Šodien Dzintaru koncertzālē sākas ceturtais «Jūrmalas festivāls»

No 24. līdz 28. jūlijam ar pieciem krāšņiem koncertiem un īpašu Latvijas simtgadei veltītu programmu Dzintaru koncertzālē norisināsies ceturtais “Jūrmalas festivāls”.

““Dzimuši Latvijā” būs “Jūrmalas festivāla” dominante mūsu valsts jubilejas gadā. Tuvus un tālus ceļus mērojuši mūsu mākslinieki ieradīsies šeit, Dzintaros, lai dāvātu neaizmirstamus brīžus sava talanta cienītājiem. Īpaši vēlos pateikties visiem, kuri ieguldīja enerģiju un darbu, lai veidotu, iespējams, jaunu tradīciju - Latvijas simtgades jauniešu simfoniskā orķestra tapšanu, jo tieši jaunie mūziķi būs tie, kuri nākotnē visai pasaulei pavēstīs par Latviju,” preses konferencē sacīja Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis.

Savukārt Jūrmalas Domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis uzsvēra, ka ““Jūrmalas festivāls” tā pastāvēšanas četru gadu laikā ir izaudzis un ieguvis atpazīstamību, kļūstot par gaidītu notikumu mūzikas pasaulē. Un man ir īpašs prieks, ka tas ir atvedis mājās Latvijā dzimušās pasaules mēroga spožākās zvaigznes, ko redzēsim uz Dzintaru koncertzāles skatuves. Lai mūsu koncertzāle nākotnē vēl kvalitatīvāk varētu uzņemt māksliniekus un koncertu viesus, tuvāko gadu laikā plānojam atjaunot tās atvērto daļu – vasaras koncertzāli. Jūrmalas pilsētas pašvaldība jau ir izsludinājusi arhitektūras metu konkursu un esam iecerējuši, ka arī Lielā zāle atdzims jaunā veidolā tāpat kā vēsturiskā Mazā zāle”.

Festivāla atklāšanas koncertā “Dzimuši Latvijā” 24. jūlijā tiksimies ar izciliem Latvijā dzimušiem mūziķiem, kuri ieguvuši plašu starptautisku atzinību – operdziedātāju Kristīni Opolais, akordeonisti Kseniju Sidorovu un vijolnieci Vinetu Sareiku. Katrs mākslinieks sniegs priekšnesumu kopā ar jauniem daudzsološiem mūziķiem – baritonu Kalvi Kalniņu, ģitāristu Miku Akotu un vijolnieku Daniilu Bulajevu. Viņiem uz Dzintaru koncertzāles lielās skatuves pievienosies unikāls Latvijas Simtgades jauniešu simfoniskais orķestris, kura sastāvā muzicēs labākie Latvijas jaunie mūziķi. Koncerta diriģents – starptautiski atzītais Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis.

Latvijas Simtgades jauniešu orķestris, kas tika izveidots atlases konkursā, diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā ir sagatavojis krāšņu koncerta programmu, kurā dzirdēsim Jāņa Mediņa “Ziedu valsi”, Pētera Barisona “Bērnības rītus”, Romualda Kalsona “Gadskārtu ieražu dziesmas”, Astora Pjacollas “Adios Nonino”, Dmitrija Šostakoviča “Valsi”, Volfganga Amadeja Mocarta “La ci darem” no operas “Dons Žuāns”, Morisa Ravēla “Čigānieti” un citus skaņdarbus.

Operas dīva Kristīne Opolais dziedās duetā ar jauno operdziedātāju baritonu Kalvi Kalniņu. Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas vijolnieks Daniils Bulajevs muzicēs kopā ar akordeona spēles karalieni Kseniju Sidorovu, savukārt vijoles virtuoze Vineta Sareika duetā saspēlēsies ar ģitāristu Miku Akotu no Alsungas.

“Man ir prieks par šo ideju, un es ceru, ka tā nebūs tikai vienu reizi. Jauniešiem un jaunajiem solistiem tā ir iespējas mācīties no lielajiem solistiem un strādāt ar Latvijā un pasaulē prominentiem mūziķiem,” saka diriģents Ainārs Rubiķis.

LTV1 ēterā koncerta ierakstu varēs skatīties 28.jūlijā plkst. 21.20, bet tiešraidē koncertu translēs Latvijas Radio 3 “Klasika”.

