Sāk starptautisku projektu par ūdeņraža izmantošanu aviācijā

Nākamo trīs gadu laikā Baltijas jūras reģionā paredzēts izveidot pamatus aviācijas sektora pārejai uz atjaunīgo enerģiju. To paredz oficiāli uzsāktais starptautiskais projekts “BSR HyAirport”, kas apvieno 16 lidostas, lidsabiedrības, pētniecības iestādes un tehnoloģiju uzņēmumus no Skandināvijas, Baltijas valstīm, Polijas un Vācijas, iesaistot arī 24 asociētās organizācijas.

No Latvijas puses projektā kā partneris iesaistījusies lidosta “Rīga”, kā arī Latvijas Ūdeņraža asociācija, Latvijas Biozinātņu un teholoģiju universitāte un aviācijas degvielas piegādātājs SIA “Gulfsteram Oil”, bet asociēto dalībnieku vidū ir nacionālā aviokompānija „airBaltic”, Liepājas lidosta, Civilās aviācijas aģentūra un Satiksmes ministrija.

“BSR HyAirport” mērķis ir nākamo trīs gadu laikā radīt priekšnosacījumus lidostu infrastruktūras pielāgošanai ar ūdeņradi darbināmu gaisa kuģu lidojumiem, sagatavot lidostas zaļā ūdeņraža uzglabāšanai, apstrādei un piegādei kā nākotnes enerģijas avotam aviācijā. Projekts tiek īstenots, lai nākotnē varētu atdzīvināt reģionālo gaisa satiksmi un labāk savienotu Baltijas jūras reģionus ar aviācijas centriem, tāpēc partnerībā iesaistītas arī vairākas mazākas lidostas un reģionālās aviokompānijas.

“Ieguldījumi inovācijās un ilgtspējā ir būtiska lidostas “Rīga” attīstības stratēģijas daļa. Projekts “BSR HyAirport” ir nozīmīgs solis ceļā uz enerģētikas pārveidi aviācijas nozarē,” skaidro lidostas “Rīga” valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa. “Pirms ūdeņraža regulāras izmantošanas ir vēl jāatbild uz daudziem jautājumiem, tāpēc priecājamies iesaistīties Baltijas jūras reģiona lidostu un citu aviācijas nozares uzņēmumu sadarbības projektā, lai kopā rastu risinājumus aviācijas ilgtspējai un iespējai samazināt nozares ietekmi uz klimata pārmaiņām.”

Eiropas Savienība atbalsta “BSR HyAirport” ar Interreg Baltijas jūras reģiona programmas starpniecību, kopumā starp dažādiem partneriem sadalot aptuveni 3,8 miljonus eiro. Projekta mērķis ir likt pamatus ūdeņraža tehnoloģijas izmantošanai aviācijā. Gāzveida zaļais ūdeņradis sākotnēji ir labi piemērots kā degviela lidojumiem īsos attālumos, tāpēc tas ir īpaši atbilstošs aviācijas vajadzībām Baltijas jūras reģionā, un jau šajā desmitgadē varētu sagaidīt regulāru gaisa satiksmi ar reģionālajiem gaisa kuģiem, kuros ir līdz aptuveni 80 sēdvietām.

“BSR HyAirport” kopējais budžets 4,8 miljoni eiro. Lidostas “Rīga” darbam projektā paredzēti aptuveni 420 tūkstoši eiro trīs gadu periodā. Projektā plānotas trīs darba pakotnes – risinājumu izstrāde, pilotprojektu īstenošana un risinājumu / zināšanu pārnese, katrā pakotnē paredzētas vairākas aktivitātes. Lidosta “Rīga” iesaistīsies gan juridiskā ietvara izpētē un izstrādē ūdeņraža tehnoloģiju ieviešanai gaisa kuģu apkalpošanas un lidlauka tehnikas darba procesos, gan ar ūdeņradi darbināma gaisa kuģa un lidlauka uzturēšanas tehnikas testēšanā, kā arī projekta rezultātu komunikācijā ar projekta mērķa grupām un projekta rezultātu noturības plāna izstrādē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Avis
,


SIXT Latvija
,


airBaltic
,


Rixwell Elefant Hotel semināru telpas
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50035715sec.