2.maijs vēsturē: 1519.gadā mirst pasaulslavenais Leonardo da Vinči

Leonardo da Vinči bija fenomenāls cilvēks – viņš bija izcils gleznotājs, arhitekts un visu cilvēcei zināmo zinātņu students. Viņš tiek uzskatīts par vienu no pasaules izcilākajiem gleznotājiem un dižākajiem ģēnijiem, par talantīgāko cilvēku, kāds jebkad ir dzīvojis. Viņš, sarunvalodā tiek dēvēts vienkārši par "Renesanses vīru".

Da Vinči vislielāko atpazīstamību pasaulē guvis ar savām reālistiskajām gleznām, no kurām īpaši izceļama "Mona Liza" un "Svētais vakarēdiens". "Mona Liza", kura atrodas Parīzes mākslas galerijā "Luvra", tiek uzskatīta par pasaulē atpazīstamāko un dārgāko mākslas darbu. Tās aptuvenā vērtība mūsdienās ir noteikta teju 800 miljonu ASV dolāru apjomā. Gleznā ir attēlota sieviete, kuras izpausme ir noslēpumaina un rada dažādus viedokļus un teorijas par šo izpausmi. Tiek uzskatīts, ka glezna ir sākta gleznot 1503. gadā un darba izstrādes laiks ildzis no trim līdz četriem gadiem.

Tomēr da Vinči bija ne tikai mākslinieks - viņam bija daudz savam laikam pāragru ideju izgudrojumu jomā. Viņa piezīmēs atrodamas neskaitāmas skices un zīmējumi, kuros var atpazīt helikoptera, tanka un zemūdenes apveidus, saules enerģijas izmantošanas idejas, kalkulatora funkcionālos risinājumus un daudz ko citu. Tomēr tikai dažus no saviem izgudrojumiem šim izdevās ieraudzīt savas dzīves laikā praktiskā lietojumā, lielākā daļa no tiem netika īstenoti.

Leonardo da Vinči piedzima Ankjāno ciemā Toskānā (šobrīd Itālijas reģions), netālu no Vinči pilsētas, kas arī deva uzvārdu, ar kuru Leonardo ir atpazīstams šobrīd. Viņa laikā viņu dēvēja par vienkārši "Leonardo no Florences" – arī tad, kad viņš kļuva atpazīstams kā gleznotājs, izgudrotājs un domātājs. Leonardo tēvs bija advokāts un notārs, savukārt māte – zemniece. Viņa vecāki nebija laulājušies un māte ātri vien uzsāka jaunu ģimeni un kopš 5 gadu vecuma Leonardo bija tikai sava tēva un onkuļa Sera Piero uzraudzībā.

Da Vinči zīmējumu skices jau bērnībā bija tik labas, ka vadošais Florences gleznotājs un skulptors Andrea del Verokjo (Andrea del Verrocchio) tās ieraugot, uzreiz pieņēma Leonardo par mācekli. Ap 1466. gadu viņš bija vadošā Florences gleznotāja un skulptora Andreas del Verokjo asistents. Gadus vēlāk tēvs viņam izkārtoja pašam savu darbnīcu.

Gadu laikā da  Vinči sasaistīja mākslu ar zinātni. Viņš ir sarakstījis vairāk nekā 13 tūkstošus lappušu savās piezīmju grāmatās, kur sajaucas māksla, tehnika un zinātne. Šīs piezīmes viņš rakstīja savu Eiropas ceļojumu laikā. Viņš bija kreilis un visu mūžu rakstīja spoguļrakstā. Viņa piegājiens zinātnei bija viens: viņš mēģināja saprast parādības, aprakstot katru vissīkāko detaļu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 27.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17896605sec.