Valmiera kļuvusi ne vien par latviešu, bet arī igauņu ceļotāju iemīļotu atpūtas vietu

Salīdzinot ar 2014.gadu, Valmieras Tūrisma informācijas centrā pērn par 9,79% pieaudzis tūrisma informācijas pieprasījumu skaits, bet par 13,33% – pieaudzis Valmieras Tūrisma informācijas centra (Valmieras TIC) apmeklētāju skaits. Reģistrēti 6212 informācijas pieprasījumi, no kuriem 86,8% bija Latvijas rezidentu (no tiem 62% valmieriešu) pieprasījumi. Klātienē apkalpoti 5588 Valmieras TIC apmeklētāji, telefoniski – 521, bet rakstiski – 103 interesenti.  Reģistrēti 9621 apmeklētāji, kuri ceļojuši individuāli vai grupās.

2015.gadā par 2,3% pieaudzis Valmieras TIC ārvalstu viesu skaits (12,3%), pārstāvot 44 valstis, kas ir par 7 vairāk nekā 2014.gadā. Viesi uz Valmieru bija ieradušies no tādām eksotiskām un tālām zemēm kā Taizeme, Brazīlija, Havaju salas, Peru, Singapūra u.c.  Tūristu mītnes zemju pirmajā desmitniekā ierindojas Igaunija (40,5%), Vācija (12,6%), Somija (6,6%), Krievija (5,7%), Francija (3,8%), Spānija (3,7%), Lietuva (3,1%), Lielbritānija (3%) un Nīderlande (2,7%). Salīdzinot ar 2014.gadu, Valmierā vērojamas tendences, kas raksturīgas visam tūrisma tirgum Latvijā – 2015.gadā Valmieras TIC par 22,2% samazinājies viesu skaits no Krievijas. Tajā pašā laikā gandrīz trīs reizes palielinājies viesu skaits no Spānijas, vairāk nekā divas reizes – no Somijas un Beļģijas, bet no Igaunijas ieradušos viesu skaits palielinājies par 66,7%.  Ārvalstu viesu ierašanās Valmierā bija ļoti izteikta tieši atvaļinājumu sezonā – vasaras mēnešos, laikā pirms Ziemassvētkiem un Jaunā gada.

Aktīvākais tūrisma informācijas pieprasījums ir bijis laikā no maija līdz oktobrim ar izteiktu pieaugumu jūlijā un augustā. Vērojama saistība starp dažādu pasākumu norisi, un Valmieras TIC pakalpojumu pieprasījuma pieaugumu. Piemēram, aprīlī to veicināja Mākslas mēneša pasākumi Valmierā, veidojot informācijas pieprasījumu skaita palielināšanos par 23%. Jūlijā notika Latvijas Jaunatnes olimpiāde, augustā – Valmieras pilsētas svētki un grupas "Prāta Vētra" koncerts, kā arī daudzi citi pasākumi. Vislielākais tūrisma informācijas pieprasījums bija augustā, kas, salīdzinot ar 2014.gadu palielinājies par 48%, bet otrs lielākais informācijas pieaugums bija novembrī – gandrīz 44%, kad apmeklētāju klātienē skaitu palielināja arī ļoti lielā vietējo iedzīvotāju interese par Valmieras 2016.gada kalendāru. Jāteic, ka tradicionālie pasākumi Valmierā – SEB MTB maratona posms, Vidzemes uzņēmēju dienas un "Muzeju nakts" maijā, Laivu maršs, saulgriežu u.c. seno godu dienu pasākumi un tirdziņi Valmiermuižā, Valsts Prezidenta balvas izcīņa vieglatlētikā, SportLat maratons, dažādi koncerti, kā arī Simjūda gadatirgus oktobra otrajā sestdienā un daudzi citi pasākumi – ir spēcīgs "magnēts", lai atkal viesotos Valmierā vai iepazītu pirmo reizi Ziemeļvidzemes lielāko pilsētu – Valmieru. Kopumā pasākumu informācijas pieprasījums ir palielinājies 2,5 reizes.

