Uzņēmējs Edijs Orlovskis aicina ēdināšanas nozares pārstāvjus aktīvi uzrunāt politiķus personīgi un lūgt glābt ēdināšanas nozari

Ēdināšanas nozare nu jau gandrīz 4 gadus atrodas pastāvīgā krīzē, Covid19 pandēmija un Krievijas kara darbība Ukrainā ir novājinājušas nozari, kas kādreiz bija Latvijas lepnums. Neko nedarot mēs piedzīvosim situāciju, kad tiks slēgti vēl daudzi uzņēmumi: ēdnīcas, kafejnīcas, krogi, restorāni un cilvēki aizbrauks no Latvijas.

Aicinu kolēģus vērsties pie Saeimas deputātiem, ministriem, citiem politiķiem sociālājaos tīkos, oficiālajos e-pastos un citos kanālos un skiadrot situāciju nozarē:

Ļoti cienījamā Siliņas Kundze,

Vēršos pie Jums pēc palīdzības, kā ēdināšanas nozares pārstāvis! Es mīlu savu  nozari un vēlos arī turpmāk strādāt savā profesijā un to darīt Latvijā.  

Kā jau zināms ēdināšanas nozare Latvija ir pārcietusi milzīgu krīzi un daudzi ēdinātāji savu darbību ir bijuši spiesti apturēt.

Jūsu palīdzība šajā brīdī ir kritiski nepieciešama, lai tie, kas ēdināšanas nozarē vēl darbojas spētu izdzīvot.

Nozarei ir izveidojies rekordliels nodokļu parāds.

Viesmīlības nozare ir vissmagāk cietusī nozare COVID-19 pandēmijas laikā. Šobrīd mūsu nozari ietekmē ģeopolitiskā situācija un Krievijas uzsāktais karš Ukrainā.

Nozare darba tirgū ir nekonkurētspējīga, salīdzinot ar citām nozarēm, un tā atpaliek no kaimiņvalstīm.

Igaunijā ir ļoti liels somu tūristu īpatsvars, bet  Lietuvā, pandēmijas laikā, tika noteikta samazinātā PVN likme 9% apmērā ēdināšanas pakalpojumiem, tādēļ tā ir mums priekšā ar pamatīgu izrāvienu un nozares sakārtotības dēļ arī simpātiskāka ārvalstu tūristu acīm. Arvien biežāk lietuviešu uzņēmumi ienāk Latvijas tirgū, pārpērk mūsu uzņēmumus.

Ēdināšanas nozare ir tiešā mērā saistīta ar valsts eksportu, jo tā ir valsts vizītkarte ārvalstu partneru piesaistē un attiecību dibināšanā.

Diemžēl Latvija pat 2023. gada vidū bija pēdējā vietā visā Eiropas Savienībā pēc ārvalstu tūristu plūsmas atjaunošanās, salīdzinot ar pirmspandēmijas laiku - 2019. gada rādītājiem.

Pandēmijas dēļ nozare ir zaudējusi 5 – 6 tūkstošus nodarbināto.

Latvijā ir otra augstākā PVN likme ēdināšanas pakalpojumiem Eiropas Savienībā, savukārt aptuveni 85% ES dalībvalstu šobrīd ir spēkā samazinātā PVN likme sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem.

Nozares parādu apjoms gandrīz dubultojies, ja salīdzina ar pirms pandēmijas laiku.

Valstij nosakot samazināto 12% PVN likmi ēdināšanai - tās uzņēmēji būtu spējīgi atjaunot savu konkurētspēju, veiksmīgāk nomaksāt uzkrātos nodokļu parādus, kā arī saglabāt un radīt jaunas darba vietas, nodrošinot adekvātu atalgojumu darbiniekiem un samazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru nozarē.

LŪDZU Atbalstiet PVN samazināšanas iniciatīvu ēdināšanas nozarei, jo ne tikai ārzemju viesi, bet arī katrs no mums vēlas baudīt neaizstājamu atmosfēras, gastronomijas un emociju kokteili, ko sniedz šī nozare.

Un es vēlos strādāt savā nozarē Latvijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.64819694sec.