Šosezon Rīgā vairāk kruīza kuģu pasažieru nekā pērn

Ar ASV kruīzu līnijas “Holland America Line” kuģa “Rotterdam” vizīti šonedēļ noslēgusies aktīvā kruīza sezona Rīgas ostā. Saskaņā ar Rīgas brīvostas pārvaldes datiem, šogad, ceļojot ar kruīza kuģiem, Rīgu apmeklējuši 79 624 ārvalstu tūristu, kas ir par 5% vairāk nekā pagājušā gada sezonas laikā. Lielākā daļa kruīzu ceļotāju bija no Vācijas, ASV un Lielbritānijas, pavisam kopā no 126 pasaules valstīm.

Šīs kruīzu sezonas laikā sasniegts arī jauns rekords – reģistrēts lielākais līdz šim ar vienu kruīza kuģi atvesto pasažieru skaits, tie bija 3712 tūristi, kas Rīgā ieradās š.g. 15.augustā ar Itālijas kompānijas “Costa Cruises” kruīza laineri “Costa Fascinosa”.

Neraugoties uz to, ka šogad Rīgu apmeklēja mazāk kruīza kuģu nekā pērn, šosezon ievērojami audzis pasažieru skaits uz tiem – ja pērn kuģi devās ceļā daļēji piepildīti (53% no maksimālās pasažieru ietilpības), tad šogad tie jau ceļo ar vidēji 88% pasažieru piepildījumu no iespējamās maksimālās kapacitātes.

Pavisam sezonas laikā ostā apkalpoti 60 kruīza kuģi, no kuriem seši Rīgas ostu apmeklēja pirmo reizi, tai skaitā, arī divi pavisam svaigi uzbūvēti premium klases kuģi - trīsmasu kruīza burinieks Sea Cloud Spirit (Sea Cloud Cruises) un ultra-luksus klases SilverSea Cruises kuģis “Silver Dawn”. Desmit kruīza kuģi palika Rīgā divas dienas vienas vizītes ietvaros, savukārt kruīzu kuģis “Clio” vienā no savām vizītēm Rīgā uzturējās ostā pat trīs dienas.

Kopā Rīgas ostā viesojās 21 kruīzu kompāniju kuģi, to vidū ir arī viena Rīgā iepriekš nebijusi kruīza līnija - “Ambassador Cruise Line” no Lielbritānijas.

Jāatzīmē, ka, neraugoties uz tradicionālās sezonas beigām, šogad decembrī ostā gaidāmas vēl divas kompānijas “Viking Line” kuģu vizītes, kas Ziemassvētku laikā atvedīs uz Rīgu skandināvu tūristus īso kruīzu Stokholma-Rīga-Stokholma ietvaros.

Kruīzu kuģu un pasažieru nozīmi un pienesumu Rīgas tautsaimniecībai novērtējuši arī galvaspilsētas iedzīvotāji. Kā liecina šā gada jūnijā pētījumu centra SKDS veiktā Rīgas iedzīvotāju aptauja, 85% rīdzinieki piekrīt tam, ka kruīza kuģi dod pienesumu Rīgas un Latvijas ekonomikai, 88% uzskata, ka kruīza tūristi palielina ienākumus Rīgas uzņēmējiem – kafejnīcām, bāriem, tūrisma aģentūrām, suvenīru tirgotājiem u.tml., savukārt 86% iedzīvotāju piekrīt, ka kruīza tūristi paaugstina Rīgas starptautisko atpazīstamību.

Saskaņā ar aptaujas datiem, 87% rīdzinieku uzskata, ka Rīgas pilsēta vairāk iegūst no tā, ka to apmeklē kruīza kuģi, turpretī tikai 3% uzskata, ka tā vairāk zaudē. Aptaujas dati arī liecina, ka 78% rīdzinieku uzskata - Rīgas pilsētai būtu jāpiesaista vēl vairāk kruīza kuģu un pasažieru, tikai 2% uzskata, ka būtu jāpiesaista mazāk kruīza kuģu un pasažieru; 12% norādījuši, ka ir labi, kā pašreiz.

Vienlaikus ar šīs sezonas noslēgumu jau šobrīd rit aktīvs darbs pie turpmāko sezonu plānošanas. Septembra sākumā Rīgas brīvostas pārvalde kopā ar Rīgas tūrisma un attīstības aģentūru (RITA), SIA “Rīgas Pasažieru Osta” un kruīza kuģu apkalpojošajām kompānijām piedalījās kruīzu nozares izstādē “Seatrade Europe” Hamburgā, Vācijā, kur prezentēja Rīgas piedāvājumu un tikās ar Eiropas un Ziemeļamerikas kruīza operatoriem, lai pārrunātu sadarbības perspektīvas turpmākajiem gadiem.

“Neskatoties uz ģeopolitiski sarežģīto situāciju reģionā, esam aizvadījuši labu sezonu. Mūsu konkurētspējas apliecinājums ir gan pozitīvais vērtējums no esošajiem partneriem, gan arī vairāku jaunu ekskluzīvas nišas segmenta flagmaņu, tādu kā “Ritz-Carlton Yachts” un “Four Seasons Yachts”, izrādītā interese, izsakot vēlmi iekļaut Rīgu savos ceļojumu maršrutos no 2025. gada. Nišas kruīzu segmentu raksturo elitāras klases kuģi, unikālāki, personalizētāki maršruti un iespēja piestāt visdažādākajās pasaules ostās”, atzīmē Edgars Sūna, Rīgas brīvostas pārvaldnieka vietnieks ostas attīstības jautājumos, uzsverot, ka tieši šīs nišas kruīzu kompānijas ir viens Rīgas ostas kruīzu piesaistes stratēģijas mērķa segmentiem.

Kā zināms, šobrīd nozarē dominē tendence starptautiskām kruīzu kompānijām meklēt jaunus, nebijušus kruīza kuģu maršrutus, kas aizstātu Sanktpēterburgu, kas līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā bija galvenais tūristu piesaistes magnēts Baltijas jūras kruīzos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45848513sec.