LNSO un Tarmo Peltokoski atklāj 98. koncertsezonu

2023. gada 6. un 7. oktobrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) priecēs klausītājus ar diviem sezonas atklāšanas koncertiem. Mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā orķestris kopā ar klarnetisti Annu Gāgani atskaņos LNSO jaunās sezonas rezidējošā komponista Ērika Ešenvalda koncertu klarnetei, orķestrim un elektronikai “Arktikas nakts vīzijas”. Savukārt koncerta otrajā daļā kopā ar operas solistiem no Somijas skanēs Riharda Vāgnera operas “Valkīra” pirmais cēliens.

Sezonas atklāšanā uz skatuves redzēsim klarnetisti Annu Gāgani, kas kopā ar orķestri Tarmo Peltokoski vadībā atskaņos sezonas rezidējošā komponista Ērika Ešenvalda klarnetes koncertu “Arktikas nakts vīzijas”, kur solistes un orķestra muzikālajiem dialogiem pievienojas arī elektronisko skaņu ierīču pielietojums. Radot darbu, komponists iedvesmojies no naksnīgajiem Ziemeļiem un šajā mūzikā centies atklāt pasaules esības noslēpumu. Mūzikas valodā darba autors neizmanto pašmērķīgus un šokējošus skaņu efektus, tā ir nesamākslota un laikmetīgo izteiksmes līdzekļu pielietojuma ziņā balansēta.

Koncertā skanēs arī vācu operreformatora, muzikālās drāmas radītāja Riharda Vāgnera operas “Valkīra” pirmais cēliens. Opera ir otrā daļa no slavenās tetraloģijas “Nībelunga gredzens”, kas vēstures lappusēs nostiprinājusies kā viens no grandiozākajiem skatuves darbiem. Operas “Valkīra” galvenā varone Zīglinde atrod savu sen pazudušo brāli Zīgmundu, kurš no oša stumbra izrauj zobenu Notungu un kopā ar māsu atstāj viņas ļaunā vīra Hundinga namu. Stāsts klausītājus ved emocionālā virpulī, kas pilns ar drosmīgiem varoņiem un viltīgiem dieviem. Galveno lomu partijas dziedās somu operdziedātāji – soprāns Hannakaisa Nirenena, tenors Jirki Antila un bass Eriks Rousi.

Savu personīgo piesaisti komponista daiļradei jau kopš bērnības izrādījis LNSO galvenais diriģents Tarmo Peltokoski. Šī gada jūlijā intervijā žurnālistei Annai Marai Burvei diriģents atklāja, ka viņš Rihardu Vāgneru bieži vien dēvē par savas profesionālās dzīves jēgu. Kā izrādās, tieši Riharda Vāgnera partitūras ir netiešs cēlonis Tarmo Peltokoski izvēlei kļūt par diriģentu. Sākotnēji Peltokoski vēlējies komponista operu partitūras atskaņot uz klavierēm, taču sapratis, ka šādai mūzikai ir nepieciešams orķestris.

Klarnetiste Anna Gāgane kopš 2019. gada oktobra ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra klarnešu grupas koncertmeistara vietniece. Līdztekus spēlei orķestrī Anna iesaistās dažādos orķestra un kamermūzikas projektos kopā ar Trio Carmine un Trio Fabel, pirmatskaņo jauno komponistu darbus un regulāri uzstājas kā kamermūziķe un soliste Latvijā, Vācijā, Šveicē un citviet. Viņa guvusi panākumus vairākos starptautiskos konkursos, tai skaitā bijusi divkārtēja laureāte un speciālās balvas ieguvēja Jurjānu Andreja Starptautiskajā koka pūšaminstrumentu konkursā, saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2018 kategorijā “Jaunais mūziķis”, kā arī novērtēta ar Šveices izcilības stipendiju.

LNSO 2023./2024. gada sezonas rezidējošais komponists Ēriks Ešenvalds ir viens no pieprasītākajiem mūsdienu skaņražiem, kura mūzika tiek pasūtīta un atskaņota visā pasaulē. Starp Ešenvalda darbu vērienīgākajiem pirmatskaņojumiem minami "Ezeri atmostas rītausmā" Bostonas simfoniskā orķestra un Birmingemas simfoniskā orķestra izpildījumā, “Plejādes” Čikāgas Granta parka mūzikas festivālā, “Ēna” pirmatskaņojums BBC Proms, “Dreams Under Your Feet” Leipcigas Gewandhaus, "Prēriju vēja čuksti" Jūtas štata simfoniskā orķestra un Jūtas kamermūziķu izpildījumā, "Lūkas pasija" ar Latvijas Radio kori un Sinfonietta Rīga, "Arktikas nakts vīzijas” Liepājas Simfoniskā orķestra izpildījumā, kā arī iespaidīgās multimediālās simfonijas “Ziemeļu gaisma” un “Vulkānu simfonija”, kas pirmatskaņotas Latvijā un pēcāk visā pasaulē. 2016. gadā Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvoja viņa opera “Iemūrētie”.

Atklāšanas koncerti klausītājiem sniegs arī patīkamu jaunumu – 98. sezonā LNSO koncertmeistara vietas izpildītāja būs beļģu vijolniece Vērle Haubrākena, kuru mūziķi un publika bija iemīļojuši jau vairākos LNSO pagājušās sezonas koncertos. Viņa ir arī Flandrijas simfoniskā orķestra pirmā vijole un muzicē kameransamblī Odysseia.

Koncertu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 30.04.2024 NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā Tukuma TIC
30. aprīlī plkst. 19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Džeza dienas koncerts”. Ieeja bez | Skatīt vairāk
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 01.05.2024 Strūklakas modināšana TUKUMĀ Tukuma TIC
Kā katru gadu arī šoreiz pulcēsimies 1. maijā, lai modinātu strūklaku, kopā priecātos un sagaidītu silto pavasari. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.32149291sec.