadam Jelgavā. Sākumā tur kala šiliņus (Solidus-Schiling), dālderus (Taler), florēnus (Floren, Gulden) un naudas dukātus (Dukaten). Toreiz pastāvēja gandrīz trīskārt tik daudz naudas vienību vienā Vācijā, cik daudz tagad visā pasaulē. Visas naudas vienības bija brīvā apgrozībā, bet tikai nedaudz cilvēku prata novērtēt visas naudas sistēmas, un tamdēļ 17. gadsimtā visā Eiropā valdības sāka reformēt naudas sistēmas. Kā vērtības mērauklu ņēma sudrabu un zeltu, galvenokārt, sudrabu. Polijas un arī Kurzemes vienmetālu naudas sistēma pamatojās uz sudraba tirgus vērtību.

Sudrabu hercogs pirka Vācijā, Francijā un Polijā , bet ar norvēģu raktuvju iegūšanu sudrabu ieveda no Eidsvollas. Turpat Jelgavas kaltuvē dārgmetālus sakausēja stieņos un tad nodeva rentkambarim uzglabāšanai. Vajadzības gadījumā stieņus izsniedza kaltuvei pēc svara.

Šobrīd Kuldīgai un Hercogam Jēkabam ir veltītas Latvijas bankas kaltās sudraba monētas „Kuldīga” un „Hercogam Jēkabam 400”. Hercoga Jēkaba monētas nominālvērtība: 1 lats, svars: 31.47 g, diametrs: 38.61 mm, metāls: 925? sudrabs, kvalitāte: proof, kalta 2010. g. Koninklijke Nederlandse Munt (Nīderlande). Mākslinieki: Ilze Lībiete (dizains pēc hercogam Jēkabam veltītas piemiņas medaļas parauga), Ligita Franckeviča un Jānis Strupulis (plastiskais veidojums).

Dizains Kuldīgas hercoga Jēkaba monētai ņemts no 1642. gadā darinātās sudraba medaļas parauga, kas, domājams, darināta, hercogam Jēkabam kāpjot tronī. Monētas priekšpusē, centrā - Hercoga Jēkaba portrets profilā, apkārt lokveidā izvietots saīsināts uzraksts IACOBUS DEI GRATIA IN LIVONIA CVRLANDIAE & SEMIGALLIAE DVX. Monētas aizmugurē, centrā – Kuldīgas senais ķieģeļu tilts pār Ventu, augšpusē un apakšpusē lokveidā uzraksti: LATVIJA un KULDĪGA. Monētas izgatavotas no misiņa un tās tiks izplatītas kā Kuldīgas suvenīri. Tās nopērkamas Kuldīgas tūrisma attīstības centrā.

Hercogs Jēkabs ir kļuvis jau par mitoloģisku personību, taču viņš turpina dzīvot ne tikai kā vēstures leģenda, bet arī kā kurzemnieku pašapziņa Kuldīgā, Ventspilī, Liepājā, kā arī pašreizējo Eiropas karaļnamu pārstāvju dzīslās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Uzņēmumi


Dobeles novada TIC
,


Jaunmoku pils
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62771511sec.