7. oktobris vēsturē: 1886. gadā Spānija atceļ verdzību Kubā

 Saulainā sala Karību jūras reģionā, kurā vēl joprojām valda komunisms un pa ielām braukā amerikāņu spēkrati, kas no fabrikas izripojuši pagājušā gadsimta vidū – vai šī valsts būtu tāda pati, ja 1886. gadā tolaik tur valdošā Spānija neatceltu verdzību? Diezin vai. Bet šobrīd visi Kubā dzīvojošie kreoli ir vienlīdzīgi, neatkarīgi no viņu izcelsmes un ādas krāsas.

Kuba bija atkarīga no cukurniedru ražas, tādēļ bija nepieciešams darbaspēks. Pirmais ieraksts par verdzību Kubā atrodams jau 1513. gadā, bet pirmā lielā vergu grupa šajā valstī tika ievesta 1520. gadā. Cukurniedru industrija praktiski turējās tikai uz vergu darbarokām.

Jau 1795. gadā Nikolass Moraless – brīvs melnādainais vīrs vadīja vergu sacelšanos, kas strauji izplatījās salas austrumos, taču Spānijas armija to ātri vien nomāca.

1812. gadā vēl kāds brīvs tumšādainais vīrs Hosē Aponte organizēja vergu sacelšanos, un šī dumpja mērķis nebija vien verdzības izbeigšana, bet arī cīņa pret spāņu koloniālismu. Taču Aponte un viņa līdzgaitnieki tika noķerti un sodīti ar nāvi – viņu galvas tika izliktas publiskai apskatei kā brīdinājums citiem dumpiniekiem.

Vien 1886. gadā beidzot Spānija atcēla verdzību, taču arī vēlāk melnādainie saskārās ar rasu diskrimināciju, un tieši tas lika pamatus Kubas neatkarības kustībai un tās atbrīvošanas armijai dēvētas par “Los Mambises”.

2012. gadā pēc tautas skaitīšanas datiem Kubā dzīvoja ap 11 miljoniem iedzīvotāju, no kuriem 64% ir bāltādainie, 9% melnādainie un 27% mulatu. Arī personas apliecinošos dokumentos kubiešiem ir jānorāda sava rase, bet darba meklējumos un apmaksā tā lielu lomu nespēlē. Galvenais ir izglītība.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Nikos Travel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.36203289sec.