Valdība atbalsta Rail Baltica projekta pieteikumu finansējuma saņemšanai no Eiropas Savienības

Valdība 10. janvārī izskatīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto informatīvo ziņojumu un lēma atbalstīt Latvijas pieteikumu finansējuma saņemšanai no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (turpmāk – EISI) devītā projekta uzsaukuma (turpmāk – CEF9).

CEF9 pieteikuma finansējums paredzēts projekta prioritāro aktivitāšu realizācijai Latvijā, kas nodrošina Eiropas Komisijas (EK) izvirzīto gatavības kritēriju izpildi un ir būtiskas Rail Baltica projekta secīgai turpmākai īstenošanai. Finansējums ieplānots būvniecības darbu nodrošināšanai nākošajām fāzēm, projektēšanai un tās darbu paplašinājumam, kā arī nekustamo īpašumu atsavināšanas procesam. Tāpat finansējumu iecerēts novirzīt būvniecības autoruzraudzības un īpašnieka būvuzraudzības nodrošināšanai.

Kopā ar Latvijas nacionālajām aktivitātēm tiks pieteiktas Rail Baltica projekta aktivitātes, kuras īstenos RB Rail AS, bet nepieciešamo līdzfinansējumu vienādās daļās nodrošinās Igaunija, Latvija un Lietuva. Vienlaikus savas nacionālās aktivitātes pieteiks Igaunija un Lietuva. Pieteikuma iesniegšanas termiņš ir 2023. gada 18. janvāris.

2022. gada septembrī EK izsludināja devīto projektu uzsaukumu finansējuma saņemšanai no EISI, kas ir galvenais Rail Baltica projekta finansējuma avots. Kopumā atbalstam būs pieejami 7,3 miljardi eiro, no kuriem dzelzceļa infrastruktūras projektiem pieejams 4,2 miljardu eiro finansējums, par ko savā starpā konkurēs plašs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu projektu loks.

Līdz šim Latvija piedalījusies septiņos CEF uzsaukumos, t.sk., Militārās mobilitātes, un, noslēdzot kopskaitā astoņus finansēšanas līgumus, piesaistījusi ES finansējumu 538,2 miljonu eiro apmērā, t.sk., ārvalstu finanšu palīdzību  446,3 miljonus eiro.

EK lēmums par CEF9 uzsaukumā pieteikto projekta aktivitāšu finansējumu gaidāms 2023. gada otrajā pusē. Pēc EK lēmuma apstiprināšanas tiks noslēgts jauns finansēšanas līgums, par kura pieejamo finansējumu un precīzām valsts budžeta saistībām SM informēs atsevišķi.

Papildu informācija:

CEF finansējums veido līdz 85% no kopējām projekta izmaksām, savukārt 15% ir valsts budžeta līdzfinansējums, kas ir obligāts ES finansējuma daļas saņemšanas priekšnosacījums. ES finansējums projektam tiek piešķirts pa daļām, sekojot projekta īstenošanai un izvērtējot finansējuma apguvi. Ja īstenošana norit sekmīgi, Latvija var pieteikties papildu finansējumam CEF uzsaukumos, piesakot finansējumu projekta nākamajām aktivitātēm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14422297sec.