Koncertcikls “Dzimuši Latvijā”, kura ietvaros notiek 24. jūlija koncerts ar tādu pašu nosaukumu, ir Latvijas valsts simtgades notikums, kuru atbalsta Kultūras ministrija. Koncertciklā Latvijas klausītājiem tiek piedāvāta iespēja pieredzēt gan Latvijas jauno talantu, gan jau starptautiski atzītu un pasaulē pieprasītu mūzikas zvaigžņu uzstāšanos Latvijas simtgadē Latvijas koncertzālēs. Koncertu “Dzimuši Latvijā” organizē VSIA “Latvijas Koncerti” sadarbībā ar Kultūras ministriju.

25. jūlijā plkst. 20.00 atjaunotās vēsturiskās Dzintaru koncertzāles izcilajā akustikā uz koncertu aicinās publikas iemīļotā un starptautiski atzītā akordeoniste Ksenija Sidorova. Solokoncertā virtuozā akordeoniste priecēs klausītājus ar skaņdarbiem no Pjotra Londonova, Sergeja Rahmaņinova, Astora Pjacollas, Alfrēda Šnitkes, Morica Moškovska un citu komponistu daiļrades. Ksenija Sidorova bieži pārsteidz klausītājus improvizējot un pārkāpjot žanru robežas, tāpēc šoreiz viņas koncerta īpašais viesis būs pasaulslavenais mandolīnas virtuozs Avi Avitāls (Avi Avital). Avi Avitāls, ko “The New York Times” nodēvējis par “apbrīnojami veiklu” un “smalkas izjūtas mūziķi”, ir pirmais mandolīnists, kas izpelnījies “Grammy” nomināciju kategorijā “labākais instrumentālists” (2010). Šobrīd viņa ieraksti top tikai sadarbībā ar izdevniecību “Deutsche Grammophon”, un A. Avitāla debijas albumā (2012) ir iekļauti J. S. Baha “Koncerti klavesīnam un vijolei” mandolīnista pārlikumā mandolīnai un orķestrim. Avitāla priekšnesumi ar aplausiem uzņemti pasaules vadošajās koncertzālēs – Ņujorkas Kārnegija zālē un Linkolna centrā, Londonas Vigmora zālē, Berlīnes filharmonijā, Vīnes “Konzerthaus”, Lucernas “KKL”, Pekinas Aizliegtās pilsētas koncertzālē, kā arī Tanglvudas, Spoleto un Ravennas festivālā. Viņš piedalījies daudzos ierakstos tik atšķirīgos žanros kā klezmers, baroks un laikmetīgā klasiskā mūzika. Par 2008. gada ierakstu kopā ar Dāvida Orlovska trio (David Orlowsky Trio) mandolīnists saņēmis godpilno Vācijas “Echo” balvu.

26. jūlijā plkst. 20.00 visus klaviermūzikas cienītājus uz īpašu koncertu aicinās trīs izcili pianisti – tēvs, profesors Sergejs Osokins, ar dēliem, starptautisku konkursu laureātiem un spilgtiem mūzikas interpretiem Andreju un Georgiju Osokiniem. Klasiskās mūzikas cienītāji noteikti atceras pagājušajā vasarā notikušo grandiozo Osokinu dinastijas pianisma manifestāciju Dzintaru koncertzālē. Tāpēc šīs vasaras koncerts tiek gaidīts ar īpašu nepacietību. Virtuozie pianisti šāgada “Jūrmalas festivālam” gatavo jaunu programmu, kurā vēl nedzirdētā skanējumā baudīsim Johana Sebastiana Baha, Sergeja Rahmaņinova, Kloda Debisī, Kamila Sensāna, Morisa Ravēla un Antonio Vivaldi skaņdarbus. Šoreiz koncerta programma atšķirsies ar to, ka koncerta sākumā un beigās pianisti muzicēs kopā ar orķestri, taču koncerts nemainīgi ļaus iepazīt, cik spilgta individualitāte ir katrs no šiem mūziķiem. Visi “Trīs Osokinu” koncerti Osokinu dinastijas pianistiem ir liels izaicinājums, jo tiek gatavoti īpaši pārlikumi divām un trim klavierēm. Šajā koncertā pirmo reizi būs dzirdami visu trīs pianistu veidoti pārlikumi.

