Valmiermuižas parkā aicina doties klausāmpastaigā «Gaismas lauks»

Novembris iezīmē patriotu mēnesi, kad tiek svinēta Latvijas neatkarības pasludināšanas diena. Godinot šos svētkus, Valmiermuižā taps jauns mākslas baudījums, kurā varēs piedzīvot vēstures elpas un mūsdienu mākslas mijiedarbi. Valmiermuižas parkā no 15. līdz 21. novembrim plkst. 17.00–22.00 aicinām doties klausāmpastaigā „Gaismas lauks”.

Ja uzskata, ka brāļu draudzes kustība Vidzemē „slēpa sevī svarīgus sabiedrisku un tautisku centienu dīgļus, kas savā briedumā radīja latviešu tautu un Latvijas valsti”*, tad Valmiermuiža ir šo asnu šūpulis.

Valmiermuižas saimniece, ģenerāliene Magdalēna Elizabete fon Hallarte, kuras „sirds dega padarīt Latviju svētlaimīgu”, 1737. gadā iegādājās un uzdāvināja baznīcai Valmiermuižas diakonātam iecerēto vietu. Diakonāta telpās un pēc tam īpaši šim mērķim celtās ēkās Jērakalnā izveidoja skolotāju semināru gaišākajiem latviešu zemniekiem.

Iedvesmojoties no brāļu draudzes sludinātajām vērtībām un pirmajiem latviešu zemnieku rakstītajiem pašportretiem, radīta klausāmpastaiga „Gaismas lauks”. Tā simbolizē lauku, kurā modinātās izglītības un pašapziņas sēklas, gadsimtiem ritot, izaug gaismas ražā un valstsgribā, kas padara iespējamu neatkarīgu Latviju.

Idejas līdzautors, režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs saka: „Atsaucoties uz Dr. hist. Gundara Ceipes citātu: „No zemes cilvēka viņš kļūst par Debesu, jeb Dieva cilvēku,” žurnālā „Rīgas Laiks”, es vēlos izveidot savdabīgu gaismas ražas lauku. Lai raisītu apmeklētājā estētisku piedzīvojumu, kas pasvītrotu instalācijas vēstījumu, gaismas lauka skalu stiebri veidoti balti. Paralēli fiziskajai instalācijai darbosies gaismu partitūra un audio vēstījums.”

Pastaigas laikā, aktieru Ivo Martinsona un Māras Mennikas ierunātus, viesi dzirdēs Skangaļu Jēkaba, Miķeļa Pētersona, Ķīša Pētera un Magdalēnas Elizabetes fon Hallartes dzīvesstāstus, kas aizgūti no Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Unitātes arhīva Hernhūtē krājuma.

Idejas līdzautori – režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs, LNB vadošā pētniece Beata Paškevica un Valmiermuižas kultūras biedrība. Īstenošanu atbalsta Valmiermuižas alus darītava, Valmieras teātris un Valmieras novads, kā arī Valsts pētījumu programmas „Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts ilgtspējai” projekts „Dokumentārā mantojuma izpētes nozīme starp pētniecību un sabiedrību” (VPP-IZM-2018/1-0022).

* Ludvigs Adamovičs, latviešu vēsturnieks, teologs un sabiedriskais darbinieks

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64022613sec.