25% iedzīvotāju alus asociējas ar Latviju, 40% - ar Vāciju

Saskaņā ar Eurostat datiem, pērn alus ražošanas apjomi Eiropā atgriezās pirms pandēmijas līmenī. Starp visām ES valstīm lielākais alus izcelsmes valsts ir Vācija, kas ik gadu saražo aptuveni 7,6 miljardus litru (vairāk nekā 22% no kopējās ES produkcijas1). Tieši Vācija iedzīvotājiem arī visbiežāk asociējas ar alu – aptuveni 40% iedzīvotāju pauduši šādu apgalvojumu, 31% alus asociējas ar Čehiju, bet 25% - ar Latviju, liecina “Mežpils alus” un pētījumu centra “Norstat” veiktās aptaujas dati. 1% aptaujas dalībnieku alus asociējas ar Lielbritāniju. Zīmīgi, ka neviens aptaujas dalībnieks neizvēlējās atbilžu variantu ASV, lai gan tieši ASV ir otrais lielākas alus ražotājs pasaulē.

Analizējot lielākos alus ražotājus ES, secināts, ka pēc Vācijas, 2. vietā, ierindojas Spānija (11,5% no kopējās ES produkcijas), 3. vietā – Polija (11% no kopējās ES produkcijas), 4. vietā – Nīderlande (7,5% no kopējās ES produkcijas) un TOP 5 noslēdz Francija ar 5,9% no kopējās produkcijas.

Latvijas iedzīvotāju aptaujas rezultāti liecina, ka alus rada lielākās asociācijas ar Vāciju tieši sievietēm (46%), kamēr vīriešiem šādas asociācijas ir tikai 33%. Savukārt, alus asociācijas tieši ar Latviju 19% sieviešu un 31% vīriešu. Alus ar Latviju vairāk asociējas gados jaunākajiem respondentiem – 31% vecumā no 18 līdz 29 gadiem, bet alus ar Vāciju biežāk (45%) asociējas respondentiem vecumā no 40 līdz 49 gadiem.

“Lielai daļai iedzīvotāju alus asociējas ar Vāciju ne tikai lielā ražošanas patēriņa, bet arī slavenā festivāla “Oktoberfest” dēļ. Jāpiezīmē, ka kopumā Eiropā notiek daudz un dažādi alus festivāli, daudzi no tiem Lielbritānijā, kas, saskaņā ar aptaujas rezultātiem, tikai nelielai daļai asociējas ar alu. Piemēram, janvāra beigās notiek “Manchester Beer & Cider Festival” Mančesterā, ko vēl var paspēt apmeklēt,” stāsta “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.

Viņš piebilst: “Liels gandarījums, ka katram ceturtajam aptaujas dalībniekam alus asociējas tieši ar Latviju. Alus ir viens no senākajiem un tradīcijām bagātākajiem dzērieniem Latvijā, un tā baudītāji mūsdienās kļūst aizvien zinošāki un izglītotāki. Zīmīgi, ka pērn veikta aptauja apliecināja, ka 63% no alus baudītājiem dod priekšroku pašmāju alum.

”Lai gan Latvija alus ražošanas apjomu ziņā nevar mēroties spēkiem ar Vāciju, iedzīvotāji novērtē tradīcijām bagāto dzērienu. Analizējot aptaujas datus reģionu griezumā, iespējams secināt, ka alus visbiežāk tiek asociēts ar Latviju tieši Vidzemē (35%), kamēr ar Vāciju to vairāk asociē Pierīgā (4%), bet ar Čehiju – Zemgalē un Latgalē (33%).

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju viedokli un zināšanas par alus ražošanu un alus baudīšanas paradumiem, “Mežpils alus” sadarbībā ar pētījumu centru “Norstat” veica aptauju, aptaujājot 1000 respondentus izlases veidā visā Latvijā 2023. oktobrī.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 03.05.2024 Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18575287sec.