Božolē – vīna un mūzikas svētki outlet ciematā

Tradicionāli, novembra trešajā ceturtdienā, Francijā norisinās ‘Jaunā božolē’ jeb jaunā vīna svētki. Šī diena ir kļuvusi par vīndaru dienu, kad visa valsts svin svētkus un ir iespēja novērtēt cik veiksmīga bijusi raža. Kā arī tā ir iecienīta tradīcija, ko ieviesuši paši lielvalsts iedzīvotāji.

Un kādi gan var būt svētki bez mūzikas! Božolē – ir vakars, kurā tiks apvienotas divas smalkas un sarežģītas pasaules – klasiskās mūzikas un vīna pasaule.

2022.gada 17. novembra vakarā jaunais vīns būs kā papildinājums izsmalcinātai franču mūzikai. Klausītāji tiks vesti pa skaistajām Francijas ieliņām, mākslinieki priecēs ar skaņdarbiem, kurus rakstījuši dažādi komponisti, dažādos laikos, bet visus vieno mīlestība uz vienu no romantiskākajām vietām pasaulē – Franciju.

Franču mūzika ir kā labs vīns - prasa attieksmi un ieklausīšanos, lai sajustu pasteļtoņus un paspētu noķert netveramo. To klausītājiem uzburs Latvian Sound Quartet. Kvarteta sastāvs ir ļoti rets un neparasts, tas pārstāv gandrīz visu instrumentu grupas, kas dod patiesi orķestrālu skanējumu.

Mūziķes dibinājušas ansambli 2013.gadā, plūcot laurus starptautiskos un vietējos konkursos. Uzstājušās Melngalvju namā Brēmenē, piedalījušās tiešraides koncertos Latvijas radio Klasika un Vācijas Ziemeļu klasiskās mūzikas radio. Koncertējušas teju visā Latvijā, kā arī Igaunijā, Vācijā, Austrijā, Krievijā, Kiprā.

Čelliste Māra Botmane kopš 2012. gada ir kamerorķestra Sinfonietta Rīga mūziķe, kas ir Grammy balvas ieguvējs. Līdzās mūsdienu instrumentam spēlē baroka čellu, regulāri muzicējot Māra Kupča vadītajā orķestrī Collegium Musicum Riga.
Kā pedagogs strādā Jāz. Medinaņa Rīgas 1.muzikas skolā un Jāz. Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā.

Ieguvusi bakalaura grādu (2013) JVLMA Dianas Ozoliņas klasē, turpat arī maģistra grādu senajā mūzikā (2020), maģistra grādu ieguvusi arī Mūzikas un mākslu augstskolā Frankfurtē pie Mainas (2018), studējot pie profesoriem Jana Ikerta un Kristines von der Golcas. Papildinājusi zināšanas Ferenca Lista Mūzikas akadēmijā Budapeštā.

Kā soliste uzstājusies ar JVLMA simfonisko orķestri, kamerorķestri Sinfonia concertante, piedalījusies dažādos starptautiskos projektos (Pērnavas mūzikas festivāla orķestrī ar diriģentu Pāvo Jervi, Hundisburgas vasatas mūziaks akadēmijā ar diriģentu Johannesu Klumpu un citos), koncertējusi orķestru Frankfurter Kantorei, Kameroper Frankfurt, Giessen Stadttheater sastāvos, kā arī bieži piedalās Kölner Kammerorchester projektos.

Aktīvi muzicē dažādos kamersastāvos, pastāvīgi – Tempus Balticus, Latvian Sound Quartet. Kā kameransambļu dalībniece guvusi godalgas dažādos konkursos, koncertējusi daudzviet Eiropā.

2021. gadā tika nominēta LMB nominācijā "Par izcilu darbu ansamblī 2020.gadā"

Pianiste Roksana Tarvide maģistra grādu ieguva Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, profesora Arņa Zandmaņa klavieru klasē, kuru ar izcilību absolvēja 2015. gadā.

Roksana Tarvide gan kā soliste, gan dažādos kameransambļu sastāvos ir vairāk kā desmit dažādu prestižu konkursu laureāte, to starpā Sergeja Taņejeva, Johanesa Brāmsa, Ilmari Hannikainena.

