Arī šogad būs dzejnieku sacensība latgaliski «Rogovkys dzejis voga»

Sestdien, 2023. gada 9. septembrī, Rēzeknes novada Rogovkā tiks turpināts pērn iesāktais “Dzejas dienu” pasākums – pirmā dzejas slama latgaliski dzejnieku sacensība “Rogovkys dzejis voga”. Arī šogad pasākumā piedalīsies latgaliski rakstoši dzejas autori, viņu dzejas lasījumus papildinās muzikālas uzstāšanās, kā arī gaidāma mūzikas un laikmetīgās dejas performance ar pērnā gada uzvarētājas – Mārītes Slišānes – dzeju.

Dzejas slams latgaliski “Rogovkys dzejis voga” notiks 9. septembrī plkst. 19.00 Nautrēnu sporta hallē-kultūras namā Rogovkā. Šī gada dzejas slamā piedalīsies vismaz septiņi latgaliski rakstoši autori, bet sacensībā, kas notiks trīs kārtās, uzvarētāju noteiks žūrijas un skatītāju balsojums. Pasākumu vadīs Rēzeknes Tautas teātra aktieris Jānis Pampe, muzikāli papildinās grupas “Nakts vīzija”, kurā apvienojušies vokālists Imants Spīčs, basģitārists Ralfs Arbidāns, bundzinieks Jurģis Lipskis un ģitārists Kristians Justs, un dziedātājas Lauras Svikšas koncertprogramma, Ingara un Mareka Gusānu muzikālās uzstāšanās. Īpaši šī gada slamam tiek gatavots pārsteigums – mūziķi Kristaps Višs, Dana Vasiļjeva un laikmetīgās dejas dejotāja Mafalda Garcia skaņās un dejā iedzīvinās pirmā “Rogovkys dzejis vogas” slama uzvarētājas Mārītes Slišānes dzeju.

Dzejas slams Rogovkā pērn tika iesākts ar gribēšanu šādu dzejas lasījumu formu pamēģināt arī latgaliski. Pasākuma nosaukumā “Rogovkys dzejis voga” simboliski savijas septembra pirmā daļa, kas laukos ierasti ir ražas novākšanas, jo īpaši kartupeļu lasīšanas laiks, un dzejas sacensība. Līdzīgi kā kartupeļu vagā, kur zināmu apbrīnu izpelnās ātrākais un centīgākais lasītājs, arī slamā par uzvarētāju kļūst tas, kurš ar savu radošo darbu spēj visspilgtāk pārliecināt žūriju un skatītājus, ir izveicīgākais vārdu meistars. Arī šogad dzejas slama uzvarētājs saņems naudas balvu, bet uzvarējušie dzejoļi tiks publicēti latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv.

Rogovkā iecerētais dzejas slams ir viens no septembrī tradicionālajiem “Dzejas dienu” laika pasākumiem.Dzejas slams ir dzejas kustība, kas Latvijā un pasaulē (starptautiski zināms kā “Poetry slam”) atdzīvinājusi interesi par mūsdienu dzeju. Tās pamatā ir nosacīta dzejnieku sacensība, kuras laikā autori lasa savus darbus skatītāju priekšā, bet žūrijas un skatītāju balsojumā tiek noskaidrots šīs sacensības uzvarētājs. Pirmais dzejas slams latgaliski notika pērn un, pateicoties dalībnieku un skatītāju atsaucībai, nolemts dzejnieku sacensību Rogovkā turpināt.

Dzejas slama latgaliski idejas autore, Nautrēnu pagasta kultūras pasākumu organizatore Inga Vigule saka: “Pērnā gada uzdrīkstēšanās bija risks un izaicinājums, vai un kā dzejas slamu latgaliski sapratīs skatītāji, cik labi tādā sacensībā jutīsies autori, taču pasākuma azarts, intriga un arī neierastā forma lika saprast, ka dzeju ierasto “Dzejas dienu” laikā mēs Rogovkā un Latgalē varam svinēt arī šādi. Klusā cerība, ka pasākums varētu kļūt par tradīciju, šobrīd patiesi iezīmējas kā paveicama lieta. Ar nepacietību pati gaidu, kuru latgaliski rakstošo autoru šogad sveiksim jau kā otrā latgaliskā dzejas slama “Rogovkys dzejis voga” uzvarētāju!”

Latgaliešu dzejas slamu “Rogovkys dzejis voga” rīko Nautrēnu pagasta pārvalde sadarbībā ar latgaliešu kultūras kustību “Volūda” un latgaliešu kultūras ziņu portālu lakuga.lv. Notikumu atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma”. Ieeja dzejas slamā “Rogovkys dzejis voga” un ballē, kuru spēlēs grupa “Nakts vīzija”, pēc tā ir bezmaksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65974808sec.