Daugavpils teātris aicina uz Moljēra komēdijas pirmizrādi

2011.gada 2. un 3. decembrī plkst. 18.30 Daugavpils teātrī sengaidīts notikums - Žana Batista Moljēra pasaulslavenās komēdijas „Tartifs, jeb varenā XVII gadsimta afēra” pirmizrāde. Leģendāro Moljēra darbu, kas jau 350 gadus tiek spēlēts uz teātru skatuvēm visā pasaulē, Daugavpils teātra krievu trupā iestudējis režisors Viktors Jansons.

Diženais franču dramaturgs Moljērs savulaik, protams, nevarēja ne iedomāties, ka arī pēc vairākiem gadsimtiem, viņa komēdija arvien būs aktuāla un „Tartifa” varoņi būs mūsdienīgi arī šodien. Ne velti Moljēru dēvē par „augstās komēdijas” žanra radītāju, un, kā to savulaik raksturojis diženais krievu dzejnieks Aleksandrs Puškins, „Moljēra komēdija” balstīta ne tikai uz smiekliem, bet arī uz raksturu attīstību, tādējādi bieži pietuvinādamās traģēdijai. Tiešām, kas gan īstenībā tik smieklīgs ir šajā stāstā par meliem un nodevību, kur bezaizspriedumainais liekulis un krāpnieks Tartifs no paša mājas izdzen savu labdari un uzticamo skolnieku Orgonu?

Varbūt tas, ka arī šodien, tāpat kā pirms trim gadsimtiem, mēs nepārdomāti un vieglprātīgi ļaujamies visdažādākajiem saukļiem un solījumiem, nemaz necenzdamies savu kārtējo elku runās saskatīt liekulību un iedzīvošanās alkas, kas tik bieži prasmīgi paslēptas zem uzspēlētās labdaru un pasaules glābēju maskas. Arī šodien mēs akli un vieglprātīgi izvēlamies savus līderus, tādējādi noņemot no sevis atbildību par nākotni, paļaujoties vien uz kāda cita dotajiem labās dzīves apsolījumiem. Un pēc tam rūgti smejamies, jo kārtējo reizi esam vīlušies savās cerībās... Tomēr tikai mēs paši esam tie, kas ļauj sev līdzās rasties un izaugt šādiem liekulības monstriem jeb „tartifiem”. Arī šodien mums jāpatur prātā, ka savus ideālus nedrīkst uzticēt „saldajām mēlēm” vai meļiem – jo par šādu uzticēšanos var nākties maksāt pārāk augstu cenu.

Var teikt, ka Moljēra komēdijas ir kā zāles pret jebkuru fanātismu – sākot no reliģiskā beidzot ar politisko. Noskatieties Moljēra komēdiju „Tartifs” un patiesi novērtējiet savu izvēles brīvību!

Ar šo iestudējuma režisors V. Jansons it kā uzceļ simbolisku tiltu pāri laikiem – no pagātnes uz šodienu, un vienlaikus kopā ar izrādes scenogrāfu Ivo Folkmani savieno skatītāju zāli ar skatuvi. Savukārt īstu teātra svētku atmosfēru rada smalkie stilizētie tērpi, kurus veidojusi tērpu māksliniece Nataļja Marinoha.

Lomās: Viktors Jancevičs, Mihails Samodahovs, Vera Hramņikova, Irina Kešiševa, Karina Lučiņina, Žanna Lubgāne, Miroslavs Blakunovs, Egils Viļumovs, Jurijs Losevs, Vladimirs Dupaks, Ivars Brakovskis, Māris Korsiets vai Ritvars Gailums.

Gaidām pirmizrādēs!

Biļešu iepriekšpārdošana Daugavpils teātra kasē (65426520) vai www.bilesuparadize.lv!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 11.05.2024 Ekskursija-pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Dodies izzinošā ekskursijā - pārgājienā pa pilsētas centra alām kopā ar Ansi Opmani, kas ir viens no Dabas retumu krātuves dibinātājiem! | Skatīt vairāk
6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 08.05.2024 Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Park Hotel Latgola
,


Daugavkrasti
,


Daugavpils TIC
,


Krāslavas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42837286sec.