Cīņa par iekļūšanu kulinārijas galamērķu TOP jeb dzīšanās pēc zvaigznēm

Ja ne reizi dzīvē neesat baudījuši ēdienu, kas tapis restorānā ar “Michelin” piešķirtajām zvaigznēm, noteikti zināt, ka šīs zvaigznes nozīmē daudz – ne tikai kvalitāti, bet arī cenu. Gurmāniem tā ir kvalitātes zīme, un nu pēc šāda novērtējuma cīņā iesaistījusies arī Latvija.

No Baltijas valstīm Igaunija bija pirmā, kas pandēmiju ļoti veiksmīgi izmantoja, lai pēc tās uz ceļojumu kartes atgrieztos kā kulinārais galamērķis ar visām “Michelin” zvaigznēm. Un jau 2022. gada vasaras beigās Igaunijas tūrisma politikas veidotāji ar lepnumu varēja sist sev pie krūtīm un paziņot, ka diviem Tallinas restorāniem – “NAO Chef’s Hall” un “180 ° Matthias Diether” ir piešķirta viena “Michelin” zvaigzne. Kopumā ceļveža eksperti vērtēja 31 Igaunijas restorānu.

Tagad šajā cīņā par vietu zem gardēžu saules ir iesaistījusies arī Latvija - Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) noslēdza līgumu ar "Manufacture Francaise des Pneumatiques Michelin" 150 000 eiro apmērā par gastronomijas potenciāla analīzi Latvijā. Līgums paredz, ka “Michelin Guide” pētīs vairāk nekā 30 restorānus Latvijā un sniegs savu atzinumu. Paredzēts, ka “Michelin” inspektori restorānus varētu vētīt laikā no septembra līdz novembrim, bet atzinums tiks prezentēts decembrī.

Latvijas Tūrisma Aģentu un Operatoru asociācijas (ALTA) prezidents Ēriks Lingebērziņš medijiem paudis, ka Latvija varētu kļūt atpazīstamāka un tā ir iespēja apgūt līdz šim neapgūtus ienākošā tūrisma tirgus un klientu segmentus – piesaistīt gastronomijas tūristus.

Arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste pozitīvi novērtējusi “Michelin” iesaisti Latvijas gastronomijas potenciāla vētīšanā, kas palīdzējis Igaunijai piesaistīt papildus tūristus. Viņa gan prognoze, ka līdzīgi kā Igaunijā, kur pie zvaigznes tika tikai divi no 31 inspicētā restorāna, arī Latvijā rezultāts daudz neatšķirsies.

Savukārt Latvijas Restorānu biedrības (LRB) prezidents Jānis Jenzis uzsvēris, ka LIAA un "Michelin" restorānu ceļveža vienošanās par Latvijas restorānu vērtēšanu un iekļaušanu gastronomijas ceļvežos ir nozīmīgākais pēdējo gadu ieguldījums gastronomijas tūrisma mārketingā un attīstībā.

Tātad, pirmā no Baltijas valstīm uz gastrotūristu kartes ir Igaunija. Otrā, iespējams, varētu būt Latvija. Bet Lietuva ir izdomājusi citu piegājienu, vismaz mārketinga ziņā. Proti, lai izteiktu atzinību mūsdienu šefpavāriem, kas tradicionālo ēdienu mūsdienīgās versijās iekļauj sezonālas sastāvdaļas, Viļņa ir piešķīrusi savai restorānu ekosistēmai trīs īstas zvaigznāja Fornax zvaigznes.

“Runājot par ēdienu kultūru, Lietuvas galvaspilsētā Viļņā ir starptautiskas atzinības cienīga gastro aina. Talantīgi mūsdienu šefpavāri apvieno tradicionālo virtuvi ar mūsdienu tendencēm, lai radītu izcilus ēdienus. Viļņas kulinārijas talanti atbilst visām prasībām, lai saņemtu prestižo “Michelin Guide” apbalvojumu, kas tiek piešķirts tikai 138 restorāniem visā pasaulē, un ir tikai laika jautājums, kad viņiem tiks piešķirts šis tituls. Tikmēr pilsēta jau tagad uzskata savus restorānus par augstākā novērtējuma cienīgiem un ir pasniegusi tiem trīs īstas zvaigznes debesīs kā dāvanu Lietuvas gastronomijas nedēļas svinību ietvaros,” ar šādu paziņojumu 2022. gada rudenī nāca klajā Viļņas oficiālās tūrisma un biznesa attīstības aģentūras Go Vilnius direktore Inga Romanovskienė.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13467312sec.