Festivāls «LNSO vasarnīca» jau augustā norisināsies Latgales vēstniecībā GORS Rēzeknē

Latvijas Nacionālais simfoniskas orķestris (LNSO) aicina uz devītā festivāla “LNSO vasarnīca” koncertiem, kas 19. un 20. augustā norisināsies Latgales vēstniecībā GORS. Kopā ar orķestri uzstāsies tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Tarmo Peltokoski, kuru šoreiz uz skatuves redzēsim gan pie diriģenta pults, gan Latvijā līdz šim neredzētā – pianista lomā. Festivāla īpašais viesis būs Londonas pianists Džeimss Šerloks (James Sherlock). Kā ierasts – festivāla organizētāji parūpējušies arī par jaunākajiem klausītājiem, sagatavojot īpašu programmu bērniem un pusaudžiem, kā arī nodrošinot bezmaksas bērnistabu koncertu laikā. Abās koncerta dienās galvaspilsētas iedzīvotāji aicināti uz festivālu doties ar īpaši organizētu autobusu “Rīga-Rēzekne-Rīga”.

“Vasarnīca” ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vasaras festivāls ģimenēm un draugiem, kurā skan gan akadēmiskas, gan mazāk akadēmiskas mūzikas programmas, kā arī liela loma dota starpmākslu norisēm. Festivāla ideja – doties prom no galvaspilsētas tuvāk reģionu koncertzāļu klausītājiem. “LNSO vasarnīca” iepriekš skatītājus priecējusi gan Cēsīs, gan Ventspilī, bet šogad jau ceturto reizi atgriežas pilsētā Latgales sirdī – Rēzeknē. Uz “LNSO vasarnīcu’’ aicinātas ģimenes, draugi, LNSO pastāvīgie klausītāji un visi, kas gatavi ļauties mūzikas valdzinājumam un augstvērtīgam kultūras baudījumam.

Festivāls sāksies 19. augustā plkst. 16.00 Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē, kur pašus mazākos klausītājus un viņu ģimenes gaidīs iemīļotais bērnu draugs – lelle LeNeSOns – un aizraujošā koncertuzvedumā iepazīstinās ar princesi Auroru, feju krustmātēm un sapņu princi caur Pētera Čaikovska baleta “Apburtā princese” partitūras fragmentiem. Kopā ar LNSO un diriģentu Jāni Stafecki uz skatuves kāps aktieri Anastasija Rekuta-Džordževiča un Artūrs Putniņš (Latvijas Leļļu teātris) un Rīgas Baleta skolas dejotāji (Regīnas Kaupužas horeogrāfija). Pie LNSO bērnu koncertcikla “LeNeSOns” veidošanas darbojas nopelniem bagāta radošā komanda – režisore Paula Pļavniece, dramaturgs Klāvs Mellis un māksliniece Evita Bēta.

19. augustā plkst. 18.00 Mazajā zālē klausītāji aicināti dzīvot līdzi Igora Stravinska unikālā kamermūzikas darba “Stāsts par zaldātu” iestudējumam. Šajā mūzikā saklausāmas Stravinska iemīļotās ritma spēles, pietuvošanās dažādiem deju žanriem – regtaimam, tango un valsim, tā pilna teatralitātes un šajā gadījumā – faustiskas morāles. Stāstnieka lomā iejutīsies iemīļotais komiķis un Jaunā Rīgas teātra aktieris Jānis Skutelis. Kopā ar viņu un diriģentu Raimondu Gulbi uz skatuves kāps LNSO mūziķi – klarnetists Mārtiņš Circenis, fagotists Jānis Semjonovs, trompetists Jenss Emīls Holms, trombonists Artūrs Hrustaļovs, vijolniece Ilze Gulbe, kontrabasists Oskars Bokanovs un sitaminstrumentālists Ernests Mediņš.

Pirmās dienas noslēdzošais un centrālais notikums – koncerts “Peltokoski, Šerloks un LNSO stīgu kvartets’’ norisināsies plkst. 20.00 Lielajā zālē. Tajā klausītājiem dota iespēja pirmo reizi uz Latvijas skatuves vērot LNSO māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Tarmo Peltokoski pianista ampluā. Viņam pievienosies LNSO stīgu kvartets – vijolnieki Sandis Šteinbergs un Darja Smirnova, altists Pēteris Trasuns un čelliste Dace Zālīte-Zilberte. Tāpat koncertā Peltokoski muzicēs kopā ar spilgto Londonas pianistu (un arī diriģentu) Džeimsu Šerloku (James Sherlock), atskaņojot mūziku klavierēm četrrocīgi. Koncertprogrammā ar stīgu kvarteta līdzdalību skanēs Roberta Šūmaņa vienīgais Klavierkvintets, savukārt Johannesa Brāmsa valši un Franča Šūberta Rondo Lamažorā izskanēs klavierēm četrrocīgi.