Sergejs Osokins par ģimenes atkalsatikšanos koncertā uz Dzintaru koncertzāles skatuves saka: “Man kopīgais koncerts ar dēliem ir divkārši svētki: profesionālie un ģimenes svētki. Turklāt šī prieka un pacēluma izjūta attiecas ne tikai uz pašu uzstāšanos, bet arī uz visu koncerta sagatavošanas laiku – sākot ar ieceri, repertuāra izvēli un programmas izveidi. Mums ne tik bieži izdodas sapulcēties kopā, un šī ģimenes, dziļi personiskās saskarsmes un tai pat laikā kopīga radošā darba apvienojums sniedz retu, ne ar ko nesalīdzināmu prieku.”

Andrejs Osokins uzsver: “Man “Trīs Osokinu” koncerti ir ļoti īpaši, jo katrā no tiem katra pianista spilgtā individualitāte, enerģija un dvēsele papildina pārējos, kopā veidojot unikālu un nevienā citā koncertā neredzētu saskaņu. Šī īpašā atmosfēra veidojas arī pateicoties brīnišķīgajām Yamaha CFX klavierēm, kas tiks atvestas no Polijas speciāli šim koncertam. Muzicēt kopā ar brāli un tēvu ir neaprakstāms prieks, bet arī ļoti liela atbildība, jo katra koncerta publika sagaida īpašu notikumu ar krāšņu programmu, tādēļ tai ir jābūt ļoti pārdomātai, daudzveidīgai un jāveido kāpinājums līdz pat spilgtai kulminācijai koncerta beigās.”

Savukārt Georgijs Osokins lakoniski piebilst: “Vienmēr prieks satikt tuvus cilvēkus, it īpaši uz vienas skatuves! Man mūsu kopējie koncerti katru reizi izraisa tikai jaunas emocijas, paplašina redzesloku un jauc robežas.”

27. jūlija vakarā Dzintaru koncertzālē ar programmu “Brodvejas mūziklu zelta izlase” viesosies izcilas angļu mūziklu zvaigznes – Kesidija Džensone, Īens Virgo un Vils Arendels, kuri regulāri uzstājas prestižajā Londonas Vestendas teātrī, kas līdz ar Ņujorkas Brodveju ir visaugstākā līmeņa mūziklu teātris angliski runājošajā pasaulē. Kopā ar Jūrmalas festivāla orķestri un diriģentu Robertu Pērvisu no Lielbritānijas viņi izpildīs skaistākās ārijas un duetus no Leonarda Bernsteina, Ričarda Rodžersa, Endrjū Loida Vēbera, Kola Portera un citu komponistu mūzikliem, sagādājot neaizmirstamu vasaras muzikālo piedzīvojumu Dzintaru koncertzāle.

Mūzikls vēsturiski radies Anglijā un pamatoti kļuvis par pasaulē iemīļotu žanru, kurā spraigi un aizkustinoši sižeti savijušies ar elpu aizraujošām dejām, patosu un emocionāli jaudīgu mūziku. Ne velti mūziklu komponisti radījuši skaistākās melodijas, ko Dzintaru koncertzālē izdziedās pasaulē augstu vērtēti mākslinieki, kuri regulāri uzstājas prestižajā Karaliskajā Alberta zālē, Londonas Barbican, Glastonberijā, un West End teātrī Londonā.

Melodiskajā koncertā baudīsim lappuses no šarmantajām piecdesmito gadu amerikāņu muzikālajām komēdijām un vēlāko gadu filmām - Džeimss Bonds, Māsa uzdarbojas, Tomasa Krauna afēra, kā arī no hipiju laika rokmūzikliem un populārajiem Endrjū Loida Vēbera Operas spoka un Kaķiem. Skanēs arī skaņdarbi no citu komponistu mūzikliem - Leonarda Bernsteina, Ričarda Rodžersa, Kola Portera, kuri latviešu publikai būs patīkama atkal-satikšanās.