Savas prasmes māksliniece pilnveidojusi meistarklasēs pie pasaulē atzītiem pedagogiem: D. Baškirovs (Krievija/Spānija), D. Merlē (Francija), A. Ļubimovs (Krievija), L. Zilberšteine (Vācija, Austrija), P. Donahjū (Lielbritānija), D. Ketlere (Lielbritānija/Austrija), N. Sivelova (Dānija), B. Bermans (ASV) un daudziem citiem izciliem mūziķiem.

Pianistes koncertu ģeogrāfija aptver Latviju, Vāciju, Igauniju, Lietuvu, Somiju, Krieviju, Itāliju, Zviedriju, Dāniju, Austriju, Franciju, Poliju, Kipru u.c.

Blakus atskaņotājmākslai nodarbojas ar pedagoģiju, pasniedzot klavierspēli un klavieru duetu PIKC NMV Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā.

Obojiste Jana Zeļenska un vijolniece Margarita Ogibalova ir nacionālo un starptautisko konkursu laureātes. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķes. LNSO koncertējis kopā ar tādiem pasaules līmeņa solistiem un diriģentiem kā Māris Jansons, Vladimirs Fedosejevs, Vasīlijs Sinaiskis, Kārlis Marks Šišons, Elīna Garanča, Albrehts Maijers u.c.

Margarita Ogibalova papildus darbam Latvijas Nacionālajā simfoniskjā orķestrī regulāri piedalās Sinfonia Concertante projektos, festivālos Laima randevouz, Rīga-Jūrmala, Summertime. Aicina Inese Galante, Born in Riga. Nodarbojas ar pedagoģisko darbību privātajā mūzikas skolā "Patnis".

Papildu informācija par pasākuma programmu:
B. Martinū kvartets obojai, vijolei čellam, klavierēm
G. Forē miniatūras
K. Debisī sonāte čellam un klavierēm
F. Pulenks trio obojai, čellam, klavierēm
A. Maskats kvartets „Pusnakts Rīgā”

Dzīvot un mācīties Parīzē tiecās gandrīz ikviens 20.gs. mākslinieks. Arī Bohuslavs Martinū. Savā kompozīcijas tehnikā izmantojot franču smalko, pērļaino stilu ar džeza iezīmēm.

Gabriela Forē melodiskās, sentimentālās miniatūras, kuras dēvē par „intimitātes dzejoļiem”, „valdzinājuma meistaru”. Grācija un smalkums, melodiju neparastais skaistums un harmonijas izsmalcinātība lielā mērā izskaidro komponista mūzikas šarmu.
Klods Debisī ir iespējams viens no pazīstamākajiem franču komponistiem. Viņš ir īsts skaņu alķīmiķis, harmoniju un tembru gleznotājs. Sonāte čellam un klavierēm ir kā smalka Parīze dāma - jutekliska, emocionāla, bet arī jautri koķeta un pašpārliecināta.
Koncerta noslēgumā atgriezīsimies mazajā Parīzē – Rīgā. Klausītāji varēs izbaudīt savā vienkāršībā ģeniālo Artura Maskata opusu “Pusnakts Rīgā”, kam autors iedvesmojies arī noskatoties Vudija Alena kinofilmu “Pusnakts Parīzē”. Klausītāji varēs baudīt mirkļus bohēmiskajā un romantiskajā 30. gadu Rīgā. Šis opuss tika veltīts pasaulē slavenajam latviešu vijolniekam Gidonam Krēmeram un viņa orķestrim Kremerata Baltica, pats autors pēc savas iniciatīvas ir veidojis aranžiju Latvian SOUND Quartet mūziķēm.

Biļetes nopērkamas:
 https://store.bilesuserviss.lv/public/?concert=374178&design=bilesuserviss&lang=lat&center=126&fbclid=IwAR2vemIq2cCTsYsUVm36USOeDN2atI4X1jr8G2YDp-KnygoYOybKK9SCtbU#view=ticketsselect


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42226696sec.