ASV garšīgāko ēdienu TOP 10

Hamburgeri, kartupeļi frī, hotdogi - tas noteikti nav viss, ko ASV var piedāvāt kulinārajā jomā. Jāatzīst, amerikāņu virtuve noteikti neizceļas ar īpašu veselīgumu vai eleganci, tomēr šobrīd ASV ir, ko piedāvāt gardēžiem. Īpaši tāpēc, ka amerikāņu virtuves spilgtākā īpašība ir tās kulturālā dažādība, kas atspoguļo visu dažādo amerikāņu pilsoņu tautību pārstāvju gaumi - Kalifornijā visiecienītākā ir Āzijas virtuve, dienvidrietumu štatos, piemēram, Teksasā vai Arizonā, iemīļoti ir meksikāņu ēdieni, savukārt valsts dienvidu daļā (Floridā, Luiziānā) ciena kreolu virtuvi. ASV iespējams atrast visu, ko vien sirds vai vēders kāro - itāļu, grieķu, indiešu, franču, marokāņu vai vācu restorāni atrodami gandrīz katrā lielpilsētā un ne tikai.

ASV gardāko ēdienu sarakstā iekļuvuši:

1. Ben & Jerry’s saldējums no Vermontas - 1978. gadā divi hipiju studenti dibināja mazu saldējuma ražošanas uzņēmumu, kura galvenā doma bija "Jo trakāk, jo labāk". Ekoloģiski tīrais, krēmīgais, neizsakāmi gardais saldējums ir kļuvis par vienu no populārākajiem saldējumiem ne tikai ASV, bet arī citur pasaulē. Saldējums ir gan klasisks (ķiršu, aveņu, persiku), gan diezgan netradicionāls - Caramel Sutra (karameļu-šokolādes kombinācija), Turtle Soup (vaniļas saldējums ar Indijas riekstiem), Chunky Monkey (banānu-valriekstu saldējums) un citi saldējuma varianti ar augļu gabaliņiem, karameli, zefīriem, šokolādes skaidiņām. Turklāt uz saldējuma fabriku Voterberijā, Vermontā var doties ekskursijā.

2. Čikāgas pica - neviens nemēģina apgalvot, ka pica ir amerikāņu ēdiens, tomēr tas pilnīgi noteikti ir viens no amerikāņu iemīļotākajiem ēdieniem, un tieši tāpēc viņi ir izgudrojuši paši savu picu. 1943. gadā Čikāgas picērijā Uno izgudroja jaunu picas recepti. Šobrīd Čikāgas pica ir pazīstama visur ASV - tā ir maza, pannā cepta pica no rauga mīklas ar lielu, augstu maliņu, kas reizēm var būt pildīta ar sieru vai mērci.

3. Ēdamo gliemeņu zupa Bostonā - šī vira, kas tiek saukta par Boston Clam Chowder, ir pabieza zupa, kas sastāv no buljona, piena vai krējuma, kartupeļiem, sīpoliem, sāls vai speķa gabaliņiem, miltiem un, protams, gliemenēm. Bostona atrodas pie Atlantijas okeāna un ir pazīstama ar savām jūras veltēm. Gliemeņu zupu ir ēduši jau Amerikas pirmiedzīvotāji, savukārt Hermana Melvila slavenajā romānā "Mobijs Diks" visa 15. nodaļa ir veltīta šim ēdienam.

4. Siera kūka Ņujorkā - jau sene grieķi ir pazinuši siera kūkas un šobrīd pasaulē ir daudz šīs kūkas variāciju, tomēr Ņujorkas iedzīvotāji apgalvo, ka vienīgā īstā siera kūka nāk no viņu pilsētas. Taisnība, Ņujorkas siera kūka ir īpaši viegla un krēmīga, tā sastāv no svaigā siera, cukura, citronu sulas, vaniļas un olām.

5. Siera steiks Filadelfijā - tas patiesība nav steiks, bet gan sava veida sendvičs. Franču garajā maizē saliek steika šķēles un kausēto sieru, pievienot var sīpolus, sēnes, peperoni desu vai saldos piparus. Sanāk kas līdzīgs kebabam amerikāņu gaumē.

6. Cepti zaļie tomāti - negatavi, zaļi tomāti tiek sagriezti plānās šķēlēs, pārklāti ar kukurūzas miltiem, olu un piena maisījumu, rīvmaizi un garšvielām un tad cepti lielā eļļas daudzumā. Dienvidnieku iemīļotais ēdiens pasaulē kļuvis pazīstams pēc filmas "Fried Green Tomatoes".

7. Gumbo Ņūorleānā - viens no senākajiem ēdieniem ASV. Ņuorleānā tam ir tikpat liela nozīme kā džezam un Bayou upei. Gumbo ir sava veida sautējums, kas drīkst sastāvēt no jebkā. Vienīgie nosacījumi - sautējumā obligāti jābūt rīsiem un tam jābūt īpaši iebiezinātam. Populārākie ir jūras velšu, vistas un veģetārie gumbo.

8. Vīns no Napas ielejas Kalifornijā - ASV ir piektā lielākā vīna eksportētājvalsts pasaulē. No saražotā apjoma 95% vīna nāk no Kalifornijas. Napas ieleja īpatnība ir tā, ka salīdzinoši mazā platībā sastopas dažādas klimata zonas - ziemeļos ir vēss un miglains, savukārt iekšzemē kļūst siltāks un saulaināks. Tāpēc Napā var saražot ļoti dažādas vīna šķirnes. Reģionā atrodas vairāk nekā 150 vīnadārzi, kur aug lielākoties Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir un Zinfandel šķirnes vīnogas.

9. Ananāsi no Wahiawa Havaju salās - 1901. gadā Havaju salās tika dibināta pirmā konservētu ananāsu fabrika un drīz salas kļuva par lielāko ananāsu ražotāju pasaulē. Havaju ananāsi pazīstami visā pasaulē.

10. Lasis Ankoridžā, Aļaskā - šajā ASV ziemeļu štata pilsētā esot pieejams svaigākais lasis pasaulē. Tiek arī apgalvots, ka Aļaskas laši esot paši garšīgākie pasaulē. Tas izskaidrojams ar to, ka zivīm, kam jāveic tālais ceļš līdz jūrai pa aukstajām Aļaskas upēm, nepieciešams vairāk tauku nekā zivīm citur. Tieši augstais tauku saturs padara lašus tik gardus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 06.05.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Riga Islande Hotel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.75851011sec.