Rīgā izstādīts, iespējams, senākais eglītes rotājums Eiropā

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā atklāta Rīgas egles 500 gades svinībām veltīta, iespējams, Eiropā senākā eglīšu rotājuma ekspozīcija. Tajā apmeklētāji varēs aplūkot 2003. gadā arheoloģiskajos izrakumos Rīgā atrasto, 17. - 18.gadsimtā radīto apaļo, liektā kātā iekārto akmens bumbiņu. Rotājums ir restaurēts un izstādīts ekspozīcijā ar Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja (RTAB) atbalstu.

Unikālais priekšmets atrasts 2003. gadā arheoloģiskajos izrakumos Vecrīgā - Vaļņu ielā 19. Atsegtie slāņi saturēja arī tādus artefaktus kā ādas apavus, nažu makstis, somas, zirglietas un jātnieku piederumus, baltmāla pīpju fragmentus, stikla vitrāžas un citus atradumus, kas ļauj šos slāņus datēt ar 17.-18.gadsimtu. Arheoloģisko izrakumu teritorija atradās starp Rīgas pilsētas viduslaiku nocietinājuma mūri un zemes nocietinājuma vaļņiem. Tā apdzīvota, sākot ar vaļņu izbūvi 16.gadsimtā. Pēc rakstīto avotu liecībām zināms, ka 17.gadsimtā kvartāls jau bijis intensīvi izbūvēts, bet 17.gadsimta beigās – 18.gadsimta sākumā ticis izbūvēts ielu tīkls, tostarp tagadējā Vaļņu iela.

„Asociācijas ar izplatīto eglīšu rotājumu veidu raisa atraduma forma – bumba. Tā arī mūsdienās ir viens no populārākajiem Ziemassvētku rotājumu veidiem. Cik mums zināms no pieejamās informācijas par vēsturiskajiem eglīšu stikla rotājumiem Eiropas muzejos, tie nav senāki par 19.gadsimta vidu. Varam pieņemt, ka Rīgā atrastais, 17.-18.gadsimtā izgatavotais rotājums ir vēlāko iekarināmo eglīšu bumbu priekštecis. Tomēr muzeja speciālistu rīcībā nav drošu pierādījumu, kas ļautu atrasto rotājumu patiešām saistīt ar eglītēm un Ziemassvētku tradīciju. Visticamāk, pētniekiem tas liek būt piesardzīgiem un neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus arī attiecībā uz cituviet Eiropā atrastiem līdzīgiem artefaktiem,“ piebilst Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Arheoloģijas nodaļas galvenā speciāliste Ilze Reinfelde.

Iespējamais eglīšu rotājums ir 20 gramus smags. Tā kopējais garums ir 10,2 cm, no tiem 7,8 cm veido kāts. Akmens bumbas diametrs ir 2,4 cm. Tā ir monolīta, viengabalaina, spoži nopulēta, gaiši pelēkā krāsā ar baltas krāsas ieslēgumiem. Pēc izskata priekšmets vairāk atgādina senatnē ļoti izplatītas spēles priekšmetu – bumbiņu, kādas izgatavotas gan no keramikas, gan akmens, gan vēlāk arī – no stikla. Akmens lodītes Eiropā izgatavotas speciālās ražotnēs – dzirnavās, sākot ar 17.gs., un sastopamas daudzu Eiropas muzeju krātuvēs. Kāsī saliektais gals rosina domāt, ka atradums ticis izmantots kā piestiprināms rotājums, savukārt lodveida forma liek meklēt sakarību ar rakstītajos avotos minētajiem Ziemassvētku rotājumiem – augļiem un kopš 19. gadsimta izplatītajām pūstajām stikla bumbām. Rīgas atradums varētu būt mērķtiecīgi gatavots eglīšu rotājumu – bumbu priekštecis, lai gan drīzāk tas ir tapis, pielāgojot spēļu bumbiņu rotāšanas funkcijām, izurbjot tajā caurumu un izverot stiepli.

No vēstures avotiem zināms, ka sākotnēji Ziemassvētku kokus izgreznoja ar dažādām augu valsts veltēm, papīra rotājumiem, kulinārijas izstrādājumiem. Melngalvju šrāgas sniedz informāciju par 1510.gada ziemas tradīcijām Rīgā, kad tika pušķots koks. Brēmenes ģildes hronika (1570. gadi) stāsta par mazu koku, kas dekorēts ar āboliem, riekstiem, datelēm, sālsstandziņām un papīra puķēm. Pūstās stikla bumbas ar cauru vidu, kādas mēs pazīstam šodien, sāktas ražot Vācijā tikai ap 1830.gadu. Zināms, ka šādas bumbas (“stikla augļi”) tika patentētas un masveidā ražotas Tīringenes pilsētā, ar senu stikla apstrādes vēsturi, Laušā (Lauscha) 1840.gados. (Leģenda vēsta, ka šo tehnoloģiju izgudrojis kāds nabadzīgs stikla pūtējs, kurš nav varējis atļauties saviem bērniem izrotāt eglīti ar īstiem āboliem un valriekstiem). Kā eglīšu un Ziemassvētku rotājumi vēsturiski tikušas izmantotas arī sveces (no 17.gadsimta), vizuļi, kas sākotnēji izgatavoti pat no sudraba (no 17.gadsimta), auduma gabaliņi, lentītes, prievītes, no etnogrāfiskā materiāla zināmi dažādi salmu rotājumi ­– puzuri, virtenes un citi. Tiesa gan, Latvijas laukos eglīte kā Ziemassvētku elements ienāca vēlu – tikai 19.gadsimtā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Mūsdienu Latvijas garšas. Gardēžu pasākums Viesistaba
Visas vasaras garumā, katru trešdienu gardēžu pasākumi angļu valodā. Gatavo kopā ar šefpavāru Mūsdienu Latvijas garšas. Gan individuāliem viesiem, | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 11.05.2024 Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 12.05.2024 Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Biznesa augstskola Turība
,


Dome Hotel
,


Novatours
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47059202sec.