Lietas, kas ceļotājiem jāzina par Ņujorku [1]

ASV metropole Ņujorka ir viena no tūristu apmeklētākajām vietām pasaulē - cilvēki traucas apskatīt Brīvības statuju, iepirkties, pavērties apkārt no The Empire State Building, izjust lielpilsētas pulsējošo ritmu un vienkārši pabūt ASV. Tomēr Ņujorka ir arī savdabīga - tur valda savi likumi un noteikumi. Ja zina dažus padomus, knifus un ieteikumus, atpūta Ņujorkā var kļūt vēl patīkamāka.

Kā avēnijas atšķiras no ielām?

Pēc pilsētas valdes 1807. gadā pieņemta lēmuma Manhetenas ielas ir sadalītas šaha dēlīša veidā, bet ielas uz ziemeļiem no Hjūstonstrītas atbilst režģim. Tādējādi pilsētā ir vieglāk orientēties - garās un plašās avēnijas izvietojušās ziemeļu-dienvidu virzienā. Pirmā avēnija atrodas Manhetenas austrumos, bet Divpadsmitā avēnija - pie Hudzonas upes. Ielas ved no austrumiem uz rietumiem, tās sākas ar pirmo ielu jeb 1st Street Midtaunas dienvidos un beidzas ar 220. ielu Manhetenas ziemeļos. Adrese, kurai pievienots W vai E burts, nozīmē, ka tā atrodas uz rietumiem (West) vai austrumiem (East) no Piektās avēnijas.

Kas ir Big Apple Greeter Service?

Tā ir lieliska ideja, ko īsteno paši Ņujorkas iedzīvotāji. Tūristiem tiek piedāvātas ekskursijas, ko vada Ņujorkas iedzīvotāji - bez maksas. Ideja radusies 90. gadu sākumā. Personīgais kontakts ar vietējiem iedzīvotājiem ļauj ceļotājiem labāk iepazīt pilsētu. Individuālās ekskursijas pieejamas 22 valodās un tās var rezervēt interneta vietnē www.bigapplegreeter.org.

Kā izskatās Ground Zero?

Ground Zero jeb vieta, kur notika 11. septembra terora akti, pa astoņiem gadiem no milzīgas brūces pašā Ņujorkas sejā nu ir kļuvusi par rētu. Vēl aizvien redzams caurums vietā, kur slējās Pasaules tirdzniecības centra torņi, bet līdz 2013. gadam tur taps piecas jaunas augstceltnes, tostarp Brīvības tornis (Freedom Tower) un jaunais Pasaules tirdzniecības centrs. Cilvēki nav aizmirsuši un nekad arī neaizmirsīs, kas te notika 11.09.2001, bet lielākajai daļai tūristu Ground Zero vairs nav obligāts apmeklējuma objekts. Tas gan var mainīties, kad tur atkal sliesies apskates vērti debesskrāpji.

Cik augsts ir pievienotās vērtības nodoklis?

Pievienotās vērtības nodoklis Ņujorkā ir 8,375%. Kurpēm un apģērbam netiek piemērots pilsētas pievienotās vērtības nodoklis, bet, ja pirkuma summa pārsniedz 110 ASV dolāru, tiek piemērots valsts pievienotās vērtības nodoklis 4,375% apmērā. Daudzviet, piemēram, restorānu ēdienkartēs cenas lielākoties norādītas bez PVN.

Kur Ņujorkā nedrīkst smēķēt?

Ņujorkā aizliegts smēķēt sabiedriskās ēkās un vietās, ieskaitot metro stacijas, taksometrus, restorānus un bārus.

Kas nepieciešams ekskursijām Ņujorkā?

Kopš 11. septembra terora aktiem drošības kontroles pasākumi kļuvuši daudz stingrāki. Daudzos tūrisma objektos pie ieejas jāuzrāda pase, tāpēc tai jābūt līdzi. Ieejot kādā ēkā, iespējams, nāksies uzrādīt somu saturu un ļaut pārbaudīt fotoaparātu vai kameru.

Kā darbojas metro?

