Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā pasākums «Sievietes tēls naudaszīmēs»

2011.gada 27.martā muzejs aicina interesentus uz svētdienas cikla "Tikšanās pilī" ceturto pasākumu "Sievietes tēls naudaszīmēs".


Pasākumu vadīs muzeja Vēstures departamenta Monētu, depozītu un bonistikas kolekciju galvenā glabātāja Anda Ozoliņa.


Sievietes seja un augums ir viens no galvenajiem tēliem naudaszīmēs. Monētās un banknotēs jau no vissenākajiem laikiem iemūžinātas dievietes, vēlāk arī valdnieces, sabiedriskās darbinieces, rakstnieces, zinātnieces, mākslinieces un mūziķes. Skaista sievietes seja un daiļas auguma aprises piešķirtas gan nāciju simboliem - Germānijai, Britānijai, Helvētijai u.c., gan abstraktu jēdzienu un alegoriju tēliem - Brīvībai, Likumībai, Pārticībai... Sieviete tēlota gan kā tradicionālo vērtību sargātāja, gan kā sabiedrības progresa spogulis, neaizmirstot arī tās vissvarīgāko un vissenāko - mātes - lomu. 19. gadsimtā finansistu aprindās pat izteikta doma, ka vislabākais līdzeklis pret banknošu viltošanu būtu kailas, skaistas sievietes attēls, kas mudinātu visus banknotes lietotājus to rūpīgi aplūkot, tādējādi sekmējot viltojumu pamanīšanu. Sievietes seja un augums kā augstu garīgu un estētisku ideālu iemiesojums, slavinājums konkrētiem izciliem darbiem un mūžīgais auglības, jaunas dzīvības un ģimenes simbols arī mūsdienās turpina pastāvēt kā viens no galvenajiem naudaszīmju attēlu komponentiem.


Līdz maija beigām cikla "Tikšanās pilī" ietvaros paredzēti vēl divi pasākumi:


17.aprīlī "Mirdzēja saktas, vizēja krelles..." - Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Ilze Ziņģīte stāstīs par rotāšanos.


29.maijā "Rīgas naudai - 800" - Vēstures departamenta pētniece dr. hist. Kristīne Ducmane stāstīs par Rīgas pirmo naudu - feniņu, kam šogad 800 gadu jubileja.


Sākums plkst. 12.00.

Ieejas biļetes cena - 1 Ls.



Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) ir trešais vecākais muzejs Latvijā un vienīgais Latvijas vēstures muzejs pasaulē. Kopš dibināšanas 1869. gadā, muzejs ir kļuvis par lielāko latviešu tautas muzejisko vērtību krātuvi - tā kolekcijās ir vairāk nekā miljons priekšmetu: arheoloģiskajos izrakumos iegūtas senlietas, rotu un monētu depozīti, tautastērpi, tradicionālie darbarīki, tautas lietišķās mākslas darinājumi, sadzīves priekšmeti, fotogrāfijas, dokumenti, kartes, gravīras, gleznas u. c. Latvijas vēstures liecības. Muzeja misija ir Latvijas valsts un tautas interesēs vākt, saglabāt, pētīt un popularizēt Latvijas un pasaules garīgās un materiālās kultūras liecības no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kam ir arheoloģijas, etnogrāfijas, numismātikas, vēstures vai mākslas vēstures nozīme. LNVM nodaļas ir Āraišu arheoloģiskais muzejparks un „Dauderi".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.05.2024 - 05.06.2024 1.jūnijā Koknesē norisināsies svētki Aizkraukles novada TIC
Aizkraukles novada svētki ar devīzi “Radu un daru savam novadam” 1. jūnijā Koknesē norisināsies visas dienas garumā - aicinām izbaudīt svētkus | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.05.2024 - 03.06.2024 Līgo Liepājā Liepājas reģiona TIB
23. jūnijā Liepāja aicina svinēt Līgo vakaru un sagaidīt Jāņu rītu Jūrmalas parkā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.05.2024 - 03.06.2024 Vairāk nekā 50 "geocaching" slēpņi Bauskā! Bauskas TIC
Piedalies mūsdienu dārgumu medībās un atklāj Bauskas novadu no jauna! | Skatīt vairāk
ROKA DZIESMU SVĒTKI | Džūkstē Tukuma TIC
29. jūnijā pie Džūkstes Kultūras nama pirmie “ROKA DZIESMU SVĒTKI” sadarbībā ar Latvijas Rokmūzikas Asociāciju. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.53469014sec.