Liepājas muzejā notiks tulkotāja Vinifreda Krauča jubilejai veltītas izstādes atklāšana

Liepājas muzejā 23. aprīlī pulksten 17:00 notiks biedrības "Sabiedrības attīstības centrs" sarūpētās izstādes "Vinifreds Kraučis. Fotomirklības" atklāšanas pasākums.

Izstāde tapusi biedrības "Sabiedrības attīstības centrs" projekta ietvaros, tās mērķis ir atzīmēt izcilā tulkotāja Vinifreda Krauča 75 gadu jubileju. Izstādes atklāšanas pasākumā notiks V. Krauča nepublicēto tulkojumu priekšlasījumi.

V.  Kraučis (1939-2005) ir viens no Liepājas kultūras dārgumiem – izcils tulkotājs no čehu valodas uz latviešu. Savas profesionālās darbības laikā V. Kraučis tulkojis, piemēram, V. Havela, M. Kundera, O. Pavela, Z. Pluharža, darbus, kā arī J. Lada, B. Ržīha, Z. Adla un V. Čtvrteka bērnu grāmatas.

Kopumā V. Kraučis iztulkojis aptuveni 60 grāmatu gan no čehu, gan vēl slāvu citām valodām, piemēram, poļu, slovāku, ukraiņu, krievu, serbu, bulgāru. Visas valodas tulkotājs bija apguvis pašmācības ceļā.

1969. gadā V. Kraučis neklātienē pabeidza Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultātes vēstures nodaļu. Savukārt tulkošanai pievērsās 20. gadsimta septiņdesmitajos gados.

Algotu darbu V. Kraučis sācis strādāt jau piecpadsmit gadu vecumā – bijis atslēdznieks, šoferis, skolotājs, muzeja zinātniskais līdzstrādnieks, laikraksta korespondents. Savā dzīves aprakstā tulkotājs ir minējis, ka publicēties sācis 1970. gadā, bet no 1974. gada iztiku pelnījis tikai ar radošu darbu.

Atmodas laikā V. Kraučis uzsāka savu darbu radio „Brīvā Eiropa”. Laikā no 1992. gada līdz pat 2004. gadam V. Kraučis bija raidstacijas latviešu redakcijas brīvais līdzstrādnieks, viņš sagatavoja un ierunāja vairākus simtus materiālu par Austrumeiropas, NVS valstu un Krievijas vēsturi, kultūru, politiku un ekonomiku.

V. Kraučis mūžībā devās 2005. gada 30. jūlijā, atstājot nepabeigtu savu pēdējo un sarežģītāko tulkojumu no serbu valodas – Milorada Paviča hrestomātisko romānu "Hazāru vārdnīca".

Liepājas izcilais rakstnieks un dzejnieks Olafs Gūtmanis, 2006. gadā atklājot tulkotājam veltītu piemiņas plāksni pie nama Franču ielā 9, teicis: "Vinifreds Kraučis bija izcilākais jaunāko laiku čehu kultūras sūtnis Latvijā."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.24882793sec.