Mīti un patiesība par skārdenēm – vai šis iepakojums vislabāk palīdz saglabāt dzēriena kvalitāti?

Dzērienus, tostarp alu, varam iegādāties ļoti dažādos iepakojumos, taču tieši skārdene vislabāk pasargā no saules stariem un skābekļa, kas ir alus lielākie ienaidnieki. Arī pudelēs, lai cik tumšs vai biezs nebūtu stikls, neliels saules staru daudzums tomēr piekļūst alum. Ilgāk atrodoties tiešos saules staros, alum var veidoties nepatīkams aromāts un garša, turklāt, tādejādi alus strauji sasilst, no kā parasti cenšamies izvairīties. Ilgstošā saskarsmē ar skābekli tiks sabojāta alus garša un tas vairs nebūs baudāms – vispirms samazināsies karbonizācija, kas padarīs alu pliekanu, pazudīs aromāts un alus garšos “tukši”. Ja skābeklis būs nonācis iepakojumā jau pildīšanas laikā, laika gaitā alus oksidēsies, smaržos un garšos pēc papīra vai slapja kartona, kā arī iegūs pelēcīgāku nokrāsu. Skārdenēs visbiežāk alus tiek pildīts līdz ar malu, kas izslēdz oksidācijas iespējamību un tas nozīmē mazākas raizes par alus kvalitāti. Viedokli pauž “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.

Alus nav tiešā saskarē ar metālu

Nereti tiek minēts, ka, dzerot alu no skārdenes, tam ir metāliska piegarša, tāpēc reizēm tiek uzskatīts, ka metāla daļiņas var iekļūt dzērienā. Tas ir mīts, kas radies jau vēsturiski. Pirms 100 gadiem, kad tika radīts pirmais šāda veida iepakojums, to nebija iespējams atvērt no augšpuses un nācās iesist divus caurumus, no kuriem dzert. Šādā iepakojumā alus tiešām saskārās ar metālu un tam bija alumīnija piegarša. Pagājušā gadsimta 60. gados sāka attīstīties skārdeņu ražošana un izmantošana, tika izstrādāts slānis starp alu un iepakojumu -  polimēra pārklājums skārdenes iekšpusē, kas nodrošina, lai alus nesaskaras ar metālu un iepakojuma daļiņas neiekļūst dzērienā. Vēl svarīgi atcerēties, ka viss, kas ir pildīts pudelēs, mucās un bundžās, nāk no vienas raudzēšanas tvertnes. Viens un tas pats alus tiek sadalīts dažādos iepakojumos, tāpēc nav pamata domāt, ka skārdenēs pildītais alus pēc garšas atšķiras.

Aizsargslānis jeb polimēra pārklājums tiek lietots arī mūsdienās

Arī mūsdienās skārdeņu iekšpusē tiek iepūsts iepriekš minētais polimēra pārklājums, kas ir papildus slānis starp alu un pašu iepakojumu. Metālisko garšu varam just tad, ja dzeram alu tieši no skārdenes, tāpēc, ja tas ir iespējams, rekomendēju alu baudīt no glāzes. Patiesībā, neraugoties uz to, kādā iepakojumā iegādājamies alu, vairāku iemeslu dēļ to labāk baudīt tieši no glāzes.

Izbaudīt gan alus garšu, gan aromātu

Gan skārdenei, gan alus pudelei ir salīdzinoši neliels atvērums, tas nozīmē, ka, baudot alu, nevaram sajust tā aromātu, kas ir svarīga daļa no dzēriena baudīšanas procesa. Ielejot alu glāzē, piemēram, tulpes vai citas formas, varam ne tikai pilnvērtīgāk izbaudīt alus patīkamo aromātu, bet arī redzēt tā krāsu. Alus satur salīdzinoši lielu ogļskābās gāzes daudzumu, dzerot to tieši no pudeles vai skārdenes, tā nonāk kuņģī, radot dažādas reakcijas, piemēram, vēdera uzpūšanos. Pārlejot alu glāzē, veidojas putu kārtiņa un ogļskābās gāzes izdalās, nenonākot kuņģī.

Aizvien vairāk ražotāju dod priekšroku skārdenēm

Izvēloties alu no skārdenes, varam būt droši, ka tas ticis pasargāts no iepriekš minētajiem kaitīgajiem faktoriem. Arvien vairāk alus darītavas pāriet uz šādiem iepakojumiem, it sevišķi amatdarītavas. Ražotnes ļoti rūpējas par to, lai alus būtu bez defektiem, ieguldot vairāk rūpju kvalitātē, tieši tāpēc arī biežāk dod priekšroku iepakojumam, kas palīdz saglabāt kvalitāti arī tālākajā alus dzīves ciklā – tirdzniecības vietās un pie gala patērētāja.

Palīdz ātrāk sasniegt vēlamo temperatūru

Kā zināms, katram alus veidam ir ieteicamā baudīšanas temperatūra, piemēram, slāpju remdēšanai ieteiktu izvēlēties lager tipa alu +6C līdz +8C temperatūrā. Ja ledusskapī ieliksiet alu skārdenē un alu citā iepakojumā, tieši skārdene būs tā, kas pirmā sasniegs nepieciešamo temperatūru, jo alumīnijs ātrāk reaģē uz temperatūras izmaiņām. Ja nevēlamies ilgi gaidīt, lai baudītu dzērienu, tad tieši šis iepakojums būs ērtākais risinājums.

Vai skārdeni ir pieklājīgi likt uz galda?

Ja skārdenei ir interesants un saistošs dizains, arī tā var būt kā daļa no galda klājuma. Vēsturiski skārdenes patiešām neizskatījās estētiski un tām nebija vietas uz galda, taču mūsdienās viss ir mainījies. Patiesībā, reizēm draugu kompānijā ir pat interesanti izpētīt dzēriena iepakojumu, nobildēt to aizsūtīt kādam draugam vai tamlīdzīgi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
25.maijā norisināsies Lielais plosts TAKA
25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.22277904sec.