Diskusija «Latgaliešu valoda medijos» Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Diskusija «Latgaliešu valoda medijos» Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Atzīmējot latgaliešu valodas latīņu drukas aizlieguma atcelšanu, kā arī sagaidot Latgales kongresa dienu, 26. aprīlī plkst. 11:00 Latgaliešu kultūras biedrība (LKB) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) rīko diskusiju “Latgaliešu valoda medijos”, klātienē LNB un tiešsaistē. Klātienē aicināti dalībai mediju politikas veidotāji un mediju pārstāvji, tiešsaistē Latgales kongresa mājaslapā diskusijai varēs sekot un savu jautājumu uzdot ikviens interesents.
23. aprīlī 1904. gadā tika panākts, ka atceļ latīņu drukas aizliegumu Vitebskas guberņā, kur tolaik ietilpa Latgales teritorija. Savukārt 26.–27. aprīlī 1917. gadā Rēzeknē notika Latgales kongress, kas pirmo reizi aktualizēja ideju par savas valsts izveidošanu un apliecināja, ka Latgale ir gatava apvienoties ar Vidzemi un Kurzemi savas valsts veidošanai. Latvijas valsts ideja pirmo reizi izskan tieši Latgales kongresā.

Diskusijas pamatideja – atkārtoti izglītot par latgaliešu valodas statusa un funkcionalitātes jautājumiem, analizēt mediju piedāvājumu un iespējas Latgalē, ņemot vērā gan saspringto ģeopolitisko situāciju, gan aktuālāko pētījumu datus par sabiedrības noturību, mediju patēriņu, valodas izvēli un diskutēt par ierobežojumiem, kas joprojām neļauj latgaliešu valodai skanēt ziņu raidījumos ikdienā, kā arī par iespējām tās izmantojumam, risinot medijtelpas pārmaiņu un sabiedrības saliedēšanas jautājumus

Diskusijā piedalīsies: Agris Bitāns, Latgales kongresa lēmumu izpildes padomes (LKLIP) priekšsēdētājs, Jānis Siksnis, SEPLP priekšsēdētājs, Sigita Roķe, LTV galvenā redaktore, Ausma Sprukte-Kozule, LRT žurnāliste, Karīna Bandere, LNB Digitālās attīstības departamenta direktore, Arnis Slobažaņins, radio un TV raidījumu vadītājs un veidotājs, un režisors Viesturs Kairišs. Tāpat diskusijā ir aicināti ar savu skatījumu dalīties eksperti, kas darbojas ar latgalistikas, t. sk., arī mediju jautājumiem: Valters Ščerbinskis, Enciklopedija.lv galvenais redaktors, Ināra Klekere, LNB bibliotēkas retumu pārzinātāja, un Snorre Katkonens-Svensons, biedrības “Valodu māja” vadītājs, norvēģu valodas tulkotājs un pedagogs. Diskusiju vadīs žurnālists Ansis Bogustovs.

Pasākumam klātienē var pieteikties līdz 24. aprīlim šeit: https://forms.gle/9UAWSRWu4FDcPbaX8

Pasākumu organizē: Latgaliešu kultūras biedrība un Latgales kongresa lēmumu izpildes padome (LKLIP) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Projektu” Latgaliešu kopienas līderības un piederības stiprināšana, īstenojot Latgales kongresa idejas” finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Projekts tiek realizēts no 03.04.2022. līdz 31.10.2024.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Māmiņdienas brančs Baltvilla
Tradicionālais māmiņdienas brančs Baltvillā 12. maijā! Uzdāvini mammai svētkus un pavadi jauku laiku kopā ar ģimeni. Nepieciešama iepriekšēja | Skatīt vairāk
Latvija 35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.77335691sec.