Blīvais Ņujorkas metro tīkls, kas sasniedz 1100 kilometru kopgarumu, ir vienkāršākais un ātrākais veids, kā pārvietoties pa četriem Ņujorkas rajoniem (izņēmums ir Steitenailenda). Vilcieni lielākoties aprīkoti ar gaisa kondicionieriem, tie brauc visu diennakti septiņas dienas nedēļā. Uptown vilcieni brauc uz ziemeļiem, downtown vilcieni - uz dienvidiem. Maršruta plānošanai Ņujorkas metro lieliski noder šīs interneta vietnes: Tripplanner un interaktīvā Manhetenas karte.

Kad atmaksājas braukt ar taksometru?

Ņujorka nav iedomājama bez 12 000 taksometru, kas kursē pa pilsētas ielām. Ja ar taksometru brauc vairāki cilvēki, brauciens nav dārgs. Cenas ir norādītas uz taksometra durvīm, bet par braucienu pēc plkst. 20 jāpiemaksā, tāpat arī par braucienu uz lidostu, jo tur jāmaksā ceļa nodeva. Taksometrs ir pieejams, ja mirdz vidējā gaismiņa uz jumta. Pēc brauciena vadītājam jāiedod dzeramnauda.

Kas ir Bloomberg?

Blumberga vārdu Ņujorkā var sastapt gan avīzēs, gan saviesīgās sarunās - Bloomberg Tower, finanšu datu aģentūra Bloomberg, Bloomberg TV un Ņujorkas mērs Blumbergs visi ir savā starpā saistīti. Kopš 2001. gada Ņujorkas mērs ir Maikls Rubenss Blumbergs. Šobrīd 67 gadus vecais miljardieris ir bezpartejisks, bet reiz viņš bijis gan konservatīvo, gan republikāņu partijā. Blumberga laikā Ņujorkā pastāvīgi samazinājies noziedzības līmenis un kopš 2003. gada, sekojot 23 gadus ilgam projektam, mērs mēģina Ņujorku padarīt par videi daudz draudzīgāku pilsētu. 2009. gada novembrī varenais Maiks trešo reizi ievēlēts Ņujorkas mēra amatā.

Kur atrodas Brodveja?

Brodveja ir viena no pasaules garākajām ielām - tā šķērso Manhetenu no tās dienvidu gala līdz pat mājai ar numuru 6697, kas atrodas Bronksā, tā sasniedzot 33 kilometru garumu. Brodveja ir viens no retajiem izņēmumiem Ņujorkas precīzajā ielu plānā - tā ved caur finanšu rajonu dienvidos, Soho rajonu, Taimskvēru uz Kolumbijas universitāti.

Kur Ņujorkā var gudri iepirkties?

Iepirkšanās Ņujorkā ir diezgan saspringta, jo viena izpārdošana seko otrai. Atrast lieliskus dizaineru apģērbus iespējams Century 21 Department Store laikā, kad tur notiek izpārdošanas. Kāds cits veikals, ko tūristi diemžēl reti apmeklē, ir Daffy's modes veikals Brodvejā. Augstākas cenas var atrast veikalos Medisona avēnijā, Leksingtonas avēnijā un Piektajā avēnijā. Lielo zīmolu veikali, piemēram, Macy's, Barneys, Bloomingdale's un Saks, atrodas Piektajā avēnijā, bet mazākus un individuālākus veikaliņus jāmeklē Soho un Īstvilidžas rajonos.

Kā izvairīties no pārlidojuma grūtībām?

Laika starpība starp Eiropu un Ņujorku ir sešas, septiņas stundas, tāpēc nogurums ierašanās dienā var iestāties jau agrā vakarpusē, jo lidmašīnas Ņujorkā pārsvarā nolaižas pēcpusdienā. Ja iespējams, nevajadzētu uzreiz doties gulēt, bet gan tikai mazliet nosnausties un pēc tam izturēt pirmo dienu līdz pat pusnaktij. Tā cilvēka iekšējais pulkstenis labāk pieradīs pie jaunā ritma. Tiem, kas pirmajā dienā pamostas ļoti, ļoti agri, rodas iespēja piesēst kādā brokastu kafejnīcā un pavērot, kā ņujorkieši iegādājas dienas pirmo coffee to go.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 ??? 08/19/2010 17:30 uii, kā sagribējās uz turieni :DDD cerams, tiešām ir tik labi, cik izskatās, rakstu izlasot. ja vien latvieši mācētu savu zemi tā slavēt un visu apskaidrot

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39639211sec.