Aptauja: 90% Latvijas iedzīvotāju kaut reizi ir saņēmuši nenoderīgu, sev neatbilstošu dāvanu

Ziemassvētki ir laiks, kad tiek pasniegts un saņemts visvairāk dāvanu, tomēr nereti līdzcilvēku sarūpētās veltes ir saņēmējam neatbilstošas, nešķiet noderīgas un tiek uzglabātas bez pielietojuma vai izmestas. Saskaņā ar aptaujas datiem 90% Latvijas iedzīvotāju kaut reizi ir saņēmuši nenoderīgu, sev neatbilstošu dāvanu*. Aicinot svētkus svinēt ilgtspējīgi un pārdomāt svinēšanas paradumus, gan rūpīgi izvēloties dāvanas, gan nododot citiem saņemtās dāvanas, kas pašiem nešķiet noderīgas, vides resursu apsaimniekošanas uzņēmums “Eco Baltia vide” un “Latvijas Zaļais punkts” kopā ar partneriem – “Otrā elpa”, tirdzniecības centru (TC) “Domina Shopping”, TC “Šokolāde” un TC “Rietumu centrs” atvēris pirmos “Dāvanu maiņas skapjus” Latvijā.

Kā liecina aptaujas rezultāti, katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs nelietderīgas dāvanas saņem vienmēr vai ļoti bieži, bet katrs otrais – ik pa laikam. Lielākoties (44%) šādas dāvanas tiek uzglabātas bez pielietojuma vai pat izmestas atkritumos (4%). Kaut arī iedzīvotāji norāda, ka bieži saņem nelietderīgas un sev neatbilstošas dāvanas, viņu pašu galvenais kritērijs, izvēloties dāvanas līdzcilvēkiem, ir tieši dāvanas piemērotība tās saņēmējam (73%), kam seko cena (19%) un simboliskā nozīme (17%). Cenu kā galveno kritēriju dāvanu iegādei biežāk izvēlas jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem (36%), bet visretāk – seniori (12%).

“Protams, svētku laiku caurvij dāvināšanas prieks, tomēr dažādu iemeslu dēļ cilvēki dāvanas nereti izvēlas nepārdomāti, un tās nav piemērotas saņēmējam. Visādu nieku, sadzīves un citu priekšmetu ražošanā ir patērēti apjomīgi dabas resursi, un, ja lietām nav pielietojuma, tas izrādās veltīgi vai, vēl trakāk, – izmestas dāvanas rada vides piesārņojumu. Tāpēc, lai samazinātu svētku svinēšanas ietekmi uz vidi, dāvanas ir jāiegādājas pārdomāti – tā, lai saņēmējam tās patiešām noder. Un, ja nu tomēr gadījies pašam saņemt kādu nelietderīgu dāvanu, nodot to cita cilvēka rokās, kam tā varētu noderēt. Tāpēc esam izveidojuši pirmos “Dāvanu maiņu skapjus” Latvijā, kas ļaus videi draudzīgā un līdzcilvēkus iepriecinošā veidā atbrīvoties no dāvanām, kas nešķiet noderīgas,” stāsta vides resursu apsaimniekošanas uzņēmuma “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

“Dāvanu maiņas skapji” laikā no 12. decembra līdz 15. janvārim atradīsies trīs vietās Latvijā. No 12. decembra skapis darbosies TC “Domina Shopping” (Rīgā) un TC “Šokolāde” (Siguldā), bet no 13. decembra – TC “Rietumu centrs” (Liepājā). Iedzīvotāji aicināti skapjos ievietot dāvanas, kas pašiem nešķiet noderīgas, bez speciāla iepakojuma vai, ja nepieciešams, caurspīdīgā dāvanu iepakojumā, lai saturs būtu redzams citiem. Tāpat vēlams pievienot dāvanai kartīti ar jauku novēlējumu svētkos. “Dāvanu maiņas skapja” pamatā ir ideja, ka tajā novietotās dāvanas ir brīvi pieejamas, un, ieraugot kādu sev derīgu lietu, to var droši paņemt. Kā norāda iniciatīvas autori, iedzīvotāji aicināti skapjos neievietot pārtikas produktus ar īsu uzglabāšanas laiku. Dāvanas, kas skapī atradīsies pēc iniciatīvas beigām, tiks nodotas labdarības organizācijai “Otrā Elpa”.

“Domina Shopping” direktore Dina Bunce: “Mēs, tirdzniecības centrs “Domina Shopping”, iestājamies par gudriem un ilgtspējīgiem iepirkšanās paradumiem. Ziemassvētku laikā tas ir īpaši aktuāli. Skaidrs, ka dāvanas ir neatņemama svētku noskaņas radīšanas sastāvdaļa, un mūsu veikalos, kā arī tirdziņā preču klāsts ir piemērots jebkurai gaumei un dzīves situācijai. Tāpēc aicinām ikvienu izdarīt mazu, bet ļoti atbildīgu uzdevumu – noskaidrot, kas ir tā gribētākā dāvana tuviniekiem, tad katra dāvana atradīs tās īsto īpašnieku ilgtermiņā. Ja tomēr ne, parūpējieties, lai nevajadzīgās lietas varētu izdzīvot pilnvērtīgu dzīvi, nevis nonākt atkritumos.”

“Nevienam nav noslēpums, ka sabiedrības ikdienas darbības un rīcība ietekmē vidi, un svētku svinēšana nav izņēmums, tāpēc svētku laikā aicinām padomāt ne tikai par dāvanu noderīgumu, bet arī par to, kā tās tiek iesaiņotas. Dažādi dekori, lentes, vairākas dāvanu papīra kārtas, protams, izdaiļo dāvanu, bet visbiežāk pēc dāvanu atvēršanas nonāk atkritumos. Lai tā nenotiktu, aicinām iedzīvotājus labi pārdomāt, vai tiešām dāvanu ir nepieciešams iesaiņot, un, ja tomēr tā ir, izvēlēties pēc iespējas vienkāršākus, pārstrādājamus vai atkārtoti lietojamus iepakošanas materiālus. Uz to mudinām arī iedzīvotājus, izmantojot “Dāvanu maiņas skapjus”,” aicina “Latvijas Zaļā punkta” direktors Kaspars Zakulis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48591614sec.