Daudzas pasaules valstis sāk asi vērsties pret «Airbnb» un stingri ierobežo dzīvokļu izīrēšanu

“Airbnb” un citas platformas, kas piedāvā dzīvokļu un mājokļu īstermiņa īri ceļotājiem, rada pamatīgu kaitējumu daudzu valstu ekonomikā. Šādi tiek palielināta mājokļu īres cena, kas vietējiem vairs nav pa kabatai, kā arī veicina pārlieku lielu tūristu pieplūdumu. Tāpēc daudzas valstis pieņem nopietnus mērus, lai ierobežotu un pat aizliegtu šāda veida uzņēmējdarbību. Jaunumus šajā jomā apkopojis “Euronews”.

Austrija

Jau ar 2024. gadu jūliju Austrijas galvaspilsētas Vīnes māju īpašnieki drīkstēs izīrēt tikai atsevišķas vienības tūristiem ne ilgāk kā 90 dienas gadā. Šādu ierobežojumu mērķis ir nodrošināt, lai īpašumi netiktu izmantoti tikai īstermiņa nomai.

Francija

Parīziešiem, kuri vēlas izīrēt savu galveno dzīvesvietu kādā no īstermiņa nomas platformām, ir jāreģistrējas vietējā pašvaldībā, un izīrēt drīkst ne vairāk kā 120 dienas gadā. Otru namīpašumu var izīrēt ilgāk par 120 dienām, taču tad tā jāpārveido par oficiālu mēbelētu tūristu mītni. Parīzē ir pat īpaša likumsargu vienība, kas pieskata nelegālos izīrētājus un uzliek tiem naudassodus.

Vācija

Berlīne iepriekš bija aizliegusi “Airbnb” pakalpojumus, tagad šis aizliegums ir atcelts, bet stingri ierobežojumi palikuši. Namīpašniekiem ir nepieciešama īpaša atļauja, un pat otru īpašumu var izīrēt ne ilgāk, kā 90 dienas gadā.

Minhenē visu māju īstermiņa īre ir ierobežota līdz astoņām nedēļām gadā, un jāsaņem īpaša atļauja.

Štutgartē namsaimnieki, kuri īstermiņā izīrē vairāk nekā pusi no sava īpašuma, bez atļaujas var to darīt līdz 10 nedēļām gadā.

Itālija

Florence nesen pievienojusies Romai, nosakot ierobežojumus. Pilsēta plāno ierobežot jaunu tūristu mītņu skaitu vēsturiskajā centrā. Šai iniciatīvai varētu drīz pievienoties arī Venēcija un Milāna. Turpinās darbs pie likuma, kas regulēs īres maksu.

Portugāle

Portugāle ir pārtraukusi jaunu licenču izsniegšanu īstermiņa īrei. Tas gan nav spēkā lauku apvidos. Visas licences tiks pārskatītas reizi piecos gados. Tāpat tiek ieviesta jauna īres cenu kontroles sistēma. Starp citu, “Airbnb” namu īpašniekiem pat tiek piedāvāts nodokļu atvieglojums, ja viņi savus īpašumus atkal pārvērš par parastām mājām.

Spānija

2021. gadā Barselona kļuva par pirmo Eiropas pilsētu, kas aizliedza īstermiņa privāto istabu īri. Saimniekiem nav atļauts izīrēt istabu uz laiku, kas mazāks par 31 dienu. Visu māju vai dzīvokļu izīrēšana joprojām ir atļauta, bet ar atbilstošu licenci.

Maļorkas (Maljorkas) galvaspilsētā Palmā ir aizliegts izmitināt tūristus daudzdzīvokļu ēkās – var izīrēt tikai izolētas mājas vai villas.

Šobrīd arī Valensija nopietni domā ieviest ierobežojumus īpašumu īstermiņa īrei pilsētas vēsturiskajā centrā.

Apvienotā Karaliste

Londonā namsaimnieki savu īpašumu var izīrēt tikai līdz 90 naktīm gadā.

Skotijā ir jāsaņem īpaša licence, pirms piedāvāt savu mājokli īstermiņa īrei. Ziemeļīrijā ir jāsaņem īpašs “Tourism NI” sertifikāts.

Tāpat ierobežojumus sāk noteikt arī daudzi štati ASV, tāpat arī dažas pilsētas Kanādā cīnās pret īstermiņa īrēm, lai pasargātu vietējos iedzīvotājus no īres cenu celšanās. Ierobežojumi ir arī daudzās Āzijas valstīs, kā arī Austrālijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 30.04.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē. | Skatīt vairāk
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.146631sec.