Ceļotāju intereses bieži bijušas saistītas ar Valmieru un tās apkārtējiem novadiem, jautājot pēc ceļvežiem un kartēm (21,9%), nakšņošanas (2,14%) un ēdināšanas (1,9%) pakalpojumiem. Kā vienmēr, ļoti pieprasīti bija suvenīri (20,6%), īpaši ar Valmieras simboliku vai citu Valmieras atpazīstamības zīmi, kas, salīdzinot ar 2014.gadu pieaudzis par 160%.

Vairāk kā 4 reizes palielinājies Valmieras suvenīru pieprasījums no dažādām organizācijām un uzņēmumiem. Gada laikā būtiski mainījies arī pieprasījums pēc Valmieras TIC pakalpojumiem. Piemēram, par astoņām reizēm palielinājies gida pavadībā nodrošināto ekskursiju skaits, trīskārt pieaudzis TIC rīkoto pasākumu apmeklējums, no kuriem populārākie ir bijuši "Ceļotāju stāstu vakari" un tūrisma akcija "22 vasaras krāsas". No aktīvās atpūtas pakalpojumiem vispieprasītākie 2015.gadā bija informācija par velo tūrisma un laivošanas iespējām. Savukārt viesus visvairāk interesējošie apskates objekti bija Valmierā un apkārtējos novados esošās kultūras un dabas vērtības (7,9%), kā arī dažādas saimniecības un ražotnes. Nišu piedāvājumā lielākais pieprasījums bija pēc tūrisma pakalpojumiem ģimenēm ar bērniem un skolēnu grupām.

2015.gada jūlijā efektīvai tūrisma informācijas sniegšanai tika izveidots jauns vortāls www.visit.valmiera.lv, kurā tūrisma informācija par Valmieru un Kocēnu, Burtnieku, Beverīnas novadu kā vienotu tūrisma galamērķi nodrošināta četrās valodās – latviešu, angļu, krievu un igauņu.  No 2 līdz 4 minūtēm palielinājies lapas lietotāja uzturēšanās ilgums vortālā un aplūkoto lappušu vidējais skaits – no 2,37 līdz 4,55. Visbiežāk interesenti vortālā ienāca caur meklētāju Google, tieši no vortāla adreses www.visit.valmiera.lv, kā arī caur sociālajiem tīkliem Facebook un Twitter. Meklētākie vārdi vortālā bijuši "Pasākumi Valmierā", dažādu ēdināšanas vietu adreses un darba laiki, apskates objekti, piemēram, "Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parks", Taka kokos, Gaujas tramvajs, "Brenguļu alus dārzs", "Beverīnas koku skulptūru labirinti". Lasītākās vortāla sadaļas latviešu valodas versijā, salīdzinot ar 2014.gadu, palikušas nemainīgas – "Interešu objekti", "Kur paēst?", "Kur nakšņot?" un "Pasākumi", savukārt igauņu, angļu un krievu valodu versijās lasītākās vortāla sadaļas bija "Interešu objekti" un "Kur nakšņot?". 2015.gadā vortālu visvairāk apmeklējuši lietotāji no Latvijas (92,6%), Igaunijas (2,4%) un Lielbritānijas (0,94%). Vortāla apmeklējumā pakāpeniski augoša ir e-pastu loma (3 gadu laikā pieaugums par 48,3%) – lietotājs vortālā ienāk caur savu e-pastu, ja ir Valmieras TIC iknedēļas jaunumu saņēmējs. Nozīmīgi pieaudzis arī mobilo tālruņu (pieaugums par 80%) un planšetdatoru (pieaugums par 67%) izmantojums vortāla apmeklēšanā.

Vērtējot 2015.gadu kopumā, var uzskatīt, ka sekmīgi turpinās Valmieras un apkārtējo novadu tūrisma attīstības stratēģijas īstenošana un tūrisma plūsmai ir pieaugošs raksturs.

Valmieras Tūrisma informācijas centrā (TIC) tūrisma statistiku par 2015.gadu veido informācijas pieprasījumu un apmeklētāju dati, kā arī tūrisma vortāla visit.valmiera.lv lietojuma novērtējums. Plašāka informācija, kas raksturo Valmieras TIC statistiku par tūrisma aktivitāti teritorijā, ir pieejama vortālā visit.valmiera.lv sadaļā "Statistika".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49270487sec.