Festivāla otrās dienas – svētdienas, 20. augusta – norises sāksies plkst. 12.00, kad Latgales vēstniecības GORS telpās festivāla jaunākajiem apmeklētājiem būs iespējams apmeklēt muzikālu meistardarbnīcu. Šoreiz to vadīs vijolniece un etnomuzikoloģe Liene Brence. Bērniem būs iespēja iepazīties ar tautas mūzikas instrumentu skanējumu, kopīgi muzicēt, kā arī laisties dažādās rotaļās un dejās. Meistardarbnīcas apmeklējums ir bez maksas.

Savukārt plkst. 14.00 Mazajā zālē norisināsies laikmetīgās dejas izrādes jauniešiem “Tīklā” uzvedums. Tā stāsta par to, kā jauniešiem arvien grūtāk nodefinēt savas personības vērtību, jo sociālo tīklu spiediens rada sajūtu, ka nepietiek ar to, ka tu pats sev patīc – ir nepieciešamība sevi manīt, lai patiktu arī citiem. Tas rada spriedzi un labvēlīgu augsni dažādiem kompleksiem. Izrādes galvenie varoņi ir divi jaunieši, kas mēģina iegūt ārējo novērtējumu. Viņi satiek “labdari”, kurš abiem palīdz kļūt populāriem, taču izrādās, ka labdarim ir savtīgi mērķi, un popularitātes medības aizved jauniešus pa bīstamu ceļu. LNSO mūziķiem uz skatuves pievienosies dejotāji Egija Abaroviča, Ģirts Bisenieks un Artūrs Nīgalis. Uzvedums “Tīklā” pirmizrādi piedzīvoja 2022. gada augustā festivālā “LNSO vasarnīca” Ventspilī.

Savukārt 20. augustā plkst. 17.00 Lielajā zālē devītais festivāls “LNSO vasarnīca” noslēgsies ar vērienīgu simfoniskās mūzikas koncertu. Diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā LNSO atskaņos Latgales komponista Jāņa Ivanova tēlojumu “Varavīksne”, Riharda Štrausa simfonisko poēmu “Tā runāja Zaratustra” un Johannesa Brāmsa Otro klavierkoncertu, kura atskaņojumā solists būs Džeimss Šerloks.

“LNSO vasarnīcu’’ rīko LNSO sadarbībā ar Latgales vēstniecību GORS. Festivālu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Biļetes iespējams iegādāties Latgales Vēstniecības GORS biļešu kasē un interneta sistēmā latgalesgors.lv/, kā arī “Biļešu paradīzes” kasēs un internetveikalā – https://www.bilesuparadize.lv/lv/custompage/3501?page=1

Klausītājiem piedāvāta iespēja iegādāties divu festivāla vakara koncertu biļešu komplektu: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/126172

Pusstundu pirms koncertu “Stravinska “Stāsts par zaldātu””, “Peltokoski, Šerloks un LNSO stīgu kvartets”, dejas izrādes jauniešiem “Tīklā” un festivāla noslēdzošā koncerta “LNSO un Tarmo Peltokoski” sākuma sāks darboties bērnistaba, kas pieejama bērniem vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Bērnistabas apmeklējums ir bez maksas. Pirms tam lūgums pieteikties, zvanot +371 64633303.

Savukārt galvaspilsētas iedzīvotāji aicināti uz koncertu doties ar īpašu “LNSO vasarnīca 2023” autobusu, kas maršrutā Rīga–Rēzekne–Rīga kursēs abas festivāla dienas. Autobusa biļetes iespējams iegādāties šeit: https://www.bilesuparadize.lv/lv/performance/26206

Aktuālajiem LNSO notikumiem aicinām sekot LNSO mājaslapā https://www.lnso.lv/ un orķestra Facebook lapā https://www.facebook.com/LNSO.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59978008sec.