Jūrmalas festivāls noslēgsies 28. jūlijā ar krāšņu GALA koncertu, kurā uzmirdzēs pasaulslavenais operdziedātājs un Jūrmalas festivāla goda mākslinieks Aleksandrs Antoņenko (tenors), starptautiski atzītā latviešu operdziedātāja Alisa Zinovjeva (soprāns) un izcilākais latviešu basbaritons Egils Siliņš. Jūrmalas festivāla GALA koncerta divdaļīgajā programmā baudīsim gan latviešu klasiskās mūzikas zelta izlasi, gan spožākās pasaules opermūzikas lappuses. Mūsu slavenie operdziedoņi Egils Siliņš un Aleksandrs Antoņenko spēj būt ne tikai dažādu likteņu plosīti varoņi uz operas skatuvēm, bet arī ar pērļainu smalkumu un intīmu siltumu atklāt solodziesmu lappuses balsij. Operdziedātājiem pievienosies arī Alisa Zinovjeva, kuru dēvē par Latvijā dzimušu itāļu operdīvu. Skanējumu kuplinās izcilās Latvijas Radio kora balsis un Jūrmalas festivāla orķestris diriģenta Villo Pāna (Vello Pähn) vadībā. Koncerta īpašais viesis - 37. Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa uzvarētājs – tenors Sungo Kims (Sungho Kim) no Dienvidkorejas.

Latviešu komponistu vokālajai mūzikai piemīt īpaša ilgu caurstrāvota lirikas stīga, pārlaicīguma vibrācijas un augstvērtīgas dzejas īstenojums, bet mūsu izcilo operdziedātāju izpildījumā tas vienmēr ir neaizmirstams notikums. Koncertā dzirdēsim gan Andreja Jurjāna spilgto koncertdeju Ačikops un latviešu simfoniskās mūzikas pērli – Jāņa Mediņa Āriju, kurā ar emocionālu siltumu iedzīvināta mums tik tuvā melanholija, kā arī zināmākās lappuses no latviešu solodziesmu pūra. Autoru vidū būs Alfrēds Kalniņš, kura bagātīgajā nacionāla kolorīta iekrāsotajā daiļrades mantojuma klāstā goda vieta ierādīta tieši solodziesmas žanram. Šķiet, ka intīmajā dziesmā Brīnos es it kā spoguļojas romantiskā varoņa liktenīgums. Skanēs tautā iemīļotākā komponista Emīla Dārziņa dziesmas. Gara aristokrāts un izcilais melodiķis, kura likteni apvij traģisma oreols, savās solodziesmās tvēris vispārcilvēciskās vērtības visiem klausītājiem tik tuvā un uzrunājošā valodā. Skanēs arī Antiņa ārija no komponista un dziesminieka Arvīda Žilinska operas Zelta zirgs un pacilājošā, svinīgā Andreja Jurjāna kantāte Tēvijai.

Koncerta otrajā daļā būs veltīta itāļu un franču opermūzikas kaislībām, bel canto mākslas parādei un operetes šarmantajam valdzinājumam. Iespaidīgais Triumfa maršs no operas Aīda, kuru kuplinās izcilās Latvijas Radio kora balsis un epizodes no Pjetro Maskaņji Zemnieka gods, ko uzskata par pirmo itāļu verisma operu. Maskaņji turpinājis mūzikā darīt to, ko itāļi prot vislabāk – dziedāt. Viņam dzied ne tikai cilvēka balss, bet jebkurš instruments, kam pieskaras itāļu komponista spalva. Franču mūziku pārstāvēs Žorža Bizē Karmena. Atcerēsimies, ka šīs operas pirmizrāde šokēja publiku ar brutālo patiesīgumu, nekautrīgo tēla seksapīlu, un nu ir kļuvusi par faktiski populārāko operu pasaulē, kuras lipīgās tēmas var nodungot teju jebkurš planētas iedzīvotājs. Lai gan darbība notiek Seviljā un Karmena ir čigāniete, Bizē nepārspējamo operas mūziku ar spilgtām čigānu un spāņu mūzikas krāsām ir radījis izsmalcinātā un filigrānā franču mērcē. Skanēs arī lappuses no Franča Lehāra un Johana Štrausa operetēm – komiskajām operām, kurās valda deju stihija. Bet noslēgumā – dzirkstošs šampanietis un dzīves mīlestība Dzīru dziesmā no operas Traviata.

Jau ceturto gadu Jūrmalas pilsētas iedzīvotājus un viesus ar grandiozu klasiskās mūzikas programmu priecē krāšņākais vasaras notikums – “Jūrmalas festivāls”, gādājot par neaizmirstamu vasaras muzikālo piedzīvojumu Dzintaru koncertzālē. Biļetes uz Jūrmalas festivāla koncertiem pieejamas visās “Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12